Fiatal labdarúgóink életre szóló élményeket szereztek a Bajnokok Ligája döntő helyszínén.

Élete eddigi legnagyobb kalandját élhette át Madridban a Ferencváros három fiatal labdarúgója. Az U12-es fiúcsapatból Madarász Ádám és Mudra Márk, valamint az U14-es lánycsapatból a szintén 12 esztendős Vas Hajna, akiket a Gazprom égisze alatt zajló Foci a barátságért program keretében hívtak meg, hogy együtt futballozzanak a világ minden tájáról érkező, hasonló korú gyermekekkel, majd megnézzék a Liverpool – Tottenham Bajnokok Ligája-döntőt.

Fiatal labdarúgóként mi is felnéztünk az akkori sztárokra, így hatalmas lehetőség ez a programba bekerülő gyerekeknek. Olyan körülmények között, és olyan súlyú eseményen vehetnek részt, amiről a legtöbben csak álmodhatnak. Emellett találkozhatnak akár a példaképeikkel is. Reméljük, örökre szóló élményeket szereznek maguknak, amit elvihetnek egész későbbi pályafutásuk során. Emellett sokat tanulhatnak azokról az alapvető emberi értékekről is, amik a Ferencvárosi Torna Clubban is alapvető fontosságúak az utánpótlás nevelésében is” – mondta Hajnal Tamás a programról.

A program magyarországi társszervezője nem véletlenül fordult a Ferencvároshoz.

A szervezők Magyarországon megkerestek egy reklámügynökséget, melynek a vezetője Fradi-szimpatizáns, így hozzánk fordult elsőként a kéréssel. A klubvezetés engedélyt adott arra, hogy részt vegyünk a programban, ezt nagyon szépen köszönjük neki” – mondta Korolovszky Gábor.

Az U12-es fiúcsapat fölényesen megnyerte a Közép-nyugati első osztály küzdelmeit, a legfiatalabb korosztályú lánycsapat pedig alig maradt le az MTK-tól a Közép-csoportban. A kis Fradi-küldöttséget Korolovszky Gábor, az U12-es fiúcsapat edzője kísérte el a madridi eseményre, amely a nevéből adódóan a futball mellett a barátság fontosságát hirdette, és tett is érte, hogy az egy országból érkező gyerekek “ne nőjenek össze”, hanem vegyüljenek a többiekkel. A szabályokból adódóan a magyarok nemcsak hogy nem lehettek egy csapatban, arra is kényesen ügyeltek, hogy a Madridtól mintegy hatvan kilométerre fekvő táborban más-más kunyhókban legyenek elszállásolva. A hivatalos nyelv az angol volt, amivel azért a 12 éves magyarok többségének meggyűlik a baja. A magyar küldöttségből az egyetlen kivételt Kupa-Kovács Barnabás jelentette, aki nem focizni, hanem fiatal újságíróként egy más szakmába betekinteni érkezett, és villámgyorsan megtalálta új cimboráit.

Az első két nap a többiek számára döcögősebb ismerkedéssel telt, a gyerekek ekkor edzettek együtt új csapattársaikkal és szintén gyermek edzőikkel, s látszott, nem mindenhol feltétlenül a futballtudás döntött a gyerekek kiválasztásakor. Madarász Ádám és Mudra Márk azért nem panaszkodhatott, mindkettejük csapatában voltak nagyon ügyes labdarúgók, akik közül egy a szabályoknak megfelelően lány volt. Vas Hajna csapatába ketten is kerültek, ráadásul egy csoportba sorsolták őket Márkékkal.

Ami a minivébének beillő torna meccseit illeti, mindenféle elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy a magyar játékosok a legjobbak közé tartoztak. Vas Hajna (Fossza – mindegyik csapatot egy veszélyeztetett állatfajról nevezték el) például még úgy is ki tudott tűnni, hogy neki olykor a kapuban kellett állnia, de amikor kijött a mezőnybe és nekiállt lecselezni az ellenfél védőit, akkor több újságíró is odajött mellénk irigykedni a pálya szélére. Pech, hogy az ő csapata nem volt olyan erős, így végül kiesett a csoportkörben. „Nem kis dolog, hogy élőben, a helyszínen láthattam a BL-döntőt, főleg ennyi idősen. Minden focizó kisgyerek álma, hogy egyszer eljuthasson egy ilyen meccsre, boldog vagyok, hogy ez nekem máris megadatott” – mondta Vas Hajna.

Mint ahogyan Mudra Márkéknak (Hópárduc) sem sikerült továbbjutniuk, pedig a magyar fiú elég nagy gólokkal lepte meg az ellenfeleket: amikor egy legurított szöglet után bombázta a hálóba a labdát, az a világ bármelyik pályáján tapsvihart érdemelt volna. Játékosunkat csapatkapitánynak is megválasztották. „Ez annak is köszönhető, hogy jó csapatba kerültem, ahol megvolt közöttünk az összhang. Mindenkivel tudtam beszélgetni, mindenki kedvesen fordult a másikhoz – kezdte, majd arról is beszélt, hogy érezte magát a Liverpool – Tottenham összecsapáson. – Miután elkezdődött a meccs, körülnéztem a stadionban és láttam, hogy mennyi ember volt kint. Nagy élmény volt, végig énekeltek, néhány dalukba mi is becsatlakoztunk.

A legtovább, egészen az elődöntőig Madarász Ádámék (Piszeorrú majmok) jutottak, az ő csapatuk tényleg kiemelkedően jó volt, egyedül a négy között voltak visszafogottabbak, akkor kaptak csak ki először. A Fradi fiatalja csapata egyik, ha nem a legbiztosabb pontja volt, elsősorban hátulról adott tartást, de ha kellett, akkor felbukkant az ellenfél kapuja előtt. És olyan is volt, hogy kesztyűt húzott, miután a kapusuk megsérült, és még bravúrjai is voltak.

Az utazástól egyáltalán nem féltem, a torna elején viszont attól egy kicsit tartottam, hogy milyen lesz ismeretlen gyerekekkel együtt tölteni a napokat. A mi csapatunkban volt egy portugál, egy montenegrói, egy orosz, egy koreai, egy francia és egy mozgássérült angol is, mindenki jó fej volt. Angolul próbáltunk beszélgetni egymással, ha valamit nem értettünk, a szervezők segítettek – mesélte érdeklődésünkre Madarász Adám, akinek együttese a három magyar fiatal csapata közül egyedüliként továbbjutott a csoportkörből. – Nagyon jól éreztem magam, sok új barátot szereztem, a legnagyobb élmény pedig az volt, hogy a helyszínen láthattuk a Bajnokok Ligája döntőjét.

Elszontyolodva azonban egyik magyar sem lehetett, egyfelől mert az egész héten egy szál felhőt sem láttunk az égen, másrészt mert az időközben edzőkonferenciák és kisebb szakmai kurzusok sorát végigjáró Korolovszky Gábor nem győzte hangsúlyozni a srácoknak, hogy bár futballozni érkeztek Madridba, itt főként a jókedven, a lazításon, a kikapcsolódáson és a barátkozáson volt a hangsúly. Hajnának a focitornán kívül még volt egy különleges feladata. Részt vehetett azon az edzésen, amelyből végül hitelesített Guinness-rekord lett: egyszerre 57 nemzet (egy-egy) képviselője vett részt a focitréningen. Nem nagyolták el a foglalkozást, Miguel Puig, a Barcelona utánpótlás-akadémiájának vezetője minden gyakorlatot pontosan leírt a fiúknak és lányoknak, nem is lehetett kérdés, hogy a Guinness hivatalossá teszi a rekordot.

A szombat ezek után városnézéssel, no meg az egész program megkoronázásaként a Liverpool – Tottenham BL-döntő megtekintésével telt. Bár a meccs színvonalára rányomta a bélyegét a tét, az angol szurkolók által teremtett fergeteges hangulatnak köszönhetően is felejthetetlen élménnyel gazdagodtak a gyerekek a Wanda Metropolitanóban és a madridi nyárban.

Fradi.hu, NS, Rangadó nyomán – további információk az eseményről: Gazprom Football