Az Üllői úton válaszolt a kérdésekre Kubatov Gábor és Orosz Pál.

19:45 Vége.

19:42 Miért nincs itt egy játékos, edző? Hány gólt kaptunk abból, hogy hátul szarakodtunk, ha a B-csapat játszik, majd úgy tippmixelek! Vízilabdában miért ment el Manhercz?

Kubatov Gábor: Nincs B-csapatunk, azt javaslom, hogy ne játsszon szerencsejátékot. Vízilabdában jó döntéseket hoztunk, hiszen megnyertük a Bajnokok Ligáját, ennél feljebb nincsen.

19:37 Tartok attól, hogy Rebrovot elviszik egy jó EL-szereplés után. Figyelünk másik edzőt?

Kubatov Gábor: Nem nézegetünk mást. Budapest óriási előny, Rebrov és a családja remekül érzi itt magát. A nemzetközi szereplés miatt már pénzben is rendben van. Volt két megkeresése már, de azt mondta rá, hogy nem, jól megvan itt.

19:31 Somalia télen jön? Zsubkov megtartása? Miért van a női foci csapat mezén két csillag?

Kubatov Gábor: Somi Magyarországon tervezi az életét, az itteni fizetésének sokszorosát kapja az araboknál. A napokban felmerült, hogy szabadon igazolhatóvá vált, fel is hívtuk, mondta, hogy nem igaz. Az utolsó éveit az NBI-ben szeretné eltölteni.

Zsubkovot bírom, úgy néz ki, mint aki most szabadult a Venyige utcából. De a Sahktarral nehéz tárgyalni, mert azt mondják, hogy ez van. Most próbálkozunk.

A női csapat kapcsán valószínűleg szabotázs történhetett, a megállapodás szerint csillag nélkül kellett volna legyártani.

19:27 Lovrencsics Gergő hogy van? Pénteken klónozni kéne magam hoki és kézi miatt, nem lehetne összehangolni?

Orosz Pál: Gergő nevében köszönjük az aggódást, a hétvégén biztosan nem lép pályára, a folytatás azonban biztatóbb.

Kubatov Gábor: Nincs rendes koordináció a szakszövetségeknél, a MOB-nak is lépnie kellene. Igyekszünk, hogy minél jobban megoldjuk a helyzetet.

19:23 Jegyek elfogytak, mégis kevesebben vannak, miért?

A nézőszámot a belépés alapján adjuk meg. Vannak olyanok, akik jegy birtokában (legyen az megvásárolt vagy szponzor által biztosított) nem jönnek el.

19:21 Nem értem Gorriaran távozását? Petrjak-ügy?

Kubatov Gábor: Szerintem rendben vagyunk Petrjak-ügyében. Felhívtam a Videoton tulajdonosát, hogy igaz-e a hír, hogy a játékosunkkal tárgyalnak. Azt mondta, hogy nem a mi játékosunk. Itt leraktam a telefont. Tárgyalásban voltunk a klubbal, a fehérváriak beléptek. De már így is sokkal többet beszéltünk erről, mint amennyi szót érdemel.

Emlékezzünk: Besic esetében Doll mondta, hogy azonnal engedjük el, ne várjunk jobb ajánlatra, mert nem fog játszani, emlékezzünk Ramírezre, hogy milyen ámokfutást rendezett. Ha el akar menni, akkor nem éri meg itt tartani, főleg ha egy jó ajánlat van.

A játékoseladásra nem problémaként kell tekinteni, hanem lehetőségként: eladtuk, hozzunk helyette jobbat.

Orosz Pál: Gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni, pl. Ramírezt tízszeres áron adtuk el. Nem beszélve arról, hogy milyen fizetési ajánlatot kapott.

Kubatov Gábor: És itt szoktak egyébként meccset nézni, elmondják, hogy lehet később visszajönnek, Cristian, Fernando és Somalia is pl. Lehet, hogy később vissza is hozzuk őket.

19:14 Paintsil-ügy, Isael fellebbezés lesz-e, Lanzafame távozása?

Orosz Pál: Nyílt sérülés volt, hiába nem volt szándékos, négy meccset is kaphatott volna, nem fellebbezünk.

Lanzafame nagy szerepet játszott a bajnoki cím megszerzésében, temperamentumos olasz srác, volt elképzelése arról, hogyan és mennyit szeretett volna játszani, és máshol jobban megtalálta a számításait.

Kubatov Gábor: És befutott az ajánlat Kispestről, így elengedtük. Paintsil ügyéről majd kérek egy jelentést, hogyan állunk.

19:11 Fradiváros

Kubatov Gábor: Csak az első közbeszerzés volt kiírva, a bontásra. A második még nem volt. A projektet befolyásoló dolgok történnek az elkövetkező hetekben, többet most nem tudok mondani.

19:09 Fradi Shop – Telefonos ankéton már ígérték, hogy jobb lesz, azóta szerintem nem változott. Bérletesek napját miért nem lehet előre hónapokkal kitűzni, hogy mindenki tudjon készülni rá. Azon a napon meg mindig kifogy előre. Miért kell mindig új mez, lehúzásnak tartom, miért kell majmolni a nyugatot.

Kubatov Gábor: Szerintem jobb lett a helyzet, próbálunk mindent megtenni.

Az új mez szerintem jó dolog, látszik, hogy a többiek sokszor irigykednek. A Nike – az egyik legnagyobb szponzorunk – elvárása egyébként is, nem lehetne se ritkábban, se gyakrabban.

19:04 Fradi Shop – méretprobléma, büfé – lesz-e fröccs (nincs 5%-os)? SZÉP kártyával lehet-e vásárolni jegyet, bérletet? Gera és Hajnal búcsúmeccsére lehet-e fradistáknak előny?

Kubatov Gábor: Az MLSZ ezt nem fogja megtenni, hogy előnyt ad. Csányi Sándor jött el személyesen, hogy megkérje, ott legyen Zoli búcsúmeccse.

A SZÉP kártyára nem tudok most válaszolni, utánanézünk, hogy mi a probléma vele.

A méretprobléma főleg a Nike termékeknél van főleg.

Orosz Pál: Készültünk erre a kérdésre. A stadionnak van szerződése egy sörgyártóval, ez zárja ki a fröccs árusítás lehetőségét.

18:59 Türelemhez: Bogdán kettőt hibázott, most a ZTE-nél van, Hajnalt meg lehetne kérdezni, hogy a Bundesligában volt-e türelem? Egy csatárunk van, Boli – Böde és Lanzafame elment. Szignyevics nem azt játssza, mint a BATÉ-ban, ha lesérül Boli, akkor ki fog szerepelni?

Kubatov Gábor: Fernando Torresszel meg volt türelem. Szerződés is van, ez nem olyan, mint a Football Manager játék, ahol megnyomunk egy gombot és minden rendben.

Kilencest szerintem több játékosunk tudna játszani, de ez szakmai kérdés, én meg ugyanúgy szurkoló vagyok.

18:56 Robotok játszanak, amit futballt szeretnénk látni, nem látni. Doll idejében miért nem hoztunk már télen erősítéseket? A reklám bevételek a csapathoz kerülnek? Szeretnék vásárolni is. A csoportkörhöz gratulálok, de nem szabad itt megállni, ott is eredményt kell elérni. Félek, hogy a Videoton elhúz.

Orosz Pál: A fehérváriaknak kell a bajnokot figyelni, nem nekünk őket, a szakmai stáb tudja a dolgát, bízom bennük.

Kubatov Gábor: a fehérváriak elérték már, hogy utánunk már mindenki őket szeretné a legjobban megverni.

Tökéletes csapat nincs, ha a legjobb csapat szurkolójával leülnénk, ő se lenne elégedett. Vannak kreatív játékosaink: Tökmag, Isael és Boli. Sokat változott a játékunk, már nem állunk vissza, igyekszünk letámadni már fent és labdát szerezni, ennek az áldozatai is megvoltak sajnos.

Doll idejéből ne feledjük, hogy egy időben hoztuk télen Ramírezt, Hajnal Tomit és Varga Rolit.

Mindig nem lehet teljesen új csapatot építeni, most is a határon mozgunk, de úgy érzem, hogy sikerül még most is mindig sikerül előre lépnünk. És az NBI is fejlődik, nézzük meg pl. a Mezőkövesdet.

Az LSH-val kötöttünk egy megállapodást a marketingről, fix összeget kapunk, ha elérnek egy bevételt, akkor a felette lévő rész 80%-át mi kapjuk meg. De a fix összeget akkor is, ha nincs semmilyen bevétel. Ennél jobbat ma sem tudnánk intézni. Az egyetlen pálya a miénk, amit nyereséggel működtetnek.

Orosz Pál: a Fradi Shop termékei egyből a Fradihoz kerülnek, 1700 mezt adtunk el az új típusból, augusztus 31-én elértük már a tavalyi teljes forgalmat.

18:44 Rebrov szerint nincs A és B csapat, én úgy láttam, hogy kétfelé válik a keret, a jobbak nemzetközi szinten is felveszik a harcot, míg a többiek meg vért izzadnak a bajnoki pontokért. És Ignyatenkót ki hozta ide, látta-e már valaki előre játszani? Szpirovszkit eladtuk-e és kerestünk-e rajta? Középpályára lesz-e még erősítés?

Kubatov Gábor: pár éve ugyanígy kérdeztek rá Emir Dilaverre, mint most Ignyatenkóra. Most a Dinamo Zágrábban játszott és ütöttek ki minket.

A felcsúti meccsen felnőtt és utánpótlás válogatottak léptek pályára. Bárki megirigyelné. Úgy álltunk ott még félidőben is, hogy megrajzoljuk őket, nem így lett. Ha nem játszik, hogy tartod össze a keretet, nem játszik a játékos, elindulnak a pletykák, nyomják a menedzserek, az újságírók, mint pl. Varga Roland esetében, ahol már neki kellett nyilatkoznia, hogy hülyeség.

Ignyatenkót is együtt hoztuk ide, benne vagyok én is, Hajnal Tamás is, Szergej Rebrov is, mindenki, láttuk két meccsen is élőben, több van benne. Angliában pl. fél évig nem mondanak ilyen véleményt.

Szpirovszkit nem vettük drágán, nem is adtuk el drágán, de közben 29 éves lett, nem akart kereten kívüli lenni, játszani szeretett volna.

Orosz Pál: elsődleges cél a bajnoki cím megnyerése, a nemzetközi meccseken már örömjáték jöhet. A Dinamo Zágráb pl. minden játékosát lecserélte a bajnoki és BL meccs között.

Kubatov Gábor: Úgy gondolom, hogy a Süduva elleni meccs még ezt is megérte.

18:36 Mikor lesz rendes csarnok (jégkorong, kézilabda, vízilabda)? A jegyárak jobban nőnek, mint a színvonal. A mi fiataljaink miért máshol játszanak jól?

Kubatov Gábor: Még pár hét, pár hónap türelem kell a Fradivároshoz, nem tudjuk még mindig, hogy pontosan mit és hogyan kellene megépíteni, szeretnénk a legjobbat kihozni. Így eddig csak felújítások voltak: a kézilabda csarnok megújult, az uszodát is modernizáltuk, korábban még a TV se ment ki, most már közvetíteni is tudnak és bemehet 500 ember – korábban kevesebbet engedtek. A pénz megvan a számlán, nem forrás kérdés a sporttelepünk. Fenntartható és jó létesítmények kellenek, rengeteg nemzetközi példát néztünk át, a munkaerőpiac átalakulása is nehézséget okoz.

Jegyárak: Igyekszünk a legjobb lehetőségeket megadni mindenkinek. A fehérváriak a C4-C5-ös bérleteseknek biztosított árak nem térnek el szignifikánsan, miközben az egyik csapat háromszoros bajnok, a másik meg egy nullával több…

Orosz Pál: Mi is szeretnék, ha minél több magyar játékosunk lenne. De célok is vannak: bajnokság, nemzetközi szereplés, ezeket sajnos a piacon elérhető magyar játékosokkal nem biztos, hogy el tudnánk érni. Az utánpótlás nevelésünk jó irányba halad most, úgy néz ki. Idő kell ahhoz, hogy onnan kijöjjenek a játékosok, aki olyan szintű, az biztosan lehetőséget kap majd.

Kubatov Gábor: Felcsúton hét magyar volt a kezdőben, az első félidő nem is nézett ki rosszul, Szerető lehozta hibátlanul az első félidőt, utána sajnos behibázott. Sokaknak lehetőséget adunk, például Radó is. Vagy elhoztuk Sigért, akiben azt láttuk, hogy Fradi-szív lehet benne. Beszéltünk Gera Zolival is az U21-es meccs után, hogy ki lehetne az, aki elférne, de a nagy részük külföldön játszik. Itt volt pl. Ugrai, aki most külföldön van, itt két meccs után elküldték mindenhová a szurkolók… Itt van Csonka és Varga, akik a Soroksárban játszanak, Ádámot évek óta neveljük tudatosan. Csoboth Kevin – most a Benficánál van – 16 évesen kapott szerződés ajánlatot, kiment külföldre, Hamburgba is ment játékosunk. Mindent elkövetünk azért, hogy minél több magyar játékosunk legyen.

18:23 Jönnek a kérdések.

18:22

Egyetlen büntetést kaptunk: a lépcsőket nem hagyták szabadon a kapu mögötti szektorban.

18:21

Az UEFA emberei a korábbi évek miatt nagyon ránk vannak állva, még a fűszálat is lemérik, kiemelt figyelem mellett kell szerepelnünk. Köszönet a szurkolóknak, hogy a viselkedési kultúra sokat változott a javára.

Még az obszcenitásban kell majd javulnunk, csökkenteni azt, vannak, amik még beleférnek, pl. a hülye vagy a buzi. De pl. a szexuális aktusra felhívást érdemes volna elhagyni a hölgy és gyermek szurkolók miatt.

A szívtől az égig sajnos szigorúan tilos egy kézzel, hiába tudjuk, hogy nem az, ami, Tónit, aki kitalálta, még ki is akartam vinni az UEFA tárgyalásra anno, mint tanú, hogy elmagyarázza ő is, hogy mi ez. Ezért ezt nemzetközi meccsen nem szabad se a 90 perc alatt, se utána, mert az ellenőr meglátja, akkor feljelent minket.

Amit még el kellene hagyni, hogy a mérkőzés alatt fütyüljék ki a csapatot, a 90 perc alatt buzdítani kell, utána lehet, de közben ne.

18:15

A jövő garanciája a magyar bajnokság megnyerése. A nemzetközi szereplés pedig nagy lehetőséget kínál fel több szempontból is: játékosok értékének növelése, marketing, kommunikációs csatornák fejlesztése, nézőszám.

Ha valaki nem jut ki egy nemzetközi meccsre, akkor is látni szeretné a Fradit, ezért kijön majd egy bajnokira. Idén majdnem megvan az 5000. bérletesünk. Máshol az átlagnézőszám nincs ennyi.

A mi számításaink szerint 910 millió Ft jön az UEFÁ-tól az eddigi szereplésünkért. De ezt nem lehet egy az egyben betenni a kasszába, hiszen ebből lejön sok minden: Szergej Rebrov százalékot, a játékosok és a klub körüli dolgozók prémiumot – menedzsment, háttérstáb, technikai dolgozók, irodai dolgozók is, hogy érdekeltek legyenek továbbra is a jó eredmény elérésében. Az átigazolásoknál is vannak olyan záradékok, ahol az eladó klub a nemzetközi siker után kér plusz pénzt.

18:09
1

18:08 Üdvözlőbeszéd

Kubatov Gábor köszönti a szurkolókat, röviden visszatekint az elmúlt évekre, a hazai sikerekre, az új otthonunk első éveire – „Megépítettük és mégsem szakadt be a metróba…”. Az Európa Liga csoportkörbe jutás kapcsán a korábbi sikertelen évekről is említést tesz. A cél a jövőben a bajnokság és a Magyar Kupa megnyerése mellett megvetni a lábunkat az európai porondon. Idén fontos, hogy megtanuljuk az európai szereplést, sok tapasztalatot szerezni a pályán és azon kívül is.

18:02 Kezdődik

Megérkezett Kubatov Gábor és Orosz Pál is. Kb. 100-an lehetnek az érdeklődők.