Fater is a jégcsarnokban szurkolt a fiúknak – jelenlegi munkaköréről és pályafutásáról is kérdezték.

Némi megszakítással tizennyolc éve szolgálja Keller József az FTC-t. Jelenleg utánpótlás-koordinátor, 6-19 évesekig összehangolja a korosztályok felkészülését.

Hisz abban, hogy lesz saját nevelésű futballistájuk az FTC felnőttcsapatában. Az 53 éves szakember kérésünkre neveket is említ, többek között Haris Attila, Csilus Ádám és Csilus Tamás is nagy reménység. S hogy ha felkérnék, átvenné-e a Zöld Sasok irányítását?

Dolgoztam pályaedzőként Pintér Attila javaslatára Furulyás János klubelnök idejében, ké­sőbb Garami Józsi bácsinak se­gítettem. Rutin dolgában tehát nem állok rosszul, a légiósainkkal is megtalálnám a hangot – mondta Keller.

A magyar futball nagy sikerének is részese, 1984-ben a 18 évesek Eb-címének megszerzésében vállalt részt.

Jó ötlet volt, amikor a FTC-vezetőség az ifi Eb után Bicskei Bertalan válogatottjának gerincét az Üllői útra csalogatta, én Vincze Géza hívó szaván nem sokat morfondíroztam.

Játékosként négy bajnoki címet, öt kupadiadalt mondhat magáénak, ám abban az időben, amikor az MTK-vezér Várszegi Gábor volt az úr a zöldeknél is, megharagudott, ugyanis arra akarták rávenni, hogy Ebedli Zoltán és Vépi Péter trénerek menesztése árán lépjen feljebb az edzői ranglétrán.

Erre nem voltam hajlandó – jelenti ki.

Így hát a Bp. Honvéd felé indult, és az NB I B-s piros-fehérekkel bajnoki címet szerzett. Mivel idény közben visszatért az FTC-hez, az NB I-es első helyből is kijutott neki, ráadásként pedig a kupagyőzelem.

Ennél is jobb az 1991–1992-es bajnoki első helyünk. Nyilasi Tibor edző dirigálásával a DVTK-val játszottuk az utolsó meccset. Azt követően Miskolc és a főváros között minden faluban megállították a buszunkat, virággal köszöntöttek, zöld faágakkal integettek nekünk.

Négy idényben, 1996 és 2000 között a második ligás párizsi Red Star Saint-Ouennél futballozott.

Párizsban láthattam Zinédine Zidane-ékat, amint az 1998-as hazai vb-diadaluk után győztes római hadvezérekként köszöntötték őket.

Keller az 1986-os mexikói vb-re nem jutott ki, mert a kirobbanthatatlan balbekk Péter Zoltán volt. Amúgy nem tagadja: furcsállja a mai magyar NB I-es futballisták mentalitását.

A legtöbbjük azért fohászkodik, hogy a két évre kötött szerződését kitölthesse, az ugyanis anyagi biztonságot ad. A helyükben inkább teljes erőbedobással küzdenék, akkor biztos nem maradna el a szerződéshosszabbításuk.

Bors