A Debrecen kárpátaljai kapusa a Fradi ukrán játékosairól nyilatkozott a Zbirnának.

Nagy a figyelem a Fradi ukrán játékosain, és Petrjak szerintem a bajnokság egyik legjobb légiósa. Haratin, akit Kárpátaljáról ismerek, Rebrov irányítása alatt sokoldalúbb játékos lett. A Zorjában, korábbi csapatában Igor leginkább védekező középpályás volt, de a Fradiban van lehetősége a támadásépítésbe is belépni. A szombati meccsen ők okozták csapattársaim közt a legtöbb idegességet. [Rebrov] egyértelműen [sikeres], hisz a Ferencváros magabiztosan vezeti a tabellát. De úgy hiszem, Rebrovot távolabbi célok mentén igazolták le. A klub vezetői és számos szurkolója a nemzetközi porondon is hangos sikereket vár a csapattól. Az új edzőtől azt is elvárják, hogy Európára készítse fel a csapatát.

A kormányzat támogatásának hála 2010-ben egy átfogó futballfejlesztési programba kezdtek Magyarországon. Nem csak új stadionok épülnek, de a sportág fiatal rajongóinak minden faluban megfelelő sportolási lehetőséget alakítottak ki. A szövetségnek befolyásos partnerei vannak, nincs hiány szponzorokból és a marketingmunka elsőrangú. A csapatok erősebbek anyagilag, ez nagy segítség a fejlődésben, mert csak a focira kell koncentrálni. Egy játékos karrierje rövid, így minden ukrajnai játékos szívesen jön Magyarországra. Egyetértek azzal [hogy bár a bajnokság fejlődik], a nézőszám nem. De minden klub nagy figyelmet fordít a szurkolókra, vannak családi szektorok, nyugdíjas-, tanulókedvezmények. Ezért biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben Magyarországon is teltházas meccsek lesznek.

[Hogy kit hívnék be az ukrán válogatottba?] Érdekes kérdés… Petrjak többször be volt hívva, de még több bizalmat érdemel. Haratinnak nagyon jó a sajtója, erről beszéltünk a kisvárdai Lukjancsukkal. Ő amúgy talán az év gólját szerezte ellenünk. Ha kéne, ezt a hármat javasolnám Sevcsenkónak.

– Nagy Sándor