A csapat legújabb, baszk pályaedzőjét, Unai Melgosát kérdezte a FradiMédia az első ausztriai edzőtáborról és az edzők közti feladatmegosztásról.

– Mi az első edzőtábor legfontosabb célja?
– Sok új játékos tartott ide velünk, ezért az első feladatunk, hogy jobban megismerjük egymást, együtt töltsünk egy kis időt a pályán és azon kívül is. Persze fontos, hogy fizikálisan és a játékot tekintve is fejlődjenek a játékosok. Emellett az is, hogy az újak megértsék, mit szeretnénk pontosan játszani.

– Hogyan osztják meg a feladatokat Máté Csabával és Alberto Bosch-sal?
– Minden percünket együtt töltjük itt. Van, amelyikünk sokkal jobban fókuszál a játékrendszerre, a stílusunkra. Más inkább az akcióink elemzésére, a cselekkel kapcsolatos feladatokra figyel. És van, aki a csapat szervezettségére, a pozícióváltásokra, a pályán belüli időzítésre. Szóval mindannyiunknak vannak egyéni feladatai, de emellett az edzések előtt és után is felosztjuk a fő feladatokat, amelyekre éppen koncentrálunk.

– Önnek melyik a területe?
– Nagyon sokat beszélek a vezetőedzővel a támadások és a védekezések alapelveiről. Ezen kívül próbálom segíteni a játékosokat, hogy jobban megértsék az értekezleteken a videós elemzéseket, minden egyes játékos pályán belüli egyéni szerepét és a céljainkat. De a munkám egyik része az is, hogy ott legyek a pályán, és segítsem az edzőt abban, hogy miket kell javítani a feladatok során, azaz, hogy minél több visszajelzést kapjon.

– Mennyiben kell majd más játékstílust kialakítanunk a Bajnokok Ligájára?
– Rebrov az, aki elsősorban dolgozik ezen. Az én feladatom, hogy a játékosok minden edzésen fejlődjenek. Ha ugyanis a futballistákat egyénenként fejleszteni tudjuk, akkor biztos, hogy a csapat összességében is előrébb tud lépni. Örülünk, hogy itt lehetünk most a játékosokkal, a következő edzőtáborban pedig már a válogatottjainkkal kiegészülve lehetünk még jobbak.

(fradi.hu)