Új játékosunk pályafutását, játékát mutatjuk be ukrán források és a Wyscout adatainak segítségével.

A munkácsi származású védekező középpályás a Honvéd ellen ünnepli majd 24. születésnapját. Igor, miután apja és nagyapja edzette a munkácsi Kárpátiában, korán, már 9 éves korában átkerült a kijevi Dinamó sportiskolájába. Ehhez az kellett, hogy az egész családja az ukrán fővárosba költözzön.

A Dinamóban középhátvédként kezdte, bár néha előrelépett a középpályára, mint mondja, most ez épp fordítva van: “Most meg középpályás vagyok, aki néha hátramegy a védelembe, ha szükséges“.

Ifistaként négy bajnoki címet nyert, és a Dinamó belső szavazásán az év legjobb ifista védője lett 2007-ben és 2010-ben, majd a legjobb játékos 2011-ben.

2013-ban írta alá első profi szerződését, és ekkor került a Dinamo U19-es csapatába, amellyel 2012-13-ban szintén bajnokságot nyert, hét gólt szerezve.

Az összes korosztályos ukrán válogatottban pályára lépő játékost a Dinamo első csapatát akkor átvevő Szergej Rebrov a szezon utolsó meccsén a 79. percben épp a Zorja ellen be is vetette, középpályásként.

Érdekesség, hogy erre a meccsre Balmazújvárosból érkezett Igor, ahol Mészöly Géza U19-es csapatával játszott Ukrajna. Bár Haratin egy tizenegyesből betalált, Mervó triplájával 4-1-re Nagy Dominikék nyertek.

Azt ezt követő másfél évben Rebrov keretének tagja volt a 18 éves futballista, szinte az összes edzőmeccsen részt vett, miközben az ukrán U21-es válogatottal arra az U20-as VB-re készült Új-Zélandra, amelyen Magyarország is részt vett, Nagy Ádámmal a csapatban és Bernd Storckkal a kispadon. Haratin ott egy kivételével minden meccsén kezdő volt. Ukrajna, csakúgy, mint a magyar csapat, a csoportkörből túljutva a 16 közé jutott, ott azonban elbúcsúzott. Mi a későbbi győztes szerbektől kaptunk ki hosszabbításban, míg Haratinék a későbbi negyedik Szenegáltól tizenegyesekkel – sajnos az egyébként jó tizenegyesrúgó Igor kihagyta a sajátját.

A Kijev első csapatába nem sikerült betörnie, ott az ukrán válogatott Rybalka, a szintén ukrán válogatott Denisz Harmas és a portugál válogatott Miguel Veloso volt a posztriválisa.

Így 2016 januárjában a Metaliszt Harkov csapatába került fél évre, miközben meghosszabbította szerződését a Kijevvel. A 21 éves játékos 8 meccsen lépett pályára, mindannyiszor kezdőként, jobb oldali védekező középpályásként. Átlagosan 63 akciójának 62%-a volt sikeres, átlagosan egyszer lőtt kapura, gólt ne szerzett. 83%-kal passzolt, 20 párharcának 35%-át megnyerte. 4 légpárbajának 58%-át. 8.3-szor vesztette el és 9.6-szor szerezte vissza a labdát, 4.6 átadást lopott le az ellenfelek lábáról. Passzainak harmada ment előre, a támadó harmadba 16%-uk.

Ez a teljesítmény a 2015-16-os szezonban negyedikként magát az Európa Liga csoportkörbe kvalifikáló Zorja csapatát meg is győzte, megszerezték a Kijevtől, Igor pedig azóta meghatározó kezdőjátékosa volt a luhanszki csapatnak. Ukrajnában nagy munkabírása mellett keménységét, olykor durvaságát emlegetik vele kapcsolatban. A legnagyobb ügy a Saktar brazilja, Taison ellen elkövetett brutális belépőjéből volt – mely után sárgát kapott. Remélhetőleg Igor tudja, hogy ilyet nálunk nem fog megúszni figyelmeztetéssel – felnőtt pályafutása során egyébként még nem kapott pirosat.

Két és fél év alatt 81 mérkőzésen lépett pályára, ezekből 10 EL-csoportkörös meccs volt (a Hertha, a Manchester United, a Feyenoord, az Östersund, a Fenerbahce és az Athletic Bilbao ellen – ez utóbbin be is talált fejesből), az idei sikertelen EL-kvalifikációs hadjárat mind a négy meccsén játszott (a Bragát kiverték, a Lipcse egy góllal jobbnak bizonyult).

Hatvannégy bajnoki meccsen 7 gólt (pontrúgások utáni fejesek és tizenegyesek ezek), három gólpasszt szerzett a Luhanszk színeiben, második asszisztja nem volt.

Mint a fenti hőtérképen is látszik, a középpálya jobb oldalán érzi jól magát, de a két tizenhatos közötti teljes területet bejátssza.

A Zorjában átlagosan 64 akciójának 63%-a volt sikeres, átlagosan 1.05-ször lő kapura. 38 passzának 82%-a pontos, átlagosan 4 hosszú indításának 57%-a. 19 párharcának 41%-át megnyeri, 6.3 fejpárbajának 58%-át. 4 átadást lop le, 9.46-szor veszti el és 9.62-szer szerzi vissza a labdát. Átlagosan kétszer szabálytalankodik és minden harmadik meccsén kap lapot. Átlagosan minden harmadik meccsén készít elő lövést.

A passzainak 17%-a hátrapassz, 36%-a előre, és átlagosan 19%-a jut a támadóharmadba, a tizenhatoson belülre pedig 3%.

Mint látható, a támadójáték nem kifejezetten az erőssége, ellentétben a fejjátékkal és feltűnő a statisztikákból, hogy a teljesítményét az EL-ben is tudta hozni – erre pedig nyáron nagy szükség lesz.

A 14 EL-meccséből 13-on középpályást, míg a Bilbao elleni hazai meccsen (2-0 a baszkoknak) középhátvédet játszott.

 

Ezeken átlagosan 63 akciójának 64%-a jó volt, 1.34-szer lőtt kapura, 39.5 passzának 81%-a volt pontos. 4.8 hosszú indításának 49%-a. 15.4 párharcából 42%-ot megnyert, 3.7 fejpárbajából 60%-ot (!) megnyert. 5 labdaellopása volt, 10.6-szor vesztette el és 9.1-szer szerezte vissza a labdát. Átlagosan 2-szer tisztázott 0.4 lövést készített elő.

Passzainak 15%-a volt hátra, 35%-a előrepassz, a támadóharmadba 19%-uk ért, a tizenhatoson belülre 2%-uk.

Sok sikert, Igor, hajrá Fradi!