Hozták a kötelezőt clubunk sportolói Debrecenben.

Rövidpályás gyorskorcsolya, Európa-bajnokság, Debrecen, 1. nap

Beszámolók: Fradi.hu, Hunskate, NSO
Galéria: NSO
Videó: Skating ISU (élőben közvetítenek is a Főnix-csarnokból)

Pénteken a selejtezőkkel, illetve egyes számokban a negyeddöntőkkel megkezdődött a debreceni Főnix Csarnokban a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnoksága. A kontinensviadalon négy ferencvárosi versenyző, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole és Lockett Deanna szerepel majd az egyéni számokban (500 m, 1000 m, 1500 m), míg a váltók összetételét később jelöli ki Bánhidi Ákos szövetségi kapitány.

Az első versenynap az 1500 méter negyeddöntőivel kezdődött. Lockett Deanna saját előfutamát megnyerve jutott be az elődöntőbe, míg a férfiaknál a szám címvédője, Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang is első lett az előfutamában, Krueger Cole pedig második, így mindhárman továbbjutottak. Az elődöntőket vasárnap délután rendezik meg.

Az 500 és 1000 méteren megrendezett előfutamokból a Liu testvérek és Lockett Deanna is bejutott a negyeddöntőbe, Krueger Cole viszont csak a hosszabb távon tudta magát kvalifikálni a következő körbe.

3000 méter női váltó negyeddöntőjében a Lockett Deannával felálló csapatunk továbbjutott a következő körbe 4:14.526-os idővel, amely a verseny második leggyorsabbja volt ezidáig. Férfi 5000 méteren is sikerült továbbjutnia csapatunknak, amelyben Liu Shaoang, Krueger Cole és Krueger John Henry is versenyzett.

Deanna Lockett

Nagyszerű, hogy minden távon továbbjutottam, ám az igazi verseny csak szombaton kezdődik. A short track kiszámíthatatlan, így nem tűztem ki magam elé semmiféle helyezést, csak megyek előre, futamról futamra. Remek, hogy ezen a napon ennyi néző szurkolt a pályán, biztos vagyok abban, hogy szombaton és vasárnap még többen lesznek.

Cole Krueger

Az ötszáz nem a kedvenc számom, az ezerötszáz viszont jól sikerült, innentől pedig már csak az ezer méterre és a váltóra fókuszálok. Egyszerűen szuper, amit itt, a Főnix Csarnokban van, majdnem tele a lelátó, pedig még csak péntek délelőtt van, és a világkupaversenyeken ilyenkor azért nem igazán vannak szurkolók a pályán. Végig hallottam a nézők biztatását, és ez nagyszerű érzés volt.

John Henry Krueger

A váltónk nagyon erős volt, s bár a jég estére kicsit felpuhult, minket ez nem zavart meg, hiszen sokszor gyakoroljuk a váltófutást rosszabb minőségű jégen. Ilyenkor az a lényeg, hogy az ember maradjon higgadt, stabil, és ne hibázzon. Van még két csavar a lábamban, ezért szerepelek csak a váltóban az Európa-bajnokságon.

Liu Shaoang

Ez volt a minimum, ez volt a bemelegítés. Elégedett vagyok ezzel a délelőtti teljesítményemmel, talán kicsivel lehettem volna gyorsabb, de nincs okom a szomorkodásra. Péntek van, és majdnem tele a lelátó – ez nem megszokott más versenyeken. Megtisztelő, hogy ennyien kíváncsiak ránk, emellett nagyon jó érzés hallani, hogy nekünk szurkolnak.

Liu Shaolin Sándor

Barátkozunk még a jéggel, de már elég jó a kapcsolatunk. Én nem emlékszem olyan világversenyre, ahol egy pénteki napon ilyen sokan kijöttek volna a csarnokba. Ötszázon világranglista-vezetőként meg kellett mutatnom, mire vagyok képes. Habár az első körben kiment a pengém, de azt hiszem, ezt egész jól tudtam kontrollálni. Elégedett vagyok az ezerötszáz méteres futásommal is.