Pólósainkat a kiesés elkerülésétől a Bajnokok Ligája győzelemig vezető szakemberrel beszélgettek.

Hat évvel ezelőtt egy őszi napon közölték a játékosokkal, hogy csak az maradjon a klubnál, aki hajlandó ingyen vízilabdázni, ugyanis az előző szakvezetés hibái miatt nem tudtak fizetést adni arra az évre. Hogy élte meg azt az időszakot?
Nehéz időszak volt, bár arról nem volt szó, hogy ne kaptak volna fizetést a játékosok. Az történt, hogy nem volt meg az a keret, amit a klub az idény előtt kikalkulált. Amivel tartoztak a játékosoknak, azt kiegyenlítették, ezután pedig sokan úgy döntöttek, hogy elmennek. Maradt egy félig-meddig ificsapat, és néhány rutinos játékos, akik vállalták, hogy végigjátsszák a szezont. Így indultunk, ami nyilván nehézzé tette a kezdeti időszakot. Először a kiesés ellen küzdöttünk, majd jött a kilencedik hely, aztán sorozatban három negyedik. Bennem elevenen élnek azok a pillanatok is, mert kellettek ahhoz, hogy edzővé váljak.

Melyek voltak az elmúlt hat év sarokpontjai, amíg eljutottak a BL-győzelemig?
A kiesés elleni harc után jött a kilencedik helyezés. Akkor megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, mert úgy éreztem, nem vagyok hatékony. Negyvennégy ötméteressel dőlt el a kilencedik helyünk a KSI ellen. Nem lebecsülve az ellenfelet, de mégiscsak egy utánpótláscsapatról van szó. Lelkileg nagyon nehéz volt feldolgozni ezt a helyzetet, de sikerült valahogy túllendülni rajta. Ezt követően jöttek azok az évek, amikor már feljöttünk a negyedik helyre, és érezhető volt az előrelépés mind szakmailag, mind játékosanyagban. Persze, kaptunk sok nagy pofont. Két éve például kikaptunk a Szolnoktól 14-2-re, pedig előtte legyőztük a Jadran Herceg Novit az Euro Kupa elődöntőjében. Örültünk, aztán rá egy hétre hatalmas pofont kaptunk. Ez óriási érzelmi hullámvasút volt. A pofonok csak erősebbé tettek minket. Ami biztos, hogy az első Euro Kupa-győzelem (2017), az első bajnoki cím (2018) és az idei BL-győzelem meghatározó állomás a csapat számára.

Említette, hogy a 2014-es kilencedik hely után majdnem feladta. Miért döntött úgy, hogy folytatja a munkát a csapat élén?
Nem az a típus vagyok, aki feladja. Előfordul, hogy elborulok néhány órára, ilyenkor kell egy kis tér meg idő, hogy el tudjak vonulni, és megnyugodjak. Miután ez megtörtént, azt mondtam magamban, hogy szeretném a Fradit szolgálni, a Fradit felépíteni. Ameddig megadják nekem a bizalmat, én küzdök és dolgozom a Fradiért.

Edzőként mennyire más feladat egy olyan csapatot irányítani, amely tele van utánpótláskorú játéksokkal, és egy olyat, amelyben hemzsegnek a sztárjátékosok?
Teljesen mások a feladatok, más dolgokra kell koncentrálni. Taktikailag is teljesen más szint. A fiataloknál nagyon sokszor az alapokat kell építeni, ami szólhat az állóképességről vagy a lövési technikáról. Előfordulhat, hogy egy profi csapatnál is kell ilyesmivel foglalkozni, de a mostani keretnél már inkább a formaidőzítésen kell dolgozni. Ezeknél a srácoknál már nem alapokat kell építeni, hanem formába kell hozni őket. Taktikailag hasonló a történet. A fiataloknak nagyon sokat kell tanítani a taktikáról, míg a kiemelkedő képességű játékosokat nem kell tanítani, hanem össze kell rakni nekik egy taktikát, amit végrehajtanak. Persze, most is vannak fiataljaink, akiket kell tanítani, de mostanra elértük azt a szintet, hogy a hangsúly már a koordináción van.

A kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert első évét töltötte a klubnál szakosztályelnökként. Neki mekkora szerepe van a sikerben?
Tavaly még a vízben is óriási szerepe volt, hiszen ő volt a csapatkapitány, a rangidős, aki karakteréből fakadóan vezérszerepet vállalt. Az ő jelenléte nyugalmat és pozitív hozzáállást ad, levette a terheket a vállamról az építkezés fázisban, ezért nagyon hatékonyan tudunk együtt dolgozni.
Ráadásul mindenhol óriási tisztelet övezi, ami nagyon fontos, hogy a csapat ilyen magas szinten tudjon működni, és komoly játékosokat igazolhassunk.

Edzőként kitől tanulta a legtöbbet?
Amikor elkezdtem a munkát, akkor az utánpótlás-válogatottnál két évet dolgoztam Horkai Györggyel, majd három évet voltam Gerendás György mellett, akitől szintén nagyon sokat tanultam a szakmáról. És persze, nem szabad kihagyni Kemény Dénest sem, akinél játszhattam a válogatottban a sydney-i olimpián, és több olyan beszélgetésünk is volt, ami irányt adott nekem szakmailag.

A Fradi vízilabdacsapatában a magyarok vannak többségben. Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke is kiemelte a klub remek utánpótlását. Milyen szerepet kaphatnak a fiatalok a jövő csapatában?
Idén is sokat játszottak ifik a csapatban – a lehetőségekhez képest. Vannak nagy tehetségeink, akiket szeretnénk beépíteni, ez mindig is kitűzött célunk volt. Már korábban is sikeresen építettük fel a fiatalokat, elég csak Pohl Zoltánt, Vogel Somát vagy Németh Tonit említeni. Ők nagyon fontos elemei az építkezésnek. Folyamatosan keressük az ország legnagyobb tehetségeit. Az egyik új igazolásunk, Zalánki Gergő is ebbe a kategóriába esik, hiszen még csak 24 éves.

Mennyire létezik még a magyar stílus a vízilabdában?
Manapság már inkább nemzetközi stílus van, ahol eltolódhat a játék egy masszívabb, fizikálisabb játék felé. Manapság már nincsenek akkora különbségek, mint amikor azt mondták, hogy ez a szerb stílus, ez az olasz stílus. A játékosaink állandóan mozgásban vannak – én is játszottam Horvátországban és Olaszországban. Most a szerbek játszanak nálunk. A specifikumok ezáltal eltűnnek a játékból. Vannak tradicionális magyar játékosok, akik gyorsak, jól lőnek. Ennél viszont már sokkal több kell ahhoz, hogy valaki jó játékos legyen. Főleg védekezésben, lábtempóban. Inkább azt kell megnézni, hogy a külföldön látott tendenciákat hogyan tudjuk beépíteni, továbbfejleszteni. Tendenciák vannak, amelyek már láthatók minden sportban.

Tavaly 18 év után lett bajnok a Fradi vízilabdacsapata. Azt mondják, a címvédés nehezebb feladat. Melyik elsőséget volt nehezebb megszerezni?
Úgy érzem, a tavalyi bajnoki címünkért nagyobbat harcoltunk, mert a BL-győztes Szolnok kőkemény ellenfél volt. Nagyon jó csapat volt, amely remekül játszott. Ráadásul megvolt a kellő önbizalmuk is, mert akkor már sorozatban három bajnoki címet nyertek. Ellenük is belefutottunk egy nagy pofonba, mert a döntő harmadik meccsén 14-6-ra kikaptunk, majd a következő találkozón egyenlítettek. Szerencsére az ötödik meccsre magunkra találtunk, és felejthetetlen bajnoki címet nyertünk. Persze az idei bajnoki címet sem volt egyszerű megnyerni, mert a döntőben az OSC nagyon jó volt.

Az idei szezonban az európai Szuperkupát és a Bajnokok Ligája-döntőt is ötméteresekkel nyerték meg. Mi kell ehhez? Szerencse? Mentális erő?
Amióta tavaly kétszer is ötméteresekkel kaptunk ki a Szolnoktól, folyamatosan gyakoroljuk ezeket. Ebben az évben talán látszott is, hiszen minden döntő párharcunkat megnyertük.

Ha egy edző karrierjében folyamatosan jönnek az eredmények, akkor előbb-utóbb felkérik szövetségi kapitánynak. Hogy állna ehhez a feladathoz?
Ezek a folyamatok nem ilyen egyszerűek. Amúgy is úgy gondolom, hogy Märcz Tamás – aki nagyon jó barátom – remek munkát végez a magyar válogatottnál. Én meg szeretnék a saját munkámra koncentrálni. Új csapatot akarok építeni a Fradinál, ahol fantasztikusan érzem magam. Ez a feladatom.

Az FTC-Telekom Waterpolo csapata három játékost igazolt. A magyar válogatott Zalánki Gergőt, a kanadai Nicolas Constantin-Bicarit és a görög Jannisz Fontuliszt, aki a 2017-es budapesti világ-, valamint a tavalyi barcelonai Európa-bajnokság gólkirálya volt. Mit vár tőlük?
Azt, hogy csapat legyünk újra. Azt akarom, hogy beilleszkedjenek, és a csapatért játszanak. De nem gondolom, hogy ezzel problémájuk lenne, mert profi játékosokról van szó. El kell kezdenünk új csapatot építeni, mert három remek játékos – Stefan Mitrovic, Slobodan Nikic és Gór-Nagy Miklós – távozott. Olyan játékosok mentek el, akikben óriási potenciál volt. A helyükre remek képességű emberek érkeztek. Nem lehet tudni, hogy jobbak lesznek-e. Más lesz, de az biztos, hogy a jó eredmény eléréshez nagyon sok munkát bele kell tenni a közösbe. Bízom benne, hogy velük is elérjük a célunkat, ami a bajnoki döntőbe és a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjébe való bejutást jelenti.

Origo