Megnéztük, hogyan alakultak azok a párharcai a zágrábiaknak, ahol a hazai odavágón kisebb vagy nagyobb hátrányba kerültek a nemzetközi porondon. A 2010-es évekre tekintettünk vissza:

2013/2014: a Bajnokok Ligája playoff körében az osztrák Austria Wiennel játszott a Dinamo Zágráb, mint a klubbemutatóban is megírtuk már, ekkor a lila-fehérek, soraikban Emir Dilaverrel, a kispadon pedig a kékek jelenlegi vezetőedzőjével kiütötték a horvátokat: a Makszimir-stadionban 2-0-ra nyertek, a visszavágón a Dinamo hiába nyert, nem tudta ledolgozni a hátrányt, így az Európa Liga csoportkörébe “esett ki”.

2015/2016: ebben a szezonban kétszer is a Dinamo ellenfele került előnybe idegenben lőtt góllal az első találkozón a Makszimir-stadionban. A Bajnokok Ligája selejtező első körében a luxemburgi CS Fola Esch, a második körben pedig a norvég Molde FK is 1-1-es eredményt ért el. Ám egyik csapat sem tudott élni ezzel, a miniállam együttesét idegenben 3-0-ra verte a Zágráb, míg a Molde otthonában 3-3-as döntetlent játszott és jutott tovább – végül a BL-csoportkörbe is bejutott a Dinamo.

2016/2017: ismét a Bajnokok Ligája playoff körében végzett az odavágón 1-1-re a Dinamo hazai pályán, ezúttal a Red Bull Salzburg ellen, a visszavágón így is sikerült bejutnia a csoportkörbe, a rendes játékidőben 1-1 állt az eredményjelzőn, végül büntetők döntöttek a horvátok javára.

2017/2018: az Európa Liga selejtező playoff körében az albán Skenderbeu csapatával mérték össze erejüket a zágrábi kékek, az első meccsen otthon 1-1 lett a végeredmény. A Vad II. István által vezetett visszavágón az – egyébként idén júliusban bundázás miatt a nemzetközi színtértől 10 éve eltiltott – albánok kihúzták 0-0-lal és idegenben lőtt több góllal továbbjutottak a csoportkörbe. Ez volt egyébként az utolsó olyan nemzetközi selejtezős meccse a Dinamónak, ahol nem szerzett gólt (a tavalyi csoportkörös találkozók között is csak kettő ilyen volt: a Fenerbahce és az Anderlecht ellen is egy-egy 0-0, valamint a nyolcaddöntőben a Benfica elleni visszavágón nem tudták bevenni a portugálok hálóját).