De nem csak őt és nem csak a MOL-ból. A tegnapi meccs három vitatott, sérülést, vagy sérülésveszélyt okozó jeleneteit elemezte az Üllői129-nek a neves, visszavonult játékvezető, Bede Ferenc. Két hazai- és egy Fradi-szabálytalanságot beszéltünk át a volt bíróval, ezekről mondta el véleményét, a meccs többi, sok szurkoló által vitatott esetére nem tértünk ki, így többek közt a meccs eleji Pátkai-Gorriaran találkozásra sem.

Kovács István és Lovrencsics Gergő találkozása (8.):

Kovács István nyújtott lábbal, lendülettel eltalpalta a labdát, majd talppal érintette az ellenfelének lábát, azonban a fő kontakt a visszahúzott bal láb és Lovrencsics Gergő támaszkodó lába közt történt. A játékvezető ezt felelőtlen szabálytalanságnak ítélte, ami sárga lapos figyelmeztetéssel jár. Ne feledjük, az eset a mérkőzés nyolcadik percében történt, egy ilyen rangadón a játékvezető, ha nem teljesen biztos benne, hogy súlyos szabálytalanságot követtek el, akkor nem fogja felmutatni a piros lapot. A visszajátszás alapján ez egy elfogadható ítélet volt Erdős kollégától.

Vinícius és Varga Roland esete (37.):

Ebben a szituációban a labda játékon kívül került, hiszen a kapu hálóval határolt területére belépő Vargát Vinícius nyújtott lábbal fejen talpalta. Ez egy súlyos szabálytalanság volt, a Vidi védője veszélyeztette az ellenfele testi épségét. A bírónak ki kellett volna állítani a játékost, az eset érdekessége, hogy az alapvonali játékvezető két méterre állt és nagyon hevesen, integetve kér orvosi segítséget. Furcsa, hogy nem kommunikált megfelelően a vezetőbíróval és semmilyen fegyelmezést nem alkalmaztak. Mindenképpen piros lappal ki kellett volna állítani Viníciust.

A környező országokban talán csak Magyarországon használják ezt a hatbírós rendszert, mert másutt nem váltotta be a reményeket. Ebben az esetben sem működött jól, még egyszer: két méterre állt az alapvonali játékvezető. Tisztán kellett látnia, hogy mi történt, azt is látta, hogy megsérült a játékos. Magyarországon azonban a Puhl Sándor vezette Játékvezetői Bizottság ragaszkodik ehhez a hatbírós rendszerhez és ezt el tudja fogadtatni az MLSZ elnökségével.

A Lanzafame – Hadzic szituáció (80.):

A szögletrúgásnál Anel Hadzic helyezkedett a labdáért a rövid felé, ekkor Davide Lanzafame könyékkel durván torkon ütötte a Vidi-játékosát. Amikor ez az erőszakos cselekedet megtörtént, még nem volt játékban a labda. Az akkor kerül játékba, amikor az azt elvégző játékos hozzáér a játékszerhez és az elmozdul, ez akkor még nem történt meg. A helyes ítélet, hogy Lanzafamét ki kellett volna állítani és a szögletrúgást újból el kellett volna végeztetni – büntetőt azonban nem kellett volna adni. Hozzá kell tennem, hogy ahogy az előző esetnél, ez is az alapvonali játékvezető ellenőrzési zónájában történt és itt sem segítette a játékvezetőt kollégája a helyes döntés meghozatalában.

Bede Ferenc még kihangsúlyozta, hogy: „Mindhárom eset kapcsán meg kell jegyeznem, nekünk könnyebb a helyzetünk, hiszen a felvételeket többször, több szögből megtekinthetjük, ez a pályán nem olyan egyszerű.