Női labdarúgó csapatunk játékosával, Diószegi Fannyval beszélgettek.

Tavaly hatalmas fölénnyel nyertétek az alapszakaszt a Jet-Sol Ligában, idén viszont a Ferencváros mellett az MTK és a DVTK is 28-28 ponttal áll. Számítottatok arra, hogy idén nehezebb lesz?
Számítottunk rá, mert évről évre látszik az, hogy erősödnek körülöttünk a csapatok. Volt nekünk is most néhány olyan meccsünk ősszel, ahol nem szabadott volna pontokat veszteni. A Bajnokok Ligája még szinte véget sem ért, már játszottunk is az MTK ellen, ami mindig nagy csata. Az MTK ráadásul elsőszámú riválisunk, és a csapat akkor még nem volt ott fejben, inkább még a BL-selejtezőn, Pozsonyban jártunk gondolatban. Ennek is köszönhető például az a vereség. Illetve mindig nehéz elmenni idegenbe, mondjuk Szombathelyről elhozni három pontot, ott is „csak” egy 0-0-s döntetlenre futotta. Szóval igen, számítottunk arra, hogy nehéz lesz, de ez nem baj, mert ez minket is arra kényszerít, hogy még egy papíron könnyebb meccset is komolyan kell vennünk, minél több gólra és minél jobb játékra kell törekednünk.

Ha már említetted a Bajnokok Ligáját: mi kell ahhoz, hogy idén a Ferencváros női csapata több évnyi próbálkozás után feljusson a főtáblára? Egyáltalán elvárható ez jelenleg?
Sok múlik a sorsoláson. Nem mondanám, hogy tavaly könnyű csoportunk volt, de volt esélyünk továbbjutni. Ezen nagyon sok múlik. Hiszen, ha kapunk két erős ellenfelet, akik minden évben legalább a legjobb tizenhatban vannak, akkor sokkal nehezebb a helyzetünk. Ami nagyon összehozta a csapatot, hogy tavaly az utolsó meccsen, amikor még meg volt minden esélyünk bejutni, fel tudtunk állni egy vert helyzetből, ki tudtunk egyenlíteni a Szabadka ellen. Végül a gólkülönbség is számított, de mi a második meccsünket „csak” 2-0-ra nyertük, nem volt benne abban a mérkőzésben, hogy 8-0-ra vagy 10-0-ra nyerünk. A Szabadka elleni meccs azért is sikerült jól, mert mindenki méterre pontosan megcsinálta a feladatát, amit az öltözőben megbeszéltünk.

Hogy látod saját őszi teljesítményed? 9 Jet-Sol ligás és 1 Magyar Kupa mérkőzésen összesen 1 gólig jutottál; feltételezem, azért ennél több lehetőségre vágytál.
Nekem volt egy komoly sérülésem 2018-ban, elszakadt a keresztszalagom, meg is kellett műteni. 2019 nyara volt a műtét után az első, amikor elkezdtem rendesen edzeni, focizni. Én úgy álltam hozzá ehhez a fél szezonhoz, hogy ez márpedig biztos nagyon jó lesz, tele vagyok erővel és bizonyítási vággyal. A BL-ig jól is ment minden, de aztán jött pár rosszabb meccs, és nem is sikerült jól az ősz. Mondhatjuk, hogy egyáltalán nem vagyok megelégedve sem a saját teljesítményemmel, sem pedig a csapat teljesítményével. A tavaszi szezonhoz úgy állok hozzá, hogy 120 százalékot adjak majd bele, csakis a focira koncentráljak, akár pluszedzéseken is részt fogok venni. Újra az a célunk, hogy duplázzunk, akárcsak tavaly: a bajnoki címet is szeretnénk behúzni, és a Magyar Kupát is elhódítani.

Biztosan sokan kérdezték már ezt, és nem akarok szexistának tűnni, de csak meg kell kérdezzem: miért éppen foci? Nem volt eleinte furcsa lányként, fiúk között rúgni a labdát?
Nem volt furcsa, egyébként én a mai napig élvezem azt, ha fiúkkal focizhatok, fiúk ellen focizhatok. Kiskoromban velük kezdtem el játszani, a Fradi utánpótlásában is fiúk között futballoztam. Amikor a Fradihoz kerültem, még Lipcsei Péter és Dragóner Attila fiával is játszottam egy csapatban. Aztán volt egy olyan szabály, hogy 12 éves kor felett egy lány nem játszhat kiemelt bajnokságban fiúcsapatban, úgyhogy nekem akkor már a saját korosztályommal és a lányokkal kellett edzenem és meccseken részt vennem.

Hogyan indult, hogyan jött ez az egész, hogy a labdarúgást űzd?
Apukámtól és a nagypapámtól. Eleinte úsztam is a foci mellett, viszont mikor egy napra került a két edzés, akkor választanom kellett, hogy melyiket folytatom. Mondhatom, egy pillanatra nem volt nálam kérdés, hogy labdarúgást választom.

Sportriporternek tanultál és modellkedtél is. Ezeket mennyire tudod csinálni a labdarúgás mellett? Száz százalékig labdarúgó vagy most, vagy azért jut időd másra is?
Nálunk nagyon sokan profi státuszban vannak, közöttük én is. Emellett nyilván nem fér bele egy teljes állás, még egy nem annyira megerőltető sem. Nem tudsz reggel 8-kor megjelenni a munkahelyeden, majd elköszönni délután 4-kor, mert akkor nem lehet kedden dupla edzésed, meg csütörtökön dupla edzésed, a hétvégi meccsről nem is beszélve, meg arról sem, hogy hétfőn, szerdán és pénteken is van tréning. Sőt, még hétköznapra is becsúszhat egy-egy meccs vagy edzőmeccs.

Teljes interjú: Football Factor