Csütörtöki ellenfelünk egy évvel fiatalabb nálunk, a kisebbik barcelonai, de szigorúan nem katalán csapat négyszeres kupagyőztes és kétszer jutott el az UEFA-kupa döntőjébe.

Az Espanyolt 1900-ban Barcelona Sarriá nevű negyedében csak spanyol állampolgárok alapították, ebből a szempontból az első klubok között van az egyesület Spanyolországban. A klub számtalan változáson esett át a kezdeti években, 1906-ban meg is szűnt, hogy 1909-ben újjáalakuljon. 1912-ben XIII. Alfonz patronáltjai lettek több más csapattal egyetemben, így királyi klub lettek: Real Club Deportivo Espanol. A spanyol polgárháború alatt egy időre el kellett hagyniuk a királyi jelzőt. Az utolsó névváltoztatás 1995-ben következett be, amikor átvették a katalán helyesírást és Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona lettek.

Barcelonában az FC hamar, már 1918-ban a katalán identitás részévé vált, amikor csatlakozott egy autonómiai kezdeményezéshez, míg az Espanyol nem. Amíg a Barcelona szoros kapcsolatban van a katalán kormánnyal, addig az Espanyol szurkolóinak nagy része nem értett egyet a néhány évvel ezelőtti – rendőri erővel levert – referendummal, és maga a klub is nem egyszer felszólalt, mert hátrányban érezte magát a katalán politikai – és médiatérben. Ennek ellenére számos Espanyol-játékos pályára lépett a nem hivatalos katalán válogatottban.

Ezek a politikai különbségek vezettek ahhoz, hogy a Barcelona – Espanyol, a derbi barceloní híres városi rangadó lett – annak ellenére, hogy rendkívül egyoldalúak a párharcok, majd háromszor annyi (123) Barcelona győzelmet hoztak, mint Espanyolt (44). A kék-fehérek történetük során mindössze háromszor végeztek a gránátvörös-kékek előtt a bajnokságban.

A csapat 2009-ben költözött jelenlegi, 40.500 férőhelyes stadionjába, az RCDE Stadionba, amely félházzal üzemel. 2013 óta 18-20000 néző látogatja átlagban a meccseiket. A La Liga szinten alacsony számot magyarázza, hogy felmérések szerint Katalónia lakosságának 78%-a Barcelona szurkoló, míg mindössze 4%-a periquitos (arapapagáj), azaz Espanyol-drukker.

A klub többségi tulajdonosa a kínai Rastar Group és annak tulajdonosa, Csen Janseng. Az egymilliárdos cég műanyag és azon belül játékautógyártásra specializálódott. A klub az 1980-90-es évekig számos szakosztállyal rendelkezett, több szép sikert is elérve – ezt az Espanyol tagsága külön szervezeti egységben 2017-ben újraindította, a labdarúgástól teljesen függetlenül, már van röp-, kosár- és kézilabda szakosztályuk is.

A csapat vezetőedzője a 47 esztendős David Gallego, akit – bár átmenetileg, egy hónapig már volt megbízott edző – idén nyáron emeltek fel az Espanyol B-től az első csapathoz. Gallego 2013 óta dolgozik a barcelonai klubnál, előbb az ifinél, majd a második csapatnál. A Súriában született edző azt a Rubit váltotta, aki kivásárolva magát szerződéséből a Real Betishez utazott a nyáron, miután tavaly elérte a klub elmúlt 15 évének legjobb bajnoki szereplését, a hetedik hellyel.

Ezzel a hetedik hellyel 13 év után kvalifikálták magukat az Európa Ligába, érdemes megjegyezni azonban, hogy amikor ez legutóbb sikerült, akkor döntőbe is jutottak. Az EL-párharcokat – az összefoglalókat ide kattintva nézhetitek meg – a tavalyi izlandi harmadik Stjarnan ellen kezdték. Otthon 4-0-ra, idegenben 3-1-re győztek, lesimázták a meccseket. Hasonló volt a tavalyi svájci ötödik, a Luzern sorsa is, otthon és idegenben is 3-0-ra győztek. Ezeken a meccseken az Espanyol 4-4-2-ben játszott, a Diego López – Javi López, Calero, Naldo (Lluis López), Vilá védelem viszonylag állandó, bár Gallego folyamatosan forgatja a csapatot.

A védelem legismertebb embere a 37 esztendős kapus, Diego López, aki másfél éven át a Real kapuját is védte, ezalatt, a 2013-14-es szezonban BL-t és spanyol kupát is nyert. Nagy értékük a nyáron igazolt 24 éves középhátvéd, a nyolc millióba került Fernando Calero.

A csapat innentől 4-3-3-ra (illetve 4-1-4-1-re vagy 4-2-3-1-re) állt át, így verték ki az EL-playoffban Haratin volt klubját, a Zorját (3-1, 2-2). Ennek egyik oka az volt, hogy az U-21-es EB győzelem után visszatért a kezdőbe a 22 éves spanyol Marc Roca. A védekező középpályást legtöbbször Busquetshez és Xabi Alonsohoz hasonlítják, remekül lát a pályán és ő adja meg csapatának tempóját. A nyáron felmerült a Realnál és a Bayernnél is, végül annak ellenére is maradt klubjánál, hogy a klubja a hírek szerint 10 millió eurót leadott volna 40 milliós kivásárlási árából. A középpálya másik kulcsszereplője lehet a három évet a Lyonban focizó 26 éves Sergi Darder, aki a tavalyi bajnokságban a csapat egyik legjobbja volt, de Gallego új rendszerében saját bevallása szerint sem találja a helyét. A harmadik középpályásposzton felváltva a 32-32 éves Victor Sánchez és Esteban Granero játszik, utóbbi az ismertebb név, a Real Madrid színeiben bajnok és kupagyőztes lett.

Gallego is tükörszélsőkkel játszik, a szélsőposztokon a ballábas jobbszélső, a 22 éves Oscar Melendo, illetve a 10 millió euróért a Velez Sarsfieldtől leigazolt Matías Vargas játszik leginkább, de kiegészítőemberként szerepet kap a kínai válogatott 28 éves sztárja, Vu Lej is. Ő középcsatár poszton is bevethető, de ott is kiegészítőember a 174 centis játékos. Itt legtöbbször a Benficából kölcsönvett argentin Facundo Ferreyra játszik, akit Szergej Rebrov jól ismerhet. Évekig a Saktar játékosa volt, 3-szoros ukrán bajnok és kupagyőztes, valamint gólkirály. A játékos combizomsérülést szenvedett a vasárnapi Eibar elleni győzelemkor, játéka kétséges. Szóhoz jutott a szezonban itt a 22 éves Víctor Campuzano is, aki 69 perc alatt két gólt szerzett a Luzern ellen – de az átigazolási szezon legvégén Argentínából kölcsönvett ex-West Hames Jonathan Calleri is minden bizonnyal bevethető lesz – az Eibar ellen már kezdett is.

A szezonban a legtöbb gólt, hetet Ferreyra szerezte, ebből 6-ot az EL-ben (3-at a Stjarnan, 1-et a Luzern, 2-t a a Zorja ellen), őt Matías Vargas követi 3 góllal (1 a Luzern, 2 a Zorja ellen). 3 gólt szerzett még a 28 millióért a Betisbe igazoló Borja is, a tavalyi szezon 20 gólig jutó játékos azonban nem okozhat már nekünk gondot. Mint már írtuk, 2 gólig jutott Campuzano, és 1-1 gólos Javi López, Granero, Vu Lej, Vilá és Adriá Pedrosa. Ami az asszisztokat illeti, ott Vargas az első három gólpasszal, őt 2-2-vel Sánchez, Darder, Roca és Melendo, 1-1-gyel Ferreyra, Vu Lej, Granero, Javi López, Javi Puado, Pedrosa és Borja követi.

Ami a bajnokságot illeti ott nem kezdtek túl vitézül – összefoglalók itt és itt -, most vasárnap szerezték meg első győzelmüket (2-1 idegenben) és első góljaikat az Eibar ellen (Ferreyra és Granero). Előtte kikaptak otthon a Sevillától (0-2), ikszeltek az Alaves otthonában (0-0) és csúnya vereséget szenvedtek a Granadától (0-3). Ezzel a győzelemmel négy kör után a 16. helyen áll az Espanyol. A meccsünk után vasárnap 2-kor a hetedik Real Sociedadot fogadják.

Az Espanyol remek képességű játékosokból áll, nagy kérdés lesz, hogy mennyire koncentrálnak a döcögős szezonkezdet közepén az Európa Ligára, és mennyire spórolnak majd a vasárnapi bajnokira.

A kapu mögötti szurkolókat a “Curva RCDE” gyűjtőnév alatt lehet megtalálni az online térben, közösségi oldalaik: Facebook, Instagram. YouTube csatornájukra is rendszeresen töltenek fel szurkolói videókat. Weboldaluk is volt, jelenleg nem üzemel.