Holnap kezdődik az Erste Liga döntője – ellenfelünk a csíkszeredai Sportclub együttese.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, döntő
Kedd, Pesterzsébet, 18.30: Ferencváros – Sportclub Csíkszereda
Jegy: 1000 Ft – online elővétel (Fradi-bérlettel kedvezmény vehető igénybe)
TV: M4 Sport

A döntő az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Fontos információ, hogy a párharc második és negyedik mérkőzésének kezdési időpontja megváltozott: szerdán este nyolckor, vasárnap pedig csíkszeredai idő szerint fél hétkor indul a játék.

Egy esztendő híján két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Ferencváros ismét döntőt játszhasson. Azóta nagyon sok minden megváltozott, most egy nemzetközi liga fináléjában küzdhetnek az aranyéremért a zöldek, úgy, hogy a magyar bajnoki címet már a zsebükben tudhatják. Az alapjaitól újjáépített csapat az első felnőtt edzői évében máris bizonyító Fodor Szabolcs irányításával magabiztosan szerezte meg az első helyet az alap-, majd a középszakaszban is, így a rájátszásra biztosította magának a pályaelőnyt a legvégéig. A gárda ezután is határozott karaktert mutatott, a playoff mindkét köréből söpréssel lépett tovább. “A Vienna Capitals farmcsapatától azt kaptuk, amit vártunk – árulta el blogunknak Fodor Szabolcs. – Tudtuk, hogy fiatal, jól korcsolyázó, harcos együttes, és ezt a negyeddöntőben is bizonyították. Nem hátráltak be, nem csak védekeztek, így szakmai szempontból mindenképpen jó volt velük játszani, de végül érvényesíteni tudtuk a fölényünket. A DEAC nagyon kemény párharcból érkezett, és nem volt kérdés, hogy kiemelkedő kapusteljesítményre kell felkészülnünk. Végig négy sorral mentünk, domináltunk ellenük, így ki tudtuk használni, hogy fáradtabbak voltak. Ez sem volt könnyű menet, de meg tudtuk nyerni mind a négy mérkőzést.

Következhet tehát a döntő az SC Csíkszereda ellen. Az alap- és a középszakaszban mindkét csapat hozta a hazai meccseit végig, ami hosszú és kemény sorozat képét vetíti előre. “Úgy gondolom, minden korábbi statisztikát ki lehet dobni, ez most egészen más küzdelem lesz. Jégkorongos alapvetés, hogy a rájátszásban bármi megtörténhet, így minden lehetőségre fel kell készülnünk. Hazai pályán valóban nagyon erősek vagyunk, ezt bizonyítottuk a szezon eddigi részében. Ezért is volt fontos megnyerni az alap- és a középszakaszt, hiszen így a pályaelőny a döntőig a miénk, és ezt szeretnénk érvényesíteni.

A döntő első, keddi találkozójáig az FTC-Telekomnak csaknem másfél héten át nem kellett tétmérkőzéseket játszania. A kérdés adja magát: nem lesznek-e kicsit rozsdásak? “Ez a kérdés minden playoffban felmerül a párharcokban, és nincs rá megnyugtató válasz. Láttunk már példát arra, hogy a pihent csapat volt a jobb, és arra is, hogy a lendületben lévő, meccsből érkező dominált. Valóban észnél kell lennünk, különösen az első mérkőzés elején, nehogy a Csíkszereda átrohanjon rajtunk. Kiestünk a meccsritmusból, de ahogy elkezdődik a sorozat, gyorsan visszatérünk a rendes kerékvágásba. A Debrecen ellen ezt okosan megoldottuk, így kell tennünk a Csíkszereda ellen is.

Már most látszik, hogy a pesterzsébeti csarnok szűk lesz a döntőre. Nem merült fel, hogy nagyobb helyre vigyék a finálé meccseit? “Természetesen ez is opció volt, sokat beszéltünk róla. A 90 éves rangadót az Újpest ellen átvittük a Tüskecsarnokba, és az ott szerzett tapasztalatok végül meghatározónak bizonyultak ebben a kérdésben. Úgy döntöttünk, hogy mivel az egész szezonban a pesterzsébeti csarnok volt az otthonunk, itt van az öltözőnk, amit megszoktunk, a pálya minden egyes négyzetcentiméterét jól ismerjük, ezért nem változtatunk. Miért vigyük el a döntőt egy olyan helyszínre, ami nekünk is idegen, miért dobjuk el a hazai pálya előnyét? Tudjuk, hogy óriási az érdeklődés a mérkőzések iránt, biztos a telt ház, miközben sokan kint is rekedhetnek, ám úgy gondoltuk, ez a helyes döntés.

A két csapat jól ismeri egymást, a szurkolók azt gondolhatják, sok újat nem tudnak mutatni. “Mindig lehet valami meglepőt húzni, bár kétségtelen, hogy nem könnyű. Ugyanakkor a szezon során a csíki csapatnál már a harmadik vezetőedző dolgozik, és mindig változott az összeállítás, illetve a taktika is az új trénernél. Persze a legfontosabb, hogy a saját játéktervünket valósítsuk meg jól, és hogy rákényszerítsük az akaratunkat az ellenfelünkre. Az erősségeinket kell kidomborítanunk hatvan percen át, illetve ki kell használnunk az ő esetleges gyenge pontjaikat. Az első pillanattól az utolsóig koncentrálnunk kell, és kiadnunk magunkból mindent, hogy elérhessük a célunkat.

Jégkorongblog