Legutóbbi Bajnokok Ligája szereplésünk óta változott a lebonyolítási rendszer – a kiemelt ellenfeleink listája még nem teljes, hat hely gazdája egyelőre még nincsen meg.

A minket érintő legfontosabb változásról már beszámoltunk tavaly, a lényeg dióhéjban annyi, hogy már az első selejtezőkörben is a kieső fél “átejtőernyőzik” az Európa Liga selejtezőjébe, ahol a bajnokcsapatok ágán próbálhatja meg elérni az EL-csoportkört. Egy beszédes ábra segíti a gyors értelmezést:

1

Arról, hogy nem kiemeltként milyen “hatékonysággal” érték el a BL- vagy EL-csoportkört a csapatok, részletes bemutatót írtunk az elmúlt években, ide és ide kattintva olvashatjátok el őket, nyilván az EL-selejtező a bajnoki ág megjelenése miatt már nem igazán aktuális.

A BL-selejtező első körének sorsolását – amelyet június 18-án (vagy 19-én) tartanak a svájci Nyonban – 34 csapat várja, 17 kiemelt és 17 nem kiemelt együttes. Mi utóbbiak közé tartozunk. A kiemelt klubok listája egyelőre nem teljes, nem dőlt el minden bajnokság. Ami már biztos: ott lesz a skót Celtic, a belorusz BATE Boriszov, a kazah FK Asztana, a ciprusi APOEL Nicosia, az azeri Qarabag FK, a szerb Crvena Zvezda, az izraeli Maccabi Tel-Aviv, a moldáv Sheriff Tiraspol, a norvég Rosenborg BK, a finn HJK Helsinki és az ír Dundalk.

Innentől pedig jönnek a feltételezések, ha feltesszük, hogy az összes, még nem eldőlt bajnokságban a jelenlegi állás lesz a végeredmény, akkor a kiemeltek közé kerül még: a bolgár Ludogorets, a lengyel Legia Varsó, a szlovén NK Maribor, a luxemburgi F91 Dudelange, a macedón FK Shkendija és a walesi The New Saints.

A Bajnokok Ligája első selejtezőkörének mérkőzéseit a július 9-10-i és július 16-17-i játéknapokon rendezik.