Az elmaradt felkészülési találkozókat egymás közötti meccsekkel pótoltuk – vezetőedzőnk értékelte az edzőtábort és beszélt az előttünk álló időszakról.

– Az utolsó nap a két elmaradt mérkőzés miatt nem a tervek szerint alakult, ezzel együtt mennyire elégedett a spanyolországi edzőtáborral?
– Persze, jobb lett volna, ha le tudtuk volna játszani ezeket a találkozókat is. De a labdarúgók így is megkapták a megfelelő terhelést, mert egymás elleni mérkőzésekkel helyettesítettük az elmaradt összecsapásokat. Összességében nézve, minden munkát elvégeztünk, amit elterveztünk, az időjárás a hétfői napig szintén jó volt, az edzőpályák a szállásunkon, a közelben voltak, ezért elégedett lehetek.

– Mennyiben nehezítette meg a felkészülést, hogy ezúttal már január 25-én megkezdődik az NBI tavaszi szezonja?
– Nem volt könnyű, de minden klubnak erre a korai kezdésre kellett felkészülnie, tehát a feltételek egyformák. Ezt el kellett fogadnunk, és ennek megfelelően dolgozni.

– Négy új játékos – Vécsei Bálint, Szánthó Regő, Gastón Lodico és Somália – csatlakozott a kerethez. Hogy látja eddig az ő játékukat?
– Mindannyian próbálják folyamatosan megérteni és elsajátítani a játékunkat. Mindig mondom, hogy nálunk nincsenek sztárok a csapatban. Keményen kell dolgozni, de minden labdarúgóm érti a játékfilozófiánkat. Akik idejöttek, mindannyian fejleszteni akarják magukat. Sok új információt adunk nekik, ezért időre van szükségük. Persze minden nap fejlődniük kell, de biztos vagyok benne, hogy segíteni fognak nekünk a szezon második felében.

– Hajnal Tamás is beszélt róla nekünk, hogy a középpályát mindenképp meg akarták erősíteni. Amióta Ön az edző, ebbe a pozícióba több labdarúgó is érkezett. Miért van kiemelt fontossága a középpályának?
– Valóban nagyobb konkurenciaharcot szerettünk volna erre a posztra. Én sosem mondom, hogy azok a játékosok, akiket igazolunk, biztosan a kezdőcsapatba kerülnek. Úgy érzem, most erős a középpályás vonalunk, de a szezon első felében nem volt elég nagy itt a konkurencia. Az újakkal viszont fejlesztettünk ezen a csapatrészen.

– Az új játékosok közül mindenki elég jó erőállapotban van ahhoz, hogy játsszon a Paks elleni bajnokin?
– Még azért van pár napunk addig. Ha hazaérünk, megnézzük, pontosan ki, milyen erőállapotban van. Majd azután meglátjuk, hogy alakul a Paks elleni kezdőnk.

– Az őszi Európa Liga-szereplés hogyan erősítheti a csapatot tavasszal a bajnokságban?
– Nagyon örülök, hogy bejutottunk a csoportkörbe, és annak is, hogy mindenki arra vágyik, hogy visszakerüljünk oda. Most mindenesetre a bajnokságra kell koncentrálnunk, és persze felhasználnunk azokat a tapasztalatokat, amiket az EL-ben szereztünk.

– Hogy látja: reális volt a csoportkörben való pazar szereplés vagy jócskán erőn felül teljesített a csapat?
– A futballban minden lehetséges. Ezt mondtam azelőtt is, hogy elkezdtük volna a selejtezősorozatot. A saját csapatunkkal kell foglalkozni és hinni magunkban. Négy selejtezőn keresztüljutni nagyon nehéz út, de nekünk sikerült. Remélem, újra megcsináljuk majd, de először jöjjön a bajnokság.

– Egyszerűbb lesz a tavaszi szezon amiatt, hogy kizárólag csak a bajnokságra kell fókuszálni?
– Ezt nem lehet előre kijelenteni. Sajnos kiestünk a Magyar Kupából és az Európa Liga csoportköréből sem jutottunk tovább, ezért csak az NBI-re kell koncentrálnunk. De biztos vagyok benne, hogy a játékosok tudják, mennyire fontos a bajnoki szereplés.

– Mi kell ahhoz, hogy 2020 is annyira szép éve legyen labdarúgócsapatunknak, mint amilyen a 2019-es volt?
– Szükség van rá, hogy a játékosok fejlesszék magukat egyénenként is és kizárólag a mérkőzésekkel foglalkozzanak. Ez a legfontosabb, ezek után kell megpróbálni ugyanolyan jó teljesítményt nyújtani, mint sikerült az az előző évben.

Fradi.hu