Elek Gáborral és Danyi Gáborral beszélgettek a magyar válogatottnál való szerepvállalásukról.

Nagyon komolyan gondoljuk, hogy ebben a helyzetben nem is szabadott mást mondani, minthogy nekiugrunk ennek a nagyon szép, de nagyon nehéz feladatnak” – kezdte Danyi Gábor.

A magyar kézilabdának nagyon nagy szüksége van arra, hogy összefogjon. Erre már voltak példák a múltban. Ez egy nagyon kemény és nehéz feladat, ugyanakkor nagyon szép is” – vette át a szót Elek Gábor.

Valóban nem ez az első eset, hogy az ETO és a Fradi közösen adja a válogatott vezetőjét, legutóbb éppen Elek volt az, aki 2016-ban a Győr akkori edzőjével, Ambros Martínnal együtt vezette ki a válogatottat az Európa-bajnokságra.

A Ferencváros és a Győr között azért nincs ám akkora ellentét, mint ahogy néha fel van ez nagyítva. A játékosok, köztünk, a vezetők között semmi probléma nincs. Nem ellenségek vagyunk, hanem ellenfelek. Az, hogy a szurkolók között van, az természetes és normális… pláne, ha esetleg két sörrel többet iszik meg az egyik a másiknál” – fogalmazott mosolyogva Danyi.

A két kapitánynak nem sok ideje lesz a felkészíteni a csapatot a márciusi olimpiai selejtezőre, ám a honi klubok partnerek voltak, hogy a győri selejtezőtorna előtti héten összetartást vezethessenek a keretnek.

Idő, hely és lehetőség nagyon új dolgokra nem nagyon áll rendelkezésünkre. Mindenkinek nagyon nyugodtan és higgadtan kell megmondani, hogy mi a feladata, mindenképpen egy olyan pszichés és mentális helyzetet kell teremteni, amelyben ezek a játékosok tudják hozni magukat, ez nagyon fontos” – így Danyi Gábor, aki kiemelte, Kim Rasmussennel ellentétben sportpszichológus segítségét is igénybe fogják venni, hiszen a felkészítés mentális része „néha fontosabb, mint maga a szakma”.

Nyilvánvaló, hogy a keret magja adott, az sem titok, hogy a Ferencváros játékosaira fog épülni. Fontosnak tartom elmondani, hogy nem csak a Győr és a Ferencváros, de az össze többi érintett klub edzőivel is fogunk beszélni, az ő segítségükre is szükségünk van. Csak közösen és csapatban érhető el siker. Egyszer és mindenkorra mindenki tegye félre a problémáit, és mindenki azt nézze, hogy hogyan tud kijutni a csapat Tokióba” – jelentette ki a Győr vezetőedzője.

Elek Gábor hozzátette, nagy lehetőség a válogatott számára, hogy hazai pályán harcolhatja ki a olimpiai részvételt, igaz ez plusz teherrel is jár. „Szép, vagy nem szép, de ezt most ki kell mondani: ez egy tűzoltó szerepkör, amit vállaltunk.

Danyi Gábor szerint nagy hiba lenne a Rasmussen-érát, vagy a dán edzőt ekézni, ugyanis az is csak elterelné a figyelmet a válogatott előtt álló célokról, éppen ezért nem kommentálta elődje válogatási elveit sem (kimaradt például a vb-keretből az NB I. góllövőlistáját vezető Kácsor Gréta és az ismét bombaformában játszó Szöllősi-Zácsik Szandra is).

Kim Rasmussen azt gondolta, hogy az volt a legjobb keret, esetlegesen mi másképpen gondoljuk. Ezt mindenki időben meg fogja tudni” – mondta.

Ezen már nem kell gondolkodni – reagált Elek a szakmai stáb összetételére vonatkozó kérdésre. – Mondhatom azt is, hogy a keret is megvan, de nyilván nem most és itt szeretnénk kihirdetni.

A Fradi-edző elárulta, február 10-11-én találkoznak először a stábbal és kerettel, Budaörsön lesz egy kétnapos összetartás, ahol az alapelveket tervezik lefektetni és a szerepeket ismertetik a válogatott tagjaival.

M4 Sport