Korábbi játékosunk szerint azért voltak vitás döntései is a Fradit törvénytelenül a másodosztályba száműző senkiházinak.

– Itthon csak a Ferencváros, az MTK és az Újpest nyert önnél többször Magyar Kupát. A hét győzelem közül melyik a legkedvesebb?
– Az első meghatározó. A Vác elleni döntő volt a harmadik mérkőzésem a Fradi felnőttcsapatában. Patkós Csaba megsérült, az ő helyére küldött be Nyíl a 23. percben. A Sopronnal nyert kupa volt a legkülönlegesebb. A klubváltásom és a szerződésem története is nagyon érdekes. Debrecenben nem tudtam megegyezni a folytatásról Szima Gáborral, mert ő nem érezte úgy, hogy érdemes megtartania egy harmincévesnél idősebb labdarúgót. Elváltak az útjaink, ezután megkeresett a Sopron. A régi Fradi étteremben találkoztam Göbl Gábor ügyvezetővel. Közölte, tudja, hogy addig nagyjából mennyit kerestem, de Sopronban nincsenek ilyen lehetőségek. Rendben, mondtam, akkor vegyük bele a szerződésbe, hogy ha a csapattal nemzetközi kupaindulást érő helyen végzünk, akkor megduplázzátok a fizetésemet. Gabi hüledezve kérdezte, hogy biztosan ezt akarom-e. Mire én: persze, szeretem a kihívásokat. Tényleg szerettem! Az elődöntőben fejeltem egy gólt a Honvéd ellen. Kérdeztem is Gabit, hogy fel vannak-e készülve, meg tudják oldani, ha úgy alakul. A döntőben a Fradit győztük le 5-1-re…

– Fradistának könyvelték el. Pedig játszott az MTK-ban, Újpesten, jelenleg a Vasas Kubala Akadémia ügyvezetője. Mikor megy a Honvédhoz?
– Nem tervezem. 1980-ban kezdtem focizni a László-kórház salakos pályáján, és nem tudtam elképzelni, hogy van élet a Fradin kívül. Az első átigazolásomat borzasztó nehezen éltem meg, mondtam is a feleségemnek, hogy lekerült a zöld hályog a szememről. Kétszeres bajnokként és négyszeres kupagyőztesként azt hittem, jobban megbecsülnek a klubnál. Megkeresett az MTK, de még ekkor sem döntöttem el, hogy elmegyek. Bekopogtattam Furulyás János elnökhöz, csak a felét kértem annak, amit az MTK kínált nekem, de még azt sem kaptam meg. A vezetők úgy voltak vele, hogy saját nevelésű vagyok, úgysem fogok eligazolni. Nehéz, de jó döntést hoztam. Még úgy is, hogy lemaradtam a Bajnokok Ligájáról. Mindenki tudja, hogy fradista vagyok és az is maradok. Bárhol futballoztam, mindent megtettem a csapatomért. Még az újpesti törzsszurkoló is gratulált az ott töltött négy hónapért. Először vagyok profi, és utána fradista.

– A Fradi-tábor lenyelte, hogy az MTK-ba igazolt, de aztán Újpesten kötött ki.
– Igen, kaptam hideget-meleget. A bolti eladóktól kezdve a taxison át mindenkinek volt egy-két „kedves” szava. Nehéz időszak volt, de a pályafutásom érdekében a klubváltás volt a legjobb megoldás. Futballoztam külföldön, a Genttel bronzérmet nyertem, szerződésem volt a Bundesliga I-es Cottbusszal, ahol végül a sérülésem miatt egyetlen edzésen sem vettem részt, később három norvég klubban játszottam. 2007-ben hívott haza Kisteleki István akkori MLSZ-elnök, s technikai igazgató lettem az A válogatottnál. Nem terveztem a hazajövetelt, de ilyen lehetőséget nem akartam kihagyni.

– A Kistelekivel való kapcsolatának érezte bármilyen előnyét vagy hátrányát?
– Abban az időszakban ő volt Magyarország egyik – ha nem a – legprofibb sportvezetője. Jól ismerte fel a magyar futball akkori legnagyobb problémáit, az infrastruktúra és a tudás hiányát. Persze neki is voltak vitás döntései. Később éreztem a saját bőrömön, hogy korábban vele dolgoztam, s ezt – ha nem is direktben, de – a tudomásomra hozták 2010-ben, amikor távoztam az MLSZ-től.

– Később visszakerült a Fradihoz.
– 2012-ben Kubatov Gábor elnök úr hívott, az új stadionprojekt vezetése volt az elsődleges feladatom, de emellett szakmai tanácsadóként is segítettem az elnök úrnak. 2014-ben a Groupama Arénát üzemeltető Lagardére Unlimited Stadium Solutions Kft. ügyvezetőjeként nagy szerepem volt a stadion sikeres üzemeltetésének beindításában. 2015 márciusában távoztam, azóta a nagy kiemelt stadionprojektek üzemeltetési tanácsadója vagyok a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának szerződéses partnereként. Dolgoztam a Pancho Aréna, a szegedi, a kispesti, a szombathelyi, a diósgyőri, valamint a fehérvári stadionprojekteken. 2016 júliusa óta a Vasas Kubala Akadémia ügyvezetője is vagyok.

– A Fradi-öregfiúk nehezen lehetne jobb, nemrég megnyerte a bajnokságot. Hogyan tudja összeegyeztetni a BLASZ I-es csapatával, az Unionéval, ahol korábban Détári Lajos volt a játékosedző?
– Az Unione a Budapest-bajnokság első osztályában szerepel, szombaton vannak a mérkőzések, több egykori NB I-es labdarúgóval a fedélzeten, mint például Vermes Krisztián, Fehér Csaba és Szabó Tibor. Hétfőnként pedig a Fradi-öregfiúkban játszom a ­90-es évek legendáival, többek között Telek Mancival, Keller Józsival, Lisztes Krisztiánnal és Szűcs Misivel.

– Mit szólnak a Fradi-öregfiúkhoz a Vasasnál?
– A Vidi sportigazgatója, Kovács Zoli az Újpestben játszik, szerintem azzal sincs gond.

Teljes interjú: Magyar Nemzet