Bajnoki címüket megvédő pólósaink a hétvégén még pihenhettek.

Az idén kicsit korábban játszódott le a Komjádi uszodában a tavaly is látott jelenet: az FTC megnyeri a bajnokságot, Varga Zsolt vezetőedző pedig ruhástól csobban a medencében. A zöld-fehérek egy éve 3-2-re múlták felül a Szolnokot, az idén 3-0-val söpörték el az OSC-t.

Szerintem az első bajnoki címet nehezebb volt megnyerni, a Szolnok elleni párharc ötmeccsesre nyúlt — jelentette ki két nappal a bajnoki cím megnyerése után, már higgadtan értékelve Varga Zsolt — Ha analógiát keresünk, a harmadik mérkőzés tavaly is nagyon nehéz volt, de annak egészen más lett az eredménye, és abból a nyolcgólos vereségből nagyon nehéz volt felállni. Sokkal hosszabb, idegőrlőbb menet volt összességében, és sokkal fárasztóbbnak is éreztem. A címvédés leginkább a saját magunk és a mások által támasztott elvárástól vált nehézzé.

Pedig meglehetősen rögös út vezetett a címvédésig, hogy mást ne mondjunk, a nyáron a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert és az egyszeres ötkarikás győztes Varga Dániel is visszavonult.

A magyar vízilabdázás két pótolhatatlan alakjáról beszélünk — állapította meg az FTC vezetőedzője — Ha nem is teljesen, de új csapat épült nélkülük, mert az ő tudásukat, tapasztalatukat nem lehetett egy az egyben helyettesíteni. Elismerem, voltak olyan időszakai az idénynek, amikor éreztem a hiányukat, de ez teljesen normális, hiszen korábban hozzászoktam a gondolkodásmódjukhoz és az általuk képviselt minőséghez.

Madaras Norbert

Teljesen más a parton átélni a meccseket, a bajnoki címet. Nehéz, hogy már csak néző vagyok, mint bárki más az uszodában. De megszoktam a helyzetet, és tudom, hogy elmúlt az az idő, amikor a medencében volt a helyem. Most már nyertem így és úgy is bajnokságot, boldog vagyok, hogy ezt is megtapasztalhattam. Úgy érzem, megérdemelten győztünk, mert a miénk volt a jobb csapat, még akkor is, ha a harmadik mérkőzésen kis híján nem jött ki a különbség. A Bajnokok Ligája nyolcasdöntője tükrében örömteli, hogy három mérkőzésen nyertünk — amúgy teljesen mindegy, hány meccsen lesz valaki bajnok.

További nehézséget okozott, hogy a csapat az Euro Kupa helyett már a Bajnokok Ligájában szerepelt, ami több mérkőzést és nehezebb ellenfeleket jelentett. Részben a sorozatterhelés hatására rengeteg sérüléssel is meg kellett küzdenie a Ferencvárosnak. A bajnokcsapat névsora mégsem a sérülések miatt lett jóval hosszabb a megszokottnál. Varga Zsolt az eredménycentrikusság ellenére is rengeteg fiatal ígéretet dobott a mély vízbe.

Az a filozófiám, hogy amikor lehet, esélyt kell adni a fiataloknak. Nekik motivációt jelenthet, hogy játszhatnak a felnőttek között, én pedig láthatom, ki az közülük, aki tovább építhető a jövőben — mondta a szakember – Ha megnézzük a Fradi összeállítását, elmondható, hogy nagy építkezés zajlott az elmúlt években. Nemcsak az volt a célunk, hogy összevásároljunk játékosokat, azt akartuk, hogy legyenek saját nevelésű pólósaink, és mellettük még olyan fiatalok is szerepeljenek, akikkel korábban az utánpótlás-válogatottban dolgoztam együtt. Az a célom, hogy nevelőmunkát is végezzek amellett, hogy közben megfeleljek a legmagasabb szintű elvárásoknak.

A vezetőedző az új év első hónapjaiban kemény munkát vezényelt csapatának, hiszen az ősszel erre nem volt lehetősége. Részben ennek köszönhetően a teljesítmény visszaesett, de a csapat némi újrakalibrálás után a lehető legjobbkor talált vissza a saját játékához. Az OSC elleni utolsó középszakaszbeli mérkőzésen már az igazi FTC-t láthatta a közönség — no meg azt, hogy csapatkapitánya, Varga Dénes eltiltatja magát az elődöntőről és a döntő első mérkőzéséről. Mégis az FTC kezdte győzelemmel a finálét.

“Szerintem is nagy fegyvertény volt, hogy az első meccsen nyerni tudtunk Dumi nélkül — értett egyet a megállapítással a vezetőedző — Nagyon büszke voltam a csapatomra, hogy a feladatokat szépen megosztva, jó védekezéssel meg tudtuk verni az OSC-t. A második meccsünk volt a legjobb, végig hatalmas iramot diktáltunk, szerintem a tudásunk kilencven-kilencvenöt százalékát mutattuk azon a találkozón. A harmadik mérkőzésre megfordult a párharc lélektana, de stabilak maradtunk, akkor is tettük a dolgunkat, amikor nem ment a játék. Végig tudtuk, mit szeretnénk.”

Az idény legjobban játszó OSC-jét győzték le?
Egyértelműen. Elképesztő magabiztossággal és erőbedobással kezdtek, talán senki sem gondolta volna, hogy ennyi energiát tudnak mozgósítani. Tudomásom szerint a következő idényben szinte ugyanígy együtt marad a csapatuk, valószínűleg még nehezebb párharcokat fogunk vívni.

Volt teher a csapaton a bajnoki cím kapujában?
Természetesen, ezt tavaly is megtapasztaltuk kettő nulla után, amikor egyenlített a Szolnok. Emiatt nehezebb dolgunk volt, persze az OSC-nek meg a hátrány miatt volt az, de a nyomás vissza szokta húzni a csapatot. Látszott is a játékunkon, nem vízilabdáztunk úgy, ahogy az előző két mérkőzésen.

Mi volt a fordulópont?
A ritmusváltás. A második félidőre nem fáradtunk el, hoztuk a lefordulásokat, éppen Varga Dumi ilyen góljával vezettünk először.

Mi járt a fejében, amikor döntetlennel ért véget a rendes játékidő?
Az, hogy meg akarom nyerni a szétlövést. Kapustársammal, Gárdonyi Bandival gyorsan megbeszéltük, hogy mit érzünk, ki hová fogja lőni a maga ötméteresét — be is jött.

Nem telhet el ötöspárbaj Vogel Soma-védés nélkül…
Kellett némi szerencse is hozzá, hogy ez így maradjon, és remélem, a jövőben sem változik.

A mindent eldöntő mérkőzésen Varga Zsolt is higgadtnak tűnt – legalábbis kifelé ezt a képet mutatta.

Ez a meccs különösen magas érzelmi töltésű és rendkívül fárasztó volt — vallotta be a vezetőedző – Én majdnem mindig feszült vagyok, nagyon ritka, amikor hetvenes pulzussal meccselek, de a stressz és az izgalom szerintem a szakmával jár. Vannak pillanatok, amikor tolni kell a csapatot, és vannak, amikor nyugtatni. Ez kifejezetten intuitív része a munkának, aztán van, amikor az ember nagyon jól eltalálja, mire van éppen szükség, és van, amikor kevésbé. Elkerülhetetlen ehhez az önelemzés, mert nekünk, edzőknek is mindig fejlődnünk kell.

Az idénynek azonban még nincs vége a bajnoki cím megnyerésével, hiszen az FTC-re még vár a Bajnokok Ligája nyolcas döntője június 6—8-án Hannoverben.

Örülök, hogy le tudtuk zárni a párharcot, mert így van lehetőségünk a pihenésre — világította meg a rövid döntő legfontosabb hozadékát Varga Zsolt – A játékosok megkapták az egész hétvégét, hogy mentálisan és fizikailag is feltöltődjenek. Aztán hétfőtől kezdődik a felkészülés a BL nyolcasdöntőjére, amikor újra meg kell feszülnie mindenkinek.

NS nyomán.