Alekszandr Szkvorcov 65, Vladimír Svitek 57 esztendős volt, nyugodjanak békében.

65 éves korában elhunyt Alekszandr Szkvorcov egykori szovjet válogatott orosz jégkorongozó, aki 1979-ben, 1981-ben és 1983-ban világbajnokságot nyert a szovjet csapattal, 1984-ben Szarajevóban pedig olimpiai bajnok lett, de ott volt az 1980-as Lake Placid-i olimpiai döntőben, az Egyesült Államok egyetemistákból és amatőr játékosokból álló válogatottja ellen elveszített, „Csoda a jégen” néven híressé vált mérkőzésen is.

Szkvorcov 1990 nyarán a Ferencvárosba igazolt, klubunk játékosaként szerepelt egy nyári, az Újpesti Dózsa ellen a Budapest Sportcsarnokban megrendezett derbin, ám a bajnokság rajtja előtt egy edzésen elszenvedett szemsérülés miatt idejekorán véget ért magyarországi pályafutása.

57 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Vladimír Svitek. Az egykori jégkorongozó Besztercebányán született, majd Kassán kezdett el jégkorongozni, ott lett felnőtt játékos is. 1981-ben a Philadelphia Flyers draftolta, de végül nem jutott ki az NHL-csapathoz.

Tagja volt a VSZ Kosice bajnokcsapatának 1985/86-ban és 1987/88-ban is. Pályafutása végéhez közeledve három szezont játszott hazánkban: 1998-ban a Ferencváros igazolta le, a következő idényben Dunaújvárosban hokizott, majd újra a Fradiba ment, itt is fejezte be az aktív hokit 2001-ben.

A két csehszlovák bajnoki cím mellett van egy aranyérme az 1979-es ifjúsági Európa-bajnokságról, egy ezüstje az 1982-es junior-vb-ről és egy bronza az 1989-es felnőtt világbajnokságról. Azon a tornán 10 meccsen 4 góllal és 6 gólpasszal segítette csapatát.

Összesen 40 alkalommal volt csehszlovák válogatott, ezeken a meccseken 11 gólt szerzett. A független Szlovákia válogatottjában már nem szerepelt. Játékos-pályafutása befejezése után edzősködni kezdett, hosszú éveken keresztül dolgozott a HC Kosice utánpótláscsapatai mellett. Legutóbb az ifjúsági együttes másodedzője volt.

Fradi.hu