Máté Csabát kérdezték pályafutása állomásairól, a jelen is szóba került természetesen.

Edzők jönnek, edzők mennek, ám a pályaedző már hetedik éve Máté Csaba a Fradinál.

1993-ban Tatabányáról tértem vissza Szekszárdra, amikor egy menedzser Belgiumba hívott – emlékszik vissza az 50 éves tréner, aki nemrég fia társaságában az FC Liverpoolnál járt szakmai gyakorlaton, korábbi edzői tanulmányai során pedig a PSV Eindhovennél és a Feyenoordnál is hospitált. – A Kortrijknál féléves szerződésben bíztam, végül nyolc idényt húztam le Belgiumban, mert játszottam a Roeselarénél és a Wevelgemnél is.

Belgium után Szekszárdon afféle mindenesnek számított, a klubelnöktől kezdve az utánpótlás-vezetőig rengeteg feladat szakadt a nyakába, így a nyelvtudása mellé rutint is szerzett.

2008-ban, amikor az MLSZ-től megkerestek azzal, hogy találkozzak a kapitánynak érkező Erwin Koemannal, azt hittem, valaki rossz tréfát űz velem. Pedig a holland mellé segítőnek ajánlottak. Át­gondoltam, megütöm-e a kívánt mértéket, majd belevágtam, hiszen kívül-belül ismerem a magyar futballt – folytatja.

A szövetségi munka jó­voltából bekerült a futballköztudatba, hiszen mindenki látta, nincs feladat, amit ne oldana meg. Pro licences papírja pedig feljogosította, hogy 2012 nyarán igent mondjon a Fradi hívó szavára. S hogy milyennek látja ukrán főnökét, Szergej Rebrovot?

Az a vezető, aki tudja, hogy csapatával honnan indult, és hol kíván kikötni – teszi hozzá.

Nem titok, a BL-csoportkörre gondol. A pályaedző ugyanakkor figyelmeztet: mivel télen jelentős volt a játékosmozgás, kirakós já­ték módra építik az ideális Fradit. Ehhez rajta kívül Gera Zoltán, to­vábbá a Dinamo Kijevtől érkezett két spanyol pályaedző is hozzáteszi a magáét.

Afféle „tűzoltó” vezetőedzőként már belekóstolt az NB I-be, a Paksnak négy meccsen dirigált, Ricardo Moniz távozása után pedig a Fradi az ő irányításával verte 3-2-re a Videotont. S ha már Vidi. A most zárult bajnokságban a csúcsot a Juhász Rolandék elleni 4-1-es diadal jelenti számára, ami méltó revans volt a fehérváriak elleni Magyar Kupa-búcsújukért.

Bors