Pólósaink csapatkapitányával beszélgettek a betervezett szünetről, az idei szezonról és a válogatottról is.

– Tavaly, a vb után bejelentetted, hogy ezt a válogatott szezont kihagyod, mert szükséged van a pihenésre.
– Inkább a feltöltődés szót használtam, de ne rágódjunk ezen. Csak azért teszem szóvá, mert a feltöltődés része volt az a konditermi program, amit elterveztem és végre is hajtottam. Sokat voltam a családommal, távol tudtam tartani magam a medencétől. Volt civil életbeli célom is, ami ugyan nem jött össze teljesen, de azóta történtek biztató változások ezen a téren.

– A konditermi programnak az volt célja, hogy fejlődj, erősítsd magad, növelj egyes izomcsoportokat vagy ez a munka a “karbantartást” szolgálta?
– Fejlődni akartam, mert a hétköznapokban, a sok edzés és meccs mellett erre egyszerűen nincs mód. Súlynövelő, izomnövelő program volt ez, úgy éreztem, hogy erre szükség van, voltak ugyanis bizonyos jelek. Az előző klubszezon végére, a bajnoki döntő harmadik meccsére “beállt” a derekam, volt mit kipihenni, és hasznosnak tűnt specifikusan “ráedzeni” arra, amire kellett.

– Ezt a programot magad állítottad össze vagy segítettek?
– Nagyon profi stábja van a Fradinak, sokat köszönhetünk ennek. Örülök, hogy a klub jóvoltából az R-medbe járhatunk edzeni, az ottani edzőink nagyon széles látókörrel rendelkeznek és így képeznek minket.

– Amikor a Fradival ősszel elkezdted a munkát és a válogatottban is játszottál újra, más ember lettél kicsit? Hozott benned változást az, hogy egész pályafutásod során először nem töltötted másokkal közös munkával a nyarat?
– Vízilabdásként nem de az tény, hogy egy-két dolog megváltozott bennem azáltal, hogy sokat tudtam lenni a gyerekekkel. Érdekes folyamatokat láttam és a nyár végére világossá vált számomra, hogy mennyi türelem és energia kell hozzájuk. Amikor véget ért ez a nyári időszak, akkor tudatosult bennem, hogy azért lehetett volna ezt máshogy is csinálni, azóta egy kicsit másként is csinálom.

– Ez mit jelent, még jobban figyelsz rájuk, többet vagy velük?
– Azt én nem tudom elképzelni, hogy ennél többet lehet figyelni rájuk. Itt például problémák megoldásáról, konfliktusok kezeléséről van szó, ezen a téren kicsit megváltozott a szemléletem.

– Azért mert a korábbiakhoz képest többet voltál velük és gyakrabban találkoztál ilyen helyzetekkel?
– Persze. Más, amikor elmegyek edzésre, este hazajövök és marad egy kis idő játékra velük, s megint más, ami a körülöttük lévő felnőtteknek jut, hogy egész nap a gyerekekkel vannak és mindig “topon kell lenni”, készen kell állni. Az egy nagyon más életforma.

– Kirobbanó formában vagy azóta, hogy elkezdődött a szezon és megfigyeltem, hogy vigyáznak is rád a klubodban, tehát kevés bajnokin szerepeltél, esősorban olyan meccseken szállsz vízbe, amikor komoly tét van. Ezt megbeszéltétek előre? Te kérted?
– Szerintem minden csapatnál törekszik az edző arra, hogy pihentesse azt a játékosát, akinek komoly szerepet szán, vagy azt, aki idősebb, esetleg a szokottnál nagyobb igénybe vételnek van kitéve. Erre nem minden klubban van lehetőség, nálunk ez megoldható, a gyengébb meccseket “lehozták” a fiatalok, az ifik, ennek köszönhetően én mindössze négy bajnokival állok itt az év végi összegzésnél. Nagyon jó, hogy ezt megtehetjük, mondjuk az is igaz, hogy kicsit talán megkérdőjelezi a bajnoki mezőny létszámát, nem biztos, hogy kell ennyi csapat, de ez egy másik topic. A lényeg az, hogy mi jól be tudjuk osztani az energiáinkat.

– Emlékszem, hogy általában kitűzöl magad elé egy célt, hogy azt a szezonban szeretnéd elérni, megcsinálni, akár eltervezel egy különleges akciót, akár meghatározod, hogy melyik játékelemben fogsz előrelépni. Van ilyen konkrét, saját magad által meghatározott feladatod jelenleg?
– A szezon előtt a nyári konditermi program teljesítése volt ilyen és úgy gondolom, részben ennek eredményei azok az eddig már elért kupagyőzelmek, amelyeket behúztunk. Természetesen rengeteg eleme van egy csapat sikerének, talán kijelenthetjük, hogy az én játékom is egyike ennek, annak pedig fontos tényezője volt ez a nyár.

– Hogy telik nálatok a karácsony?
– Normálisan. December 24-én együtt, szűk családi körben, 25-én elmegyünk, összejövünk az én családommal, lesz időnk kettesben is lenni a feleségemmel, szükségünk van erre, nagyon jól fog jönni nekünk.

A teljes interjú: VLV