Megvizsgáltuk, hogyan teljesítettek az első selejtezőkörből induló csapatok a sorozatban. Az UEFA Kupát 2009-ben nevezték át UEFA Európa Ligává, a csoportkörbe azóta vezet az út négy állomáson át: három selejtező és egy play-off kör rostálja meg az indulókat. Tavaly a Bajnokok Ligája selejtező bajnokok ágát mutattuk be részletesen, ott 119 próbálkozóból 9 érte el a hőn áhított csoportkört (Bajnokok Ligája vagy Európa Liga). A második számú európai sorozatban ez a hatékonysági mutató a „kicsiknél” még ennél is sokkal elkeserítőbb.

2009/2010: 46 csapatból egy sem jutott el a csoportkörig.

2010/2011: 52 csapatból egy sem jutott el a csoportkörig.

2011/2012: 50 csapatból 1 jutott el a csoportkörig.

Ebben a szezonban az angol Fulham vette hibátlanul az akadályokat, az UEFA Fair Play listája alapján szerzett indulási jogot a sorozatban, minden körben kiemeltként kapott ellenfeleket. Mi is indultunk, a Prukner László edzette csapatunk magabiztosan búcsúztatta az örmény Ulisses együttestét, majd a norvég Aalesund ellen, mai napig fájó módon esett ki a második körben.

2012/2013: 74 csapatból 2 jutott el a csoportkörig.

A holland Twente az UEFA Fair Play listája alapján kapott indulási jogot, a norvég Rosenborg pedig bajnokságának harmadik helyén végzett, így kvalifikálta magát a selejtezőre. Mindkét együttes végig kiemeltként kapta az ellenfeleket és jutott be a csoportkörbe.

2013/2014: 76 csapatból 1 jutott el a csoportkörig.

A norvég Tromsø az UEFA Fair Play listája alapján kapott indulási jogot, a csoportkörbe jutása az egyik legérdekesebb összeállításunk során. Nem rendelkeztek ugyanis kiemelkedő koefficienssel, mint a korábbi csapatok, a harmadik körben fogta a kezüket Fortuna, a luxemburgi Differdange 03 jött velük szembe, akiket csak büntetőpárbajban tudtak legyőzni. A play-off körben pedig kemény ellenfelet kaptak, a Besiktast, ki is estek, ám végül az UEFA kizárta a törököket kétes ügyek miatt, így a skandinávok örülhettek.

2014/2015: 78 csapatból egy sem jutott el a csoportkörig.

Csapatunk ebben a szezonban érdekelt volt a sorozatban, az első körben a máltai Sliema Wanderersen léptünk túl nyögvenyelősen, majd a horvát HNK Rijeka simázott le minket.

2015/2016: 102 csapatból 2 jutott el a csoportkörig.

A norvég Rosenborg és az azeri Gabala élte túl a darálót, ezeket már lehet igazán komoly teljesítménynek nevezni, a skandináv csapat három kört ment kiemeltként, a play-off körben viszont már nem volt az, a szebb napokat is látott bukaresti Steauát ütötte ki, míg a kaukázusiak csak a második körben voltak kiemeltek, ők végül a Panathinaikoson keresztül léptek be a csoportkörbe – ám érdemes megjegyezni, hogy ekkortájt indult az azeri csapatok „felemelkedése”, komoly pénzeket öntöttek beléjük, ami meg is hozta az eredményeket. Klubunk is indult, előbb az UEFA Fair Play lista alapján kvalifikáló holland Go Ahead Eaglest vertük ki simán, hogy aztán felsüljünk a bosnyák Zeljeznicar ellen két felvonásban.

2016/2017: 96 csapatból 2 jutott el a csoportkörig.

Az izraeli Maccabi Tel Aviv bajnoki másodikként szerzett indulási jogot, végig kiemeltként jutott el a csoportkörig – így kapott olyan ellenfeleket, mint a kazah FC Kairat vagy a horvát Hajduk Split… Valamint az azeri Gabala szerepelt bravúrosan, csak az első körben volt kiemelt, utána nem kiemeltként folytatta, kiütötte az MTK-t, a Lillet és a Maribort.

574 indulóból 8 ért révbe, ebből négy végig kiemeltként várta következő ellenfelét, egy pedig a zöld asztalnál jutott tovább.

Nem kiemeltként szükség van egy kellően erős, összeszokott, jó formában lévő csapatra, emellett Miss Mázlira is, hogy jó legyen a sorsolás, ha ez a két dolog megvan, akkor adódhat olyan lehetőség, amivel élni lehet, hogy aztán a jövőben egy kicsit könnyebb legyen.” – írtuk tavaly a Bajnokok Ligája selejtezője előtt. Most inkább nem írunk semmit, a fenti összeállítás önmagáért beszél.

Az UEFA Európa Liga selejtező első és második körének sorsolását június 19-én tartják, az indulók listája ide kattintva böngészhető – még nem teljes! Az első körben még kiemeltek leszünk, a játéknapok: június 29. és július 6. (amik akkor változhatnak, ha egy városban egyszerre két meccs lenne, pl. mi és a Vasas is hazai pályán kezdenénk, ekkor 48 óra kell legyen a két találkozó között).