Kis túlzással a nulláról indult az építkezés vízilabda szakosztályunknál, amely az elmúlt hétvégén a csúcsra ért.

Bő hat év alatt szinte a nulláról sikerült felépíteni a Ferencváros férfi vízilabdacsapatát, amely szombaton a klub 120 éves történetének első csapatsportbeli Bajnokok Ligája trófeáját nyerte meg. Nyíri Zoltán az FTC ügyvezető alelnöke felelevenítette a “nulladik” kilométert is, amikor hat évvel ezelőtti egy őszi napon közölnie kellett a játékosokkal, hogy csak az maradjon a klubnál, aki hajlandó ingyen vízilabdázni, ugyanis az előző szakvezetés hibái miatt nem tudtak fizetést adni arra az évre.

Akkor válogatott szintű játékosokat veszítettünk el, éppen ezért ez a mostani BL-trófea kicsit azt is jelképezi számunkra, hogy ha vannak az embernek olyan társai, akik a személyiségükkel képesek arra ösztönözni, hogy elhiggyük, van kiút, akkor a legkilátástalanabb helyzetből is fel lehet állni” – mondta Nyíri Zoltán, aki kiemelte a 2015-ben elhunyt Ambrus Tamás szerepét, illetve Kubatov Gábort, az FTC elnökét, akinek a támogatása nélkül nem szülhettek meg volna a sikerek.

A 2012/2013-as szezonban csapott meg minket a kiesés szele, a kispadon Ambrus Tamással indult neki a bajnokságnak a felnőtt együttesünk, ám már év közben is előjöttek a problémák, főleg anyagi jellegűek, a kifizetésekben csúszások voltak, így például a remek kapus, Gojko Pijetlovics is idő előtt távozott. Ambrus elvállalta a szakosztály ügyvezetői posztját is, a vezetőedzői pozíciót az újévre már átadta Varga Zsoltnak, aki az előző szezon végén vonult vissza és utánpótlás szakmai igazgatóként, valamint az ifjúsági csapat edzőjeként dolgozott addig. A bemutatkozó mérkőzése a junior válogatott elleni OBI-es bajnoki volt 2013. január 10-én. Érdekesség, hogy a keretben már ekkor is szerepelt a BL-győztes csapatból Pohl Zoltán és Vogel Soma (valamint a jelenleg az FTC sporttelep létesítményvezetőjeként dolgozó Paján Viktor is) – az ellenfélben pedig ott volt Jansik Szilárd, Német Toni és Sedlmayer Tamás.

Az évad végén mondhatni, hogy egy hajszálon múlott az OBI-ben maradásunk. A kiesés elkerüléséért egy háromcsapatos “minitorna” zajlott le, a döntés az utolsó mérkőzésre maradt, ahol a PVSK ellen ugrottunk vízbe, amennyiben kikaptunk volna, minden valószínűség szerint kiesünk. A meccs nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, bár az első negyedet 2-1-re hoztuk, utána a pécsiek zsinórban öt gólt szereztek, míg mi egyet sem lőttünk. Az utolsó negyedben megdobbant a Fradi-szív… 5-0-ra hoztuk a játékrészt és 7-6-ra megnyertük a találkozót, az utolsó találatot 17 másodperccel a vége előtt szereztük…

Az építkezés fázisairól szólva Nyíri Zoltán elmondta, egy nehéz bennmaradás után következett egy kilencedik hely – a kiesés elleni küzdelmet a KSI elleni győzelmekkel kerültük el, mindkétszer maratoni ötöspárbaj után nyertünk… -, majd a klub korábbi játékosait hozták vissza, például Katonás Gergelyt vagy Nyéki Balázst, akik azóta már a szakosztály szakmai stábjának tagjai. Érdekesség, hogy ők még perben álltak a klubbal ekkor, de amikor visszatértek, elálltak a keresetüktől. 2014-ben Gerendás György is hazatért, a kispadra is leült Varga Zsolt mellé. A folytatásban érkezett többek között két veterán olimpiai bajnok klasszis, Madaras Norbert és Varga Dániel, akikkel negyedik helyet szerzett, valamint Euro Kupa-győzelmet aratott a gárda. Hozzájuk csatlakozott a Szolnokkal BL-győztes Varga Dénes és Vámos Márton, s az újabb Euro Kupa-diadal mellett már a bajnoki címet is elhódította a gárda. Az utolsó “csomagban” szintén a Tisza-partról érkezett például Mezei Tamás és Aaron Younger.

Nem tagadom, a Szolnokból is építkeztünk, gratulált is nekem a klub korábbi tulajdonosa, aki olyan munkát végzett, amely mintaként szolgált nekünk. Ugyanakkor több játékost mi találtunk: Vogel Somát, Jansik Szilárdot vagy éppen Pohl Zoltánt. Az érkezők pedig még jobbak lettek nálunk, elég, ha csak arra gondolok, hogy Varga Dénes az elmúlt két évben olyan játékot mutatott be itt, ami után méltán mondják rá újra, hogy ő a világ legjobb játékosa” – hangsúlyozta Nyíri Zoltán. Hozzátette, mellettük a klub komoly munkával megtalált és felépített olyan játékosokat is, mint Német Toni vagy Sedlmayer Tamás, akikben leigazolásukkor még közel sem volt annyi lehetőség, mint napjainkban.

A sportvezető elárulta, a szakosztály éves költségvetése megközelítőleg 450 millió forint, ami maximum plusz egy játékos bérével növekedhet a következő szezonra: ez azt jelenti, hogy ugyanannyi távozó lehet, mint érkező, plusz egy fővel. A klub hivatalosan csütörtökön sajtótájékoztatón jelenti majd be az érkezőket, Nyíri Zoltán ugyanakkor elmondta, az újakkal vélhetően még erősebb lesz a csapat, Varga Zsolt vezetőedzőnek sokkal több variációs lehetősége lesz. E tekintetben kiemelte a már szakosztályvezetőként dolgozó Madaras Norbertet, akit a rendkívül sikeres nemzetközi pályafutása miatt óriási tisztelet övez a világon mindenhol, és az ellenfelek ezért nagyon szívesen dolgoznak vele.

Hozzátette, az új igazolások mellett a következő szezon nagy befektetése az lesz, hogy az edzők által látottakat számokkal is alá tudják majd támasztani, ehhez pedig különböző sporttudományos technikákat, szakembereket alkalmaznak majd. A BL-diadallal kapcsolatban Nyíri Zoltán leszögezte, ahogyan a tavalyi első bajnoki cím – amelyet idén megvédett a gárda -, ez is hamarabb jött, mint ahogyan arról álmodtak, ugyanakkor természetesen további komoly szakmai célokat szeretnének megvalósítani.

Természetesen jövőre is szeretnénk bajnokságot nyerni, a BL-ben pedig ugyanúgy ott lenni a végelszámolásnál. Ezen kívül óriási szakmai kihívást jelentene nekünk, ha el tudnánk érni, hogy legközelebb már három-négy saját nevelésű játékossal érjünk fel a csúcsra” – mondta Nyíri Zoltán. Az utánpótlással kapcsolatban megjegyezte: a 2002/2003-as korosztályban rengeteg tehetséges játékosuk van, és bízik abban, hogy közülük két-három éven belül többen már a felnőttek között jelenthetnek riválist a mostani legjobbaknak.

Kiemelte, idén a klubban hét ifjúsági vagy serdülő korú játékos mutatkozott be, Magyarországon pedig egyedüliek abban, hogy a felnőtt, az ifjúsági és a serdülő, valamint női vonalon is a legjobb négy között volt a csapat.

Fradi.hu, MTI, MVLSZ adatbank, VLV nyomán.