Iszmail Muszukajev hazánkat és a Fradit képviseli majd a tokiói olimpián, miután kvótát szerzett a nurszultáni világbajnokságon.

Az FTC 26 esztendős dagesztáni származású versenyzője most mutatkozott be magyar színekben világversenyen, s már csütörtöki teljesítményével letette névjegyét emlékezetes produkciójával. Az előcsatározások során palaui, georgiai, San Marinó-i és török rivális legyőzésével jutott elődöntőbe és szerzett olimpiai kvótát, majd az elődöntőben nagy csatában kapott ki 3-2-re a későbbi győztes, orosz Gadzsimurad Rasidovtól. Muszukajev egészen egyedi stílust képvisel, villámgyors mozdulatai még a szakembereket is lenyűgözik, kiválóan támad, s egészen parádésan jön ki a nehéz helyzetekből.

Azt nem tudjuk, hogy a Kaukázusban, közelebbről Dagesztánban mennyire fürgék a macskák, de Iszmail Muszukajev legalábbis egy macska ügyességével mozgott a szőnyegen a nurszultáni világbajnokságon, és a szabadfogás 65 kg-os súlycsoportjában a bronzmeccsen 5-3-ra legyőzte a vb-címvédő japán Otogurt! A 26 éves, orosz színekben junior vb-ezüstig jutott, ez évtől azonban már bennünket erősítő versenyző az olimpiai kvótát már csütörtökön megszerezte, „bónuszként” pedig tegnap boldogan masírozott fel a dobogó harmadik fokára.

Vallásos ember vagyok, köszönöm Istennek, hogy sikerült bronzérmet szereznem, de ha nem így történik, azt is megköszönöm. A gyorsaság a legnagyobb fegyverem, erre építek, ezt próbálom kihasználni. Hálás vagyok Magyarországnak, hogy befogadott, és képviselhetem a színeit világbajnokságon és majd az olimpián is, köszönök mindent. Ria, ria, Hungária! – nyilatkozta részben „magyarul”.

– Szívből gratulálunk! Mit jelent számodra ez a bronzérem és az olimpiai kvóta már magyar birkózóként?
– Sokat! A legfontosabb az volt, hogy megszerezzem a kvótát a tokiói olimpiára. Meg akartam nyerni a világbajnokságot, de ez most nem sikerült. Nagyon hálás vagyok Magyarországnak és a Fradinak, hogy lehetőséget biztosítottak erre.

– Az egész világbajnokságon nagyon látványosan birkóztál, óriási skalpokat szereztél. Hogyan készültél a címvédő elleni bronzmeccsre?
– Tudtam, hogy az azerivel vagy a japánnal fogok birkózni a bronzéremért. Amikor kiderült, hogy a tavalyi világbajnok lesz az ellenfelem, visszanéztem a meccseit és felállítottam egy tervet magamban. A mérkőzés folyamán szerencsére megvalósítottam mindazt, amit előzetesen elképzeltem.

– Több mérkőzésed után is egy remek szaltóval ünnepeltél. Ez az öröm bevett szokás nálad vagy esetleg a Fradi korábbi labdarúgójától, Gera Zoltántól lested el?
– Láttam már Gera Zoltán gólörömét, de nincs összefüggés a kettőnk ünneplése között. Nagyon boldog voltam, hogy megszereztem a bronzérmet, azt hiszem ez látszott is.

Az egyik legemlékezetesebb meccse a 2016-os orosz olimpiai válogatón volt, amikor az 55 kg-osok versenyén a negyeddöntőben kikapott a kétszeres világbajnok Viktor Lebegyevtől. Mivel igazságtalannak tartotta a bíró több döntését is, előbb ellenfelének, majd annak szakmai stábjának ment neki és a szőnyegre érkező rendőrök is csak nehezen tudták megfékezni.

Az oroszok végül utólag elismerték a bírói hibákat, és Muszukajevnek adták a meccset, mégis Lebegyev jutott tovább, aki később a döntőben is megkapta a bírói segítséget. Az eset után a dagesztániak hazamentek a kvalifikációs versenyről, Muszukajev pedig nem akart többet orosz színekben indulni. Főleg azután, hogy az orosz szövetség vezetői kijelentették, hogy a tiltakozó sportolók egyike sem kerülhet be az olimpiai csapatba.

Fradi.hu, Magyar Nemzet, M4 Sport nyomán.