Kedves olvasónk, barátunk, Badonszki Imre a nyáron a Fradi történetének újabb rendkívül fontos, a Rudas-hagyatékból származó relikviáit ajánlotta fel a múzeumnak.

Tavaly májusban beszámoltunk arról, hogy a Sydneyben élő festőművész és műgyűjtő, az alábbi képen látható Badonszki Imre nyolc darabot, köztük Schlosser Imre és Takács II József személyes tárgyait ajánlotta fel 50 évre kölcsönbe a Fradi Múzeumnak. A Magyarországot 1979-ben elhagyó, majd néhány párizsi évet követően 1986 óta Ausztráliában élő szurkolónk az idén nyáron személyesen is Magyarországra érkezik, hogy újabb relikviákat bocsásson az FTC klubmúzeumának részére.

Húsz évvel ezelőtt azzal a szándékkal vágtam bele a kutatásba majd a gyűjtésbe, hogy a világszerte fellelhető Fradi-emléktárgyak előbb-utóbb fradista kézbe kerüljenek – kezdte Badonszki Imre. – Az utóbbi tíz évben a sors úgy hozta, hogy Magyarországon megváltozott sok minden, most olyan kezekben van a Fradi Múzeum és a Ferencvárosi Torna Club is, hogy az ember bizalommal fordul felé.

Badonszki Imre érdeklődésünkre elmondta: kitartó munkájának köszönhetően mostanra legalább 500 Fradihoz köthető kitűzője (ennek egy részét láthatják lentebb) és számos más relikviája is van. Kollekciójának büszkeségei közül kiemelte Albert Flórián 1966-os világbajnokságon viselt sporttáskáját vagy éppen a Ferencvárost 1910 és 1927 között 380 mérkőzésen szolgáló csatár, Pataki Mihály ezüst sétapálcáját és cérnakesztyűjét is, melyet egykori támadónk azért viselt a hűvös, esős időben, hogy óvja a kezeit, mert a futball mellett hegedült is.

Szerencsére a Fradi-kollekciómat nem a Sydneytől 150 kilométerre található Kék-hegységben elterülő birtokomon tartottam, az ugyanis a házunkat leszámítva porig égett – felelte az 59 éves Badonszki Imre, amikor az év első heteiben a magyar híradásokat is uraló ausztrál tűzvész kapcsán kérdeztük. – A gyűjteményem szinte a második gyermekem. Nem is az anyagi kár, sokkal inkább az állatvilág pusztulása volt igazán sokkoló az itt élőknek.

Badonszki Imre gyűjtői szenvedélyére jellemző, hogy az elmúlt években a fontosabb relikviákért néha egészen messzire, akár Dél-Amerikába is elutazott. Az egyeztetések, az utazások és a különleges emléktárgyak egyedi történeteire felfigyelt egy szintén Ausztráliában élő magyar filmrendező, Golob István is, akit a festőművész szerint Sydneyben mindenki csak úgy ismer: Fradika. Golob ámulattal hallgatta fradista barátja történeteit, amelyeket a jelenleg is készülő, várhatóan még az idén bemutatásra kerülő „A Hungarian Strayer”, azaz „Egy magyar vándor” című dokumentumfilmben is bemutatnak majd.

Rudas Feri bácsi hagyatékát néhány évvel ezelőtt sikerült szó szerint megmentenem, így megóvva attól, hogy bekerüljön a gyűjtői körforgásba. Ennek darabjaival szeretném a nyáron megajándékozni a Fradi Múzeumot – beszélt távlati tervéről Badonszki Imre. – Amikor hazamegyek, mindig igyekszem kimenni a Groupama Arénába is, bízom benne, hogy lesz erre lehetőségem ezen a nyáron is. Tavaly sajnos lemaradtam az Európa Liga-menetelésről, 2020-ban talán csoportkörös meccset is személyesen láthatok majd.

(fradi.hu)