Középpályásunkkal beszélgettek a hétvégi derbi előtt.

A hétvégén derbi. Beszéltek már társai az Újpest elleni összecsapásról?
Hát persze! De már korábban is tudtam, mit jelent egy derbi. Csapattársaim videókat is mutattak a korábbi Újpest elleni találkozókról, láttam, milyen hangulat vár ránk, mire számítsak. A heti edzésmunkán is egyértelműen érezhető volt, hogy nem hétköznapi mérkőzés előtt állunk.

Jobban “haraptak” a gyakorlásokon?
Néha úgy éreztem, mintha már az edzés lenne maga a mérkőzés. Úgy mentek a csapattársaim, hogy öröm volt nézni. Kemény bajnoki vár ránk. Kettőzött erővel készülünk — és ezt nem csak azért mondom, mert ez jól hangzik. Honfitársaim közül Ihor Haratin már játszott az Újpest ellen, vele is hosszasan elbeszélgettem, kikértem a véleményét.

És mit mondott?
Hogy a lehető legkeményebb mérkőzésre készüljek. Nem számít a tabellán elfoglalt helyezés, hogy ki milyen célokért küzd, egyedül az aznapi forma számít. Hogy ki akarja jobban a győzelmet. Mondtam is neki, ha ez dönt, akár már most beírhatjuk a Ferencváros neve mögé a három pontot. Elképzelni sem tudom, hogy valaki jobban akarja nálunk a sikert.

Van odahaza, Ukrajnában donecki derbi? A Sahtar és az Olimpik közötti városi meccs különlegesnek számít?
Csak bizonyos szempontból. A Sahtar különleges helyzetben van odahaza, jóformán egyeduralkodó a bajnokságban. Olykor a Dinamo Kijev megszorítja, de az Olimpik vagy a hozzá hasonló csapatok képtelenek rá. Nevezhetjük azt is városi derbinek, de a két csapat nincs egy súlycsoportban. Nem is emlékszem, mikor vesztett pontot a Sahtar az Olimpik ellen.

Otthoni derbin szerzett már gólt?
Sajnos nem.

A magyar bajnokságban hat mérkőzésen két gólnál jár. Elégedett a mutatóval?
Nem lehet rá panaszom. Rögtön az első bajnokimon, a Kaposvár ellen győztes gólt szereztem, majd a Paks elleni idegenbeli, négy nullára megnyert meccsen találtam be. Mindig örülök a góljaimnak, de nekem a kiszolgálás is legalább ilyen fontos feladatom. Akkor alszom nyugodtan, ha aznap hasznosan játszottam, s ha a szakmai stáb elégedett velem. Ha úgy látom, hogy a társam jobb helyzetben van nálam, gondolkodás nélkül passzolok neki.

Szerhij Rebrov vezetőedző alapos ember, biztos vagyok benne, hogy megismertette önökkel az Újpest gyenge pontjait.
Minden mérkőzés előtt elemezzük az aktuális ellenfelet. Tisztában vagyok vele, ki jön majd velem szembe, és mire számítsak, ha a védekezésbe is be kell segítenem.

A bajnoki szünetben három nap pihenőt kaptak. Sikerült feltöltődnie?
Nagyon kellett ez a néhány nap. Sűrű volt a szeptember, nemcsak a bajnokságban, hanem az Európa Ligában is helyt kellett állnunk, az október meg legalább ennyire zsúfolt lesz. Az Újpest elleni derbi után Moszkvába utazunk, szerdán kelünk útra, csütörtökön fontos kilencven perc vár ránk a CSZKA ellen. A háromnapos szabadság alatt hazautaztunk Ukrajnába a párommal, kihasználtuk, hogy volt időnk egymásra.

A szünidőről már friss házasként tért vissza Budapestre, gratulálunk. Nagy buli volt?
Á, még étterembe sem mentünk el. Jó ideje terveztük már a házasságkötést, a télen Párizsban, az Eiffel-torony lábánál kértem meg a párom kezét, most pedig a házasságkötés ideje is elérkezett, de nem szerettünk volna nagy feneket keríteni az egésznek, aláírtuk a hivatalos papírokat, csak a szülők és a tanúk voltak ott, koccintottunk egyet, ennyi. Egy biztos, most én vagyok a világ egyik legboldogabb embere.

Hát még ha győztes gólt szerezne a hétvégén…
Az tényleg csodás lenne. De beérem annyival is, hogy nyerünk. Mindegy, ki rúgja vagy fejeli a gólt.

Babonás? Ugyanazt a cipőt veszi fel, netán ugyanabban a pizsamában alszik a mérkőzések előtt?
Van, amit szeretek mindig ugyanúgy csinálni a mérkőzések napján. Ez általában bejön, de igazából nem tudom, hogy a babonának vagy a véletlennek köszönhetően. Tényleg nem hiszek az ilyenekben. Aztán ki tudja… De ne kérdezze, mik ezek, a végén még elvesztik a varázserejüket. Az Újpest elleni derbi előtt ezt nagyon nem szeretném.

NS