Clubunk Bakáts téri ünnepi megemlékezése.

Galéria: FTC

Az 1899-ben alapított Ferencvárosi Torna Club 2019-ben ünnepli alapítása 120. évfordulóját, ebből az alkalomból pedig nagyszabású fotókiállítást szervezett közösen az IX. kerületi Önkormányzat és az FTC.

Május 3-án, a Fradi alapításának 120. évfordulóján nyílt meg az év végéig megtekinthető szabadtéri kiállítás, amelynek alapjául a világhírű La Gacilly-i fotófesztivál szolgált. Ferencváros Önkormányzata és a Ferencvárosi Torna Club a névadó fővárosi kerület területén belül, a klubhoz szorosan köthető helyszíneken tette ingyenesen megtekinthetővé a 785 darab felvétel, amelyen keresztül igyekszik minél teljesebben bemutatni az FTC történelmét. A nagyméretű képeket – az antigraffiti laminátummal ellátott képek legtöbbje 200×140 és 140×100 centiméteres – 17 közterületen, parkban, téren, utcán állították fel.

Az FTC a kerület Bakáts téri polgármesteri hivatalában ünnepelt, abban a helyiségben, ahol a klubot megalapították. A megemlékezésen ott volt az első klubelnök, Springer Ferenc unokája, Springer Miklós is.

A 120 éves az FTC-fotófesztivál fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki az esemény sajtótájékoztatóján tartott beszédében méltatta a zöld-fehér klub múltját és jelenét, felidézve a legnagyobb sikereket, illetve a Ferencváros legkiemelkedőbb alakjait. Tarlós az 1950-es évektől a Ferencvárosnak szurkol, számára a klub többet jelent egy rövid köszöntőbeszédnél.

Egy dologban minden időben biztosak lehettünk, és lehetünk: a Fradi-szívre mindig szükség lesz. Hálás szívvel emlékezünk a 120 évvel ezelőtt nagyot álmodó Mester utcai nebulókra, és pártfogóikra. Köszönet a kitartásukért és sportszeretetükért” – mondta Tarlós István. Budapest főpolgármester külön köszönetet mondott Kubatov Gábornak, az FTC elnökének, és a klub vezérigazgatójának, Orosz Pálnak. „A Fradi újra a régi úton halad” – emelte ki Tarlós István. „Egyszámjegyű volt az éveim száma, amikor már a Ferencvárosnak szurkoltam. Eleinte édesanyám ezt kötelezően előírta számomra, de nagyjából tízéves koromtól kezdve már magamtól is elkötelezett fradista voltam. Szeretek visszatekinteni a múltba, ez pedig egy kiváló alkalom volt arra, hogy megemlékezzünk a magyar és a ferencvárosi sport azon óriási egyéniségeiről, akiknek a nevét soha nem szabad elfelejteni, sőt, gondoskodnunk kell arról, hogy emléküket az utódaink is megőrizzék” – mondta.

Az eseményen felszólalt az FTC elnöke, Kubatov Gábor is, aki a történelmi tények helyett elézékenyülve arról beszélt, hogy mit jelent a Fradi-család, illetve annak a tagjának lenni. „Ez a közösség győzelmet hozott azoknak, akik vesztesek voltak a saját életünkben, reményt adott a reményteleneknek. Már hetedik éve lehetek a Ferencváros első számú szolgája, amely idő alatt sok mindent megtanultam. Először azt gondoltam, hogy a győzelem és a siker, bajnokságot vagy éppen olimpiát nyerni önmagában elég egy klubnak, ugyanis akkor sikeres vagy. Az egész mögött egy sokkal fontosabb jelentés van, méghozzá a gyerekek nevelése” – mondta Kubatov Gábor. „Az FTC az ország legnépszerűbb klubja, alapítása 120. évfordulóját méltó módon szerettük volna megünnepelni. Ez a különleges, az év végéig tartó szabadtéri fotófesztivál talán visszaad abból az érzésből, amit mi fradizmusnak hívunk. Akik bejárják a helyszíneket, megismerkedhetnek az FTC történelmének apró és hatalmas eredményeivel, a hétköznapok küzdelmeivel, a sikerekkel, a legendákkal.” Az FTC elnöke zárásul arra kérte a jelenlévőket, hogy a klubot még legalább ennyi ideig tartsák fent, hasonló alapelvek mentén, mint ahogy eddig is működött a Ferencváros.

Bácskai János a klub szimpatizánsai közül Krúdy Gyula íróról, a zöld-fehérek legismertebb sportolói közül az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgóról, Albert Flóriánról, valamint a klub alakuló közgyűlésének alapító okiratáról emlékezett meg. „Az FTC az elmúlt 120 esztendőben az egész világgal megismertette kerületünk, Ferencváros nevét. A Fradira azért is büszkék vagyunk, mert küzdeni akarásával, tartásával egy egész nemzet számára mutatott példát a legnehezebb pillanatokban is. Bízunk benne, hogy az elöljáróságunk által is támogatott kiállítás nemcsak a szurkolók tetszését nyeri el, hanem minden Ferencvárosba látogató és itt élő számára is örök emlék marad.” – mondta Ferencváros polgármestere.

Fradi.hu, Origo nyomán.