Pólósaink csapatkapitányával beszélgettek.

Varga Dénes

A 2018-as eredményeinket rangsorolni lehet. Kettő a másik három előtt van: a Szolnok elleni ötmeccses párharc a bajnoki címért és a Szuperkupa az Olympiakosz ellen. A Szuperkupát azért is emelném ki, mert egymeccses trófeát nagyobb katarzis megnyerni, legalábbis abban a pillanatban. A bajnoki cím is nagy dolog volt, de a bajnokságot általában a jobb csapat nyeri meg, és az öt meccsen, ha hajszállal is, de jobbnak bizonyultunk a Szolnoknál.

Az, hogy tavaly nem játszottunk a Bajnokok Ligájában, lehetővé tette számunkra, hogy többet eddzünk, mint a többiek és így jobb erőállapotban voltunk a fő ellenfeleinknél. Ebben az évben is ezen az úton járunk, egy sokkal erősebb csapatot építettünk. A szezon hátralévő részében a bajnoki cím megszerzése a prioritás, de elég erősek vagyunk ahhoz, hogy bárkit megverjünk a BL-ben, még a Pro Reccot is. A Ferencvárosnak be kell jutnia a Final8-be.

A szolnoki évek egy gyönyörű korszak volt az életemben. Jól éreztem ott magam, de a személyes terveim miatt Budapestre költöztem. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a Ferencváros tagja lehetek, mert ez a klub a legnagyobb Magyarországon. Nagyon fontos számomra, hogy jól érezzem magam a klubomban.

Habár az EB-t kihagytam, 100%-ban a válogatott rendelkezésére állok a 2020-as tokiói olimpiáig. Így ott leszek a dél-koreai VB-n, ahol a fő célunk az, hogy kvalifikáljuk magunkat az olimpiára. A nyári periódus rendhagyó volt a profi karrieremben, aztán következett egy rendkívül sikeres őszi szezon. Azért is örülök, hogy megnyertük mindhárom kupát, mert volt rajtunk nyomás, amit elbírt a csapat. Úgy tudunk továbbmenni a tavaszi szezonra, hogy bizonyítottuk magunknak: a legnehezebb feladatokat is meg tudjuk oldani!

Egy fiatal játékosnál a legfontosabb, hogy legyen egy álma, de ez önmagában nem elég. Az én álmom az olimpiai arany volt, de tudatosulnia kellett, milyen keményen kell dolgozni ehhez. A tehetség jól jön kritikus helyzetekben, de ezekbe a helyzetekbe nem kerülhetünk kemény munka nélkül. És ha mégis, nem leszünk sikeresek.

A legnagyobb hatással Kásás, Biros, Uskokovic és Szapic játéka volt rám a karrierem során. Mondanám még a testvéremet is, aki gyerekkorom óta személyes hősöm volt. De már felnőttem [nevet].

Ha választanom kéne a BL-győzelem és a VB-győzelem közt, akkor először azt mondanám, hogy jussunk mindkét döntőbe, aztán meglátjuk melyiket nyernénk meg. De a VB talán fontosabb, mert az az álmom, hogy a szerbeket még egyszer megverjük egy döntőben. És ahogy mondtam, az első lépcső, hogy legyen egy álmod!

France Waterpolo, NS nyomán.