Férfi kézilabda csapatunk serdülő válogatott játékosainak mérkőzésén két gólt “elfelejtettek” felírni a játékvezetők, pont ennyi hiányzott a jobb gólarányhoz és a bronzmeccshez… Clubunkból Imre Bence, Karai Miklós, Lukács Péter és Ónodi-Jánoskúti Máté volt ott a nemzeti csapatban.

A középdöntő-csoportban a százszázalékos Feröer-szigetek mögött egyaránt 2-2 ponttal végzett a magyar, a fehérorosz és a spanyol válogatott. Az azonos ponttal záró együttesek között az egymás elleni gólkülönbség döntött, és a helytelen, de hivatalosnak tekintett eredmény révén a fehéroroszok gólkülönbsége +4, a magyaroké +3, a spanyolok -7 volt, azaz jól látható, hogy amennyiben a helyes eredményt vették volna számításba, a magyar csapat végzett volna a középdöntő 2. helyén, és léphetett volna pályára a bronzmérkőzésen. Amikor a magyar csapat észlelte az adminisztratív hibát, azonnal tiltakozott, jelezte az EHF-nek a tévedést. Az európai szövetség képviselői a magyar csapattal együtt megnézték a mérkőzés felvételét, az EHF elismerte az adminisztratív hibát, ám azt a döntést hozta, hogy nem változtat a jegyzőkönyvbe került eredményen, így a magyar fiúk számára marad az 5. helyért sorra kerülő helyosztó.

Kopornyik Zsolt, szövetségi kapitány

Hónapok óta erre a kontinensviadalra készültek, és még ha utánpótláskorban nem is az eredmény az elsődleges, nagyon szerettek volna egy érmet első nemzetközi megméretésükön. Ráadásul az egész tornán jól szerepeltünk, mindenkivel felvettük a versenyt, igazán büszke vagyok a srácokra. Valamiért minden ellenünk játszik. Csoportelsőként továbbjutunk, majd mi a jutalom? Pályára léphetünk 11:45-kor és 15:45-kor is. Jóformán ebédelni sem volt idejük a gyerekeknek. Ezt nem kifogásból mondom, tényleg az apró technikai bakik miatt kaptunk ki a feröeriektől, amelyek abból fakadtak, hogy nem tudtak eleget pihenni a játékosaim.

Soós Balázs, MKSZ nemzetközi igazgató

Normális esetben az edzőkkel aláíratják a mérkőzés jegyzőkönyvet lefújás után, így egyből kibukhatott volna a hiba, itt azonban nem ez a protokoll, így a magyar válogatott tagjai annyit láttak, hogy az eredményjelző 26-31-et mutat. A jegyzőkönyvbe azonban 24-31 került be. Életszerűtlen, hogy a mérkőzés lefújása után egy órán belül visszaellenőrizze bárki is, hogy az eredményjelzőn látott, azaz jó eredmény került-e fel az EHF rendszerébe, noha a már említett szabályok miatt óvásra egy órán belül van lehetőség. Amikor észleltük a tévedést, azonnal kifejeztük tiltakozásunkat, közösen végignéztük a mérkőzés felvételét az EHF-fel, órákig győzködtük az európai szövetség képviselőit, akik elismerték, hogy hiba történt és 26-31 a helyes végeredmény, ennek ellenére nem voltak hajlandóak javítani a hibát, holott lett volna rá lehetőségük, az életszerűtlen szabályok helyett a józan ész alapján.

Kökény Beatrix

Ennek az egésznek a gyerekek a legnagyobb vesztesei, hiszen elvették tőlük azt a lehetőséget, amit a pályán kiharcoltak, azaz, hogy a bronzéremért játszhassanak. Nem is értem, hogy egy ilyen szintű tornán hogyan lehet két gólt elírni, hiszen ez Magyarországon még szivacskézilabdában sem fordul elő. Azt mondták, tanulnak majd az esetből, és jövőre online jegyzőkönyv lesz, nem két játékvezető fogja kézzel írni, mint ahogy most tették. Még egyszer hangsúlyoznám, az a legrosszabb az egészben, hogy a gyerekek önhibájukon kívül kerültek ilyen igazságtalan helyzetbe csak azért, mert a zsűrik és a bírók ragaszkodnak a paragrafusokhoz. Egy felnőtt játékost is megvisel egy ilyen szituáció, nemhogy egy gyereket.

Bővebben: Fradi.hu, MKSZ, Utánpótlássport