Clubunk dobóatlétája kemény alapozással kezdte az évet.

– Milyen a munka a felkészülési időszakban?
– Nagyrészt az erőnlét kialakításáról szólnak most az edzések, annak végig ki kell tartania a hosszú szezonban. Most előreláthatólag kicsit rövidebb lesz az év, mint tavaly, amikor októberben még világbajnokság volt, idén július végén, augusztus elején már olimpia van, és nem sokkal utána túl leszünk az Európa-bajnokságon is. Ráadásul karácsony környékén volt egy nagyjából három hétig tartó influenzás megbetegedésem, így akkor nem tudtam edzeni. Most azt az időt is be kell pótolnunk, szóval jelenleg ki sem látszunk a munkából.

– Úgy gondolom, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az olimpiai kvóta megszerzése a fő célod idén…
– Pontosan! Az Európa-bajnokságra tavaly óta már megvan a szintem, így oda már utazó vagyok. De Eb-n már jártam 2016-ban, tavaly összejött a világbajnokság is, az olimpia viszont még nem adatott meg korábban. Nyilvánvalóan egy sportoló legnagyobb álma az olimpiai részvétel, ha pedig már ott vagyok, esetleg egy döntő vagy egy még szebb szereplés…

– Mi kell ahhoz, hogy ott lehess Tokióban?
– Az olimpiai szint nagyon magas, 66 méter. Ezt a világon van körülbelül tíz ember, aki képes megdobni, és ebből nagyjából három-négyen vannak, akik ezt stabilan, biztosan tudják hozni. Direkt így van kitalálva a szint, hogy ne tudják sokan elérni, és a különböző, egyéb kvalifikációs eredmények alapján töltik fel a mezőnyt. Tavaly a világbajnokságra nagyon egyszerű volt a kvalifikáció menete, a legjobb eredményed számított, vagyis a világranglista első 32 helyezettje utazott. Az olimpián ennél bonyolultabb a rendszer: az idénybeli legjobb öt eredményed átlagát veszik figyelembe, ezzel egyébként a különböző csalásokat, „bemondásra” született eredményeket próbálják kiszűrni. Viszont, a különböző szintű versenyeket kategorizálják A-tól F-ig, fontossági sorrendben. A világbajnokság például A kategóriás, egy országos bajnokság pedig B. A versenyekért pedig bónuszpontok is járnak, minél magasabb kategóriájú versenyen érsz el helyezést, annál több bónusz jár.

– Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy érdemes a hátralévő időben a minél magasabb kategóriájú versenyekre koncentrálni. Hol láthatunk legközelebb versenyen?
– Mivel a betegségem miatt megcsúszott a felkészülésem, ezért az volt az eredeti terv, hogy csak a tavasszal indulok először versenyen, és megpróbálok olimpiai szint közelében dobni. A szakosztályvezetőnk és az edzőm konzultációja alapján viszont úgy döntöttünk, hogy a tervezettnél korábban, már a Téli Dobó Bajnokságon is ott leszek, illetve utazok a portugáliai Európa Kupára is, ahol két éve sikerült dobogóra állnom. Nem sajnálom, hogy így alakul, mindkettő kedves helyszín a számomra, de az biztos, hogy bele kell húzni a felkészülésbe!

Fradi.hu