Idén lenne 90 esztendős clubunk korábbi kiváló támadója.

Galéria: NSO

Idén lenne kilencven éves a legenda, Kocsis „Kocka” Sándor, az Aranycsapat és a Ferencváros egykori tagja, az FC Barcelona volt játékosa. Ennek okán a Kocsis 90 elnevezésű emlékév egyik állomásaként 2019. november 14-én került sor a Kocsis 90 emlékestre.

Az ünnepi megemlékezésnek a Groupama Aréna adott otthont. Mint egykori FTC-futballistának, Kocsis szobrát is az Aréna előtt állították fel, melynek ünnepélyes átadására 2019. szeptember 1-jén került sor.

A Ferencvárosi Torna Clubot az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál képviselte az eseményen.

Akármerre is téved az ember az életében, az alapokat, ami révén megvívja harcait, küzdelmeit, otthonról viszi magával – emlékezett beszédében Orosz Pál. – A futball világában Kocsis Sándor szülői háza a Ferencváros volt. Innen indult el világhódító útjára az a Kocsis, akinek batyujában legalább két dolgot egészen biztosan zöld-fehérbe csomagoltak. Itt lett a futballért bolonduló, olykor a grund miatt az iskolát is hanyagoló talentumból Európa-klasszis szintű futballista. És itt a Ferencvárosban kapta meg azokat az alapokat, amelyek révén később világklasszis vált belőle. Kocka az egyik legszeretnivalóbb gyereke a Fradi Családnak. Attól a pillanattól kezdve, hogy 1950-ben el kellett mennie, mindig hazavártuk.

Tarlós István miniszterelnöki megbízott beszédében azt mondta, ötéves kora óta a Ferencvárosnak szurkol, és ő még látta élőben játszani Kocsist, aki a kedvenc játékosa volt.

Csodálatos, akrobatikus futballt játszott, előbb a Ferencváros, majd az FC Barcelona volt az otthona, miután ezekben az egyesületekben saját akaratából szerepelt” – fogalmazott Tarlós István, majd felelevenített néhány jelentős pillanatot Kocsis pályafutásából, kiemelve, hogy az 1954-es világbajnokságon „szinte egyedül verte meg Uruguayt”, a Barcelona színeiben pedig a Wolverhampton Wanderers elleni európai kupameccsen törött kulcscsonttal is négy gólt szerzett.

Szeretettel, tisztelettel, megbecsüléssel és a legnagyobb elismeréssel adózom az emlékének” – jelentette ki Tarlós István.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy az idei évben már több olyan eseményre is sor került, amelyen „a magyar futball egyik legnagyobb alakjának, Kocsis Sándornak születésének 90. évfordulóját ünnepeltük”.

Az államtitkár úgy fogalmazott, Kocsis még a legendás Aranycsapat tagjai között is „kiemelkedő képességű” volt, és a mai napig példakép lehet mindenki számára.

Kocsis valóban otthon volt a pályán, ott teljesen átlényegült, csak a labda és a játék létezett a számára, ebből a szellemiségből pedig ott hagyott egy kicsit minden pályán, ahol megfordult” – jelentette ki Szabó Tünde, hozzátéve, hogy bár a világ és a sportág sokat változott, Kocsis Sándor ma is otthon érezné magát a világ futballpályáin.

José María Barnils, az FC Barcelona társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy édesapja közeli barátja volt Kocsisnak, akit kimagasló képességű futballistának, valamint nagyszerű embernek tartott.

Kubala Lászlóval és Czibor Zoltánnal együtt fontos része a történelmünknek, miközben Kocsis az egész labdarúgásnak is rendkívüli nagykövete volt” – jelentette ki Barnils, hozzátéve, hogy Kocsis óta nem volt magyar játékosa a Barcelona első csapatának, de a két ország közötti szövetség megmaradt és folytatódik, illetve „remélhetőleg erősödik az idén szeptemberben megnyitott budapesti FC Barcelona Akadémiának köszönhetően”.

Igazi meglepetésként szolgált, hogy videóüzenetet küldött az FC Barcelona egy másik világbajnoki gólkirálya, a bolgár Hriszto Sztoicskov is, az est fénypontjainak egyikeként pedig a pódiumra lépett az örmény Nyikita Szimonyan is, aki pályára lépett és gólt is szerzett a Népstadion 1953. augusztus 20-i nyitó meccsén a Szpartak Moszkva játékosaként, és máig emlékszik, hogyan szerezte „Kocka” a győztes gólt azon a találkozón. A 93 esztendősen is fiatalos mozgású, 20-szoros volt szovjet válogatott futballista a Puskás Aréna avatására érkezett Budapestre, egyike lesz a Magyarország–Uruguay meccs kezdőrúgását elvégzőknek, és Varga Sándor kárpátaljai illetőségű játékosügynök tolmácsolásában elmondta, hogy ahányszor Magyarországra érkezik, mindig elmegy a Szent István-bazilikába, leróni tiszteletét az ott nyugvó Puskás Ferencnek és Kocsis Sándornak.

Kocsis Sándor emlékét szívünkben örökké megőrizzük.

Fradi.hu, MTI, NSO nyomán.