Talán már az utolsókat rúgja a régi “kapcsolat”.

A pereskedés viszont most sem ért véget. Ma már a Fővárosi Törvényszék előtt van az ügy: az időközben Luxemburgba költöztetett Fotex Holding SE azzal érvel, hogy a Ferencvárosnak tartozása van feléjük a 2003 óta lejátszott barátságos felkészülési meccsek kereskedelmi díjaiból származó bevételekből.

A keresetlevélben 300 millió forint és a 2018. szeptember 30. óta eltelt időszak kamatainak megtérítését kérik a csapattól.

Utóbbi dátum azért fontos, mert 2018 nyarán a kormány módosította a sporttörvényt, és ebben úgy rendelkezett, hogy a sportszövetségtől nem vonhatók el a közvetítések kereskedelmi jogai, ha pedig korábban mégis kötöttek ilyen tartalmú szerződést, akkor az tavaly szeptember végével megszűnt.

A törvény első olvasatra kapóra jöhetett a Ferencvárosnak, de nem valószínű, hogy pont ez a jogvita lehetett az indoka a jogszabály megváltoztatásának. Akkor szakértők inkább azt olvasták ki a módosításból, hogy a kormány szeptember 30-tól törvényileg szüntette meg azt a 3,76 milliárd forintos közvetítési szerződést, amelyet az MTVA még a 2016-2017-es idényre kötött és egészen a 2020-2021-es kiírásig tartott volna.

Sokba fájhat a Chelsea elleni vereség

A Napi.hu információi szerint a két héttel ezelőtti tárgyaláson a Fotex Holding azzal érvelt, hogy jelentős káruk keletkezett, mert a Ferencváros több – legalább négy – barátságos/felkészülési mérkőzést játszott az eltelt időszakban. Ezek között volt a Groupama Arénát felavató Chelsea elleni meccs is, ahol végül 2-1-re az angol csapat nyert. A mérkőzést telt ház előtt játszották a csapatok, de ami a jogvita szempontjából érdekesebb, hogy a Nielsen közönségmérés adatai szerint 1,1 millió néző kapcsolt a Sport1-re, hogy lássa a meccset.

A többi barátságos mérkőzés közül különösebb érdeklődés még a Standard Liege elleni felkészülési meccset övezhette – legalábbis a törvényszéken a klub jogi képviselője ezzel érvelt.

A per egy központi eleme így annak megállapítása, hogy mennyit érhet egy tét nélküli focimeccs közvetítése. Ennek megállapítására mindenképpen szakértőt kell felkérni, de arról a felek a tárgyalás első napján nem tudtak megállapodni, hogy ki lehet erre alkalmas. A Fotex azzal érvel, hogy ez számviteli, nem pedig sportszakmai kérdés, míg a Ferencváros szerint sportgazdasági szakértőt kell felkérni.

Az ügy kapcsán lapunk megkérte mind a Fotexet, mind a Ferencvárost, hogy ismertesse álláspontját a kártérítésről. Csak utóbbitól kaptunk választ, amely azt közölte, hogy a bírósági eljárás végéig nem nyilatkoznak.

A per következő tárgyalási napját 2020. januárra tűzte ki a bíróság. Ha akkor döntés születik, végleg véget érhet a Fotex és a Fradi mindennemű kapcsolata.

Bővebben: Napi.hu