Spanyol lapszemle az elmúlt csütörtöki Európa Liga csoportmeccsről.

Dráma és csoportelsőség az utolsó lélegzetvételnél” – olvasható a Marca címében, amely hozzáteszi, hogy az Espanyol az utolsó pillanatban teljesítette a házi feladatot a Ferencváros ellen. A lap kiemeli, hogy már a kezdetektől remek hangulat uralkodott a Groupama Arénában, az Espanyol pedig nehezen tudta felvenni a ritmust, miután a legutóbbi La Liga-meccshez képest csupán két játékos, Diego López és Campuzano maradt meg a kezdő tizenegyben. Megjegyzik, hogy a katalánok a semmiből egyenlítettek, ez a momentum azonban átlendítette őket a holtponton és dominálni kezdtek, a második félidő elején azonban szintén a magyarok akarata érvényesült, Dibusz kapuja ekkor nem igazán forgott veszélyben. A Marca szerint a Fradi első tizenegyese több mint véleményes volt, túlzottan szigorú ítéletnek gondolják. A hajráról azt írják, hogy epikus volt és végül döntetlent hozott, valamint megemlékeznek a vendégszurkolókról, akik a csapat rossz formája ellenére is 400-an voltak jelen Budapesten.

Darder a 96. percben hosszabbította meg az Espanyol csodáját Európában” – írja címében az AS, amely megemlíti, hogy a katalán együttes már 26 mérkőzés óta veretlen az európai kupaporondon. Amit a spanyol bajnokság elvesz, azt az Európa Liga visszaadja Machín gárdájának – utal a lap a gyenge bajnoki teljesítményre. Az AS is úgy gondolja, hogy a Fradi első tizenegyese jogtalan volt, ám a második már egyértelműen jó ítélet volt a játékvezetőtől.

Az El Mundo Deportivo az első gól előtt látványos egyéni alakítást bemutató Pipát dicséri, aki “Ronaldinho bőrébe bújt” ennél a szituációnál. A Fradival kapcsolatban kiemelik, hogy nagyon harapósan kezdték a második félidőt, látszódott rajtuk, hogy csak a győzelemnek van értéke. A végével kapcsolatban kiemelik, hogy 2-1 után még egyáltalán “nem volt vége a filmnek”, az Espanyol mindent feltett egy lapra, előbb Dídac még kihagyott egy helyzetet, ám Darder egyenlíteni tudott.

A Be Soccer az Espanyol első góljának szerzőjét, Oscar Melendót szólaltatta meg, aki győzelemmel felérő döntetlenként fogta fel a 2-2-t. “Győzni akartunk, de végül ez nem sikerült, ám boldogok vagyunk, hiszen a csoport élén végeztünk. Jól tettük a dolgunkat egy erős riválissal szemben. Örülök a gólomnak, igyekszem kihasználni a vezetőedző által kínált lehetőségeket. Éreztük a szurkolóink támogatását már a bemelegítéstől kezdve, mindig támogatnak minket, amit meg kell becsülnünk” – véli az Espanyol játékosa.

Pablo Machín tanulói megszerezték a H-csoport első helyét, kihasználva a CSZKA–Ludogorec meccs döntetlenjét, de a Ferencváros kifejezetten megnehezítette a dolgukat” – írja a Sport. Az újság szerint bántóan sok védelmi hibát követett el a vendégcsapat. A katalánok még tovább gondolják a helyzetet, a biztos továbbjutás tükrében már azzal foglalkoznak, vajon tavasszal a legjobb tizenhat közé kerülésért melyik csapat lehet az ellenfele az Espanyolnak. „A legfontosabb, hogy a Bajnokok Ligája kiemelt ‘kókuszdióit’ elkerüli a csapat” – hasonlítja a szerző a fáról lehulló csonthéjas gyümölcshöz a BL csoportkörében elbukó, de az Európa Liga egyenes kieséses szakaszára kvalifikáló csapatokat, akik aláhullva csúnyán elbánhatnának a barcelonaiakkal.

Epikus (csoportelsőséget érő) siker az Espanyoltól, a Roma és a Porto még életben” – olvasható a Fichajes csaknem a teljes Európa Liga kora estét összefoglaló cikkének címe. „A katalóniaiak Európában egészen más arcukat mutatják, mint teszik azt a ligában”, „ez az este tökéletes bizonyíték arra, hogy Pablo Machín tudja, hogyan kell egy mérkőzésen a pocsék kezdés után feljavulni.” A spanyol szakember mellett ők is Pipa teljesítményét emelik ki, no meg az Espanyol egészen megdöbbentő sorozatát: a barcelonai csapat zsinórban a 25. európai tétmeccsén maradt veretlen – legutóbb 2006-ban, a Schalke tudta legyőzni az UEFA-kupa legjobb 32 csapata között (a 2007-es finálét tizenegyesekkel veszítette el a Sevillával szemben.)

Csakfoci, NSO