Részletesen is megismerheted az új arcokat a csapatnál.

Bár a Ferencváros utánpótlás szakmai igazgatója, Prukner László nemrég arról nyilatkozott az NSO Tv-nek, hogy most a nemzetközi célok miatt nincs idő arra, hogy az első csapatba saját nevelésű fiatalokat építsen be a szakmai stáb. Ehhez képest Szerhij Rebrov, az első csapat vezetőedzője a gárda ausztriai edzőtáborában már kilenc utánpótláskorú játékosának lehetőséget adott a felkészülési meccseken.

Az persze másik kérdés, hogy a kilenc játékosból hányat neveznek majd be a Bajnokok Ligája-selejtezőjébe, a bolgár Ludogorec elleni párharcra, és hány játékosnak lesz valós esélye arra, hogy pályára is lépjen a nemzetközi kupában. Korábban arról már írtunk, hogy a 2018–2019-es idényben hét utánpótláskorú játékost nevezett be a Ferencváros a jelenlegi keretéből NB I-es mérkőzésre, közülük öten pályára is léptek a bajnokságban.

Az osztrák edzőtáborozás alatt, az első három meccsen a következő 21 év alatti játékosok léptek eddig pályára: Csonka András (19), Könczey Márk (19), Szabó Richárd (19), Szerető Krisztofer (19), Csernik Kornél (20), Kundrák Norbert (20), Takács Zsombor (20 éves ), a belga Marten Wilmots (20) és a kapus Varga Ádám (20). Közülük Varga [Felcsúton játszott pár percet a szezonzárón – Peti], Könczey és Wilmots még nem játszott az NB I-ben, míg Szabó Richárd először került az első csapathoz, ő korábban még kispadon sem ült a Fradiban. Igaz, ugyanez a tavaly novemberben szerződtetett belga Wilmotsról is elmondható, azzal a különbséggel, hogy ő edzőmeccseken már szerepelhetett, viszont nem játszhatott az utánpótlás-bajnokságban (mert túlkorosnak számít).

A középpályás Szabó 2013 óta a Ferencváros játékosa, végigjárta a klub korosztályos csapatait, a legutóbbi két idényben már az U19-es kerethez tartozott, a 2018–2019-es évadban 20 meccsen játszott a korosztályos bajnokságban. Számára kis túlzással ez az ausztriai edzőtábor volt az utolsó a Fradiban, az utolsó lehetőség arra, hogy bizonyítsa, érdemes őt megtartania a klubnak, hiszen 2000-es születésűként a következő idényre már kiöregszik a korosztályos csapatból. Ugyanez érvényes a védő Könczey Márkra. Nagyon sok lehetőségük azonban nem volt a bizonyításra, Szabó Richárd az NK Celje ellen 2–0-ra megnyert meccsen állt be egy félidőre, Könczey ugyancsak az NK Celje ellen kapott egy félidőt, valamint ő egy félidőt játszott a Sampion Celje elleni, 9–0-ra megnyert meccsen is. Könnyen lehet, hogy számukra ezzel be is fejeződik pályafutásuk ferencvárosi szakasza, hiába jártak végig több korosztályt is, a felnőttkeretben nem lesz helyük az új idényben.

A többiek mind a három felkészülési meccsen játszottak az edzőtábor alatt. Közülük egy-két játékosnak még lehet esélye, hogy megragadjon az első keretnél a következő idényre. Varga Ádámra harmadik számú kapusként szükség lehet, de a védő Takács Zsombornak már nehezebb dolga lehet, mert jelen állás szerint hat rutinosabb, többségében válogatott játékos is számításba vehető a posztján. Az előző idényben a soroksári kölcsönjátéka során 14 NB II-es meccsen négy gólt és három gólpasszt jegyző Csernik Kornél mellett szólhat, hogy több poszton is bevethető, alapvetően középpályás. Ugyan Rebrov eddig inkább a védelemben szerepeltette, de a Sampion Celje ellen így is szerzett egy gólt. Az előző idényben is az első kerethez tartozó Csonka András és a már említett Wilmots abban bízhat, hogy egy hely felszabadult a belső középpályás poszton Fernando Gorriarán távozásával, így ha Sigér Dávid és Ihor Haratin mellé nem érkezik új igazolás, akkor a fiatalok is szerephez juthatnak. A támadóposztokon a Soroksárban 38 meccsen 14 gólt szerző, a felkészülés alatt a Sampion Celjének is betaláló Kundrák Norbertnek és a télen a Stoke City utánpótlásából hazatérő, az NB I-ben eddig hét percet kapó Szerető Krisztofernek azonban jóval több riválissal kell megküzdenie. Böde Dániel és Ivan Petrjak ugyan távozott a nyáron, de érkezett az ukrán U21-es válogatott Olekszandr Zubkov és a szlovák válogatott Michal Skvarka, illetve több, kölcsönből visszatérő, rutinos támadó is a Fradival készül Ausztriában.

Ezek után kíváncsian várjuk, kik nyerik majd az egyes posztokon a konkurenciaharcokat, hány utánpótláskorú játékos marad meg az edzőmeccseken szereplő kilencből a bajnokcsapat új idényben szereplő keretében.

forrás: utanpotlassport.hu