Az Európa Liga (akkori nevén VVK) győzelem mellett ez Clubunk legnagyobb focisikere.

90 éve fantasztikus győzelmet arattunk, aminek jelentőségét nem lehet mai ésszel szinte felbecsülni sem, de érzékeltetésül:

– Uruguay akkor egyértelműen a világ legjobb csapata volt. 1924-ben és ’28-ban olimpiát nyertek (mivel akkor még nem volt VB, itt a legerősebb válogatottak játszottak, a győztest világbajnoknak is nevezték, mindezt a FIFA ma is elismeri, ezért viselhet 4 csillagot a mezén az uruguayi válogatott), majd egy évvel a meccs után, 1930-ban az első világbajnokságon is diadalmaskodtak.

– Annyira komoly meccs volt, hogy a kezdőrúgást Uruguay köztársasági elnöke végezte el. Akkoriban nem játszottak sok tétmeccset (sőt egyáltalán meccset se sokat) a válogatottak, ezért minden meccset vérkomolyan vettek, kapitányok posztja, játékossorsok dőltek el az úgymond barátságos meccseken. A vereség annyira elképzelhetetlen volt, hogy a hazai bíró 96 percig vezette a meccset, noha akkor még nem volt divatban a hosszabbítás, az uruk ekkor lőtték két góljukat, gyanús körülmények között.

– Ez volt Uruguay első veresége hazai pályán.

– Nem sokkal a meccs előtt dőlt el, hogy az első (és mint már említettem, később megnyert) világbajnokságot Uruguay rendezi, így különösen fontos volt számukra a meccs. Hogy mennyire azt mutatja, hogy nem engedték haza a Fradit, amíg egy a tervekben nem szereplő visszavágót le nem játszanak, ezen nyert a celeste a holtfáradt Fradi ellen, de ez a győzelem értékét nem csökkenti, sőt!

– Mindez önmagában is sokat elmond az akkori Fradi erejéről, de ha hozzátesszük, hogy 1928-ban megnyertük a kor legmagasabb szintű nemzetközi kupaküzdelmét a Közép-európai Kupát úgy, hogy az Üllői úton 7:1-es megsemmisítő vereséget mértünk a Rapid Wien csapatára, így a bécsi visszavágó (5-3 oda) már csak formalitás volt és hogy szintén 1928-ban a Fradi legyőzte a legnagyobb hagyományú kupasorozat, az angol FA kupa az évi győztesét, a Blackburn Roverst, nem kicsit, nagyon, konkrétan 6:1-re, akkor egyértelművé válik, hogy milyen magasságban, a világ tetején állt akkor a Fradi.

Ismerjük meg a fantasztikus győzelem részleteit, a Fradi internetes történelemkönyve, a Tempó Fradi jóvoltából a korabeli újságokból van erre lehetőségünk: Tempó Fradi!

Ha megismertük, akkor pedig mindig emlékezzünk rájuk, akik ilyen nagy dicsőséget szereztek a Fradinak és “Áldó imádság mellett. Mondjuk el szent neveiket”:

Amsel – Hungler II, Papp – Fuhrmann, Bukovi, Obitz – Rázsó, Takács II, Turay, Toldi, Kohut

Góllövők: Takács II 2, Rázsó

Az Uruguayt legyőző csapat