Az U21-es válogatott szövetségi kapitányát, Gerzsont kérdezték új szerepköréről.

– Hírlik, meg sem várta július elsejét, jóval hamarabb belevetette magát a munkába.
– Van teendőm bőven. Egyrészről minél előbb szeretném összerakni a stábot. Ha konkrétumokkal még nem is szolgálhatok, annyit elmondhatok, hogy nagyjából megvan a csapat – nekem mindenesetre tetszik a „felállás”. Másrészről kaptam egy hosszú listát azon labdarúgók nevével, akikből az első körben válogathatunk. Akad köztük néhány ismerős, van, aki már korábban is magára ölthette az U21-es válogatott szerelését, de még mi is számolhatunk vele. A következő lépés az, hogy alaposan feltérképezzük az 1999-es és 2000-es korosztályt. Elmegyünk a klubokhoz, akivel csak lehet, beszélünk, mert mindenkiről mindent tudni szeretnénk. Egyebek mellett azért, mert éles szituációban kulcsfontosságú lehet, ki milyen karakter. A hozzáállás majdhogynem annyira lényeges, mint a futballtudás, nem mindegy, ki hogyan viselkedik, amikor győzelemre, illetve vesztésre áll a csapata. Már csak a tisztánlátás végett is törekszünk arra, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki a különböző csapatok edzőivel, vezetőivel.

– Nézzünk előre is: az Eb-ig hátralevő két esztendő elegendő ahhoz, hogy kialakuljon egy olyan csapat, amely megállja a helyét a földrész legjobbjaival szemben?
– Két év hosszúnak tűnik, ám azt ne feledjük, hogy válogatottról lévén szó kevés időt tölthetünk együtt. Ha minden jól megy, húsz meccsen léphetünk pályára a rajtig. A lényegre lesz időnk, amit a szakmai stáb látni szeretne az Európa-bajnokságon, addig átadhatjuk a játékosoknak. Szeptemberben találkozunk először, akkor lefektetjük az alapokat. Ha ez elmaradna, később már nehéz pótolni a mulasztást.

– A már említett kommünikében olvasható: „A feladatkör teljes embert kíván, így Gera Zoltán egyelőre távozik a Ferencváros szakmai stábjából, valamint Marco Rossi mellett is folyamatosan csökken feladatainak száma, hogy minél hamarabb az U21-es korosztályra koncentrálhasson.” Ez azt jelenti, hogy az ősz afféle átmeneti időszak lesz az életében?
– Az U21-es együttes irányítása csakugyan teljes embert kíván. Ugyanakkor azt érzem, akad még némi restanciám az A-válogatottnál is… Megnyugtat, hogy Marco Rossi mindenben támogat, biztos vagyok benne, hogy amilyen jó, olyan szoros lesz az együttműködés köztünk. Az előttünk álló hónapokban elsősorban már az U21-es válogatottra összpontosítok, de mellette segítek a nagycsapatnak is. Mindkettő nagyon fontos nekem.

Teljes interjú: NSO