Egykori Fradi játékosok véleménye a Fradit sújtó ítéletekről.

NB I-es labdarúgócsapatunk két fordulóval a bajnokság zárása előtt három pontos hátrányban van a Videotonnal szemben. Mivel pontegyenlőség esetén a több győzelem a fehérváriak javára döntene, az utolsó két fordulóban 4 ponttal kell többet szereznünk riválisunknál.

Konkrét esetekre lefordítva: a Ferencváros bajnok lesz, ha mindkét hátralévő meccsét megnyeri, a Videoton pedig egyiket sem, vagy ha a Fradi egy győzelemmel és egy döntetlennel zárja az utolsó két kört, a Vidi pedig mindkét bajnokiját elveszíti.

Nehéz tehát a helyzet, pedig lehetne ez akár fordítva is… Az FTC-t az idényben sújtó sorozatos játékvezetői tévedések közül szedtük össze a tavaszi, 16-oson belüli eseteket.

24. forduló: Újpest–FTC 0-0

A 93. percben Fernando Gorriaran beadása a 16-oson belül Vincent Onovo kezéről pattant le, tizenegyes helyett azonban hármas sípszó következett – azaz, ha Iványi Zoltán büntetőt ítél a Ferencváros javára, csapatunk pedig értékesíti azt, az Újpestnek már nem lett volna ideje az egyenlítésre.

Jogosan reklamáltunk, valóban kezezés volt, járt volna a tizenegyes a Fradinak – mondta Mucha József, aki játékosként két bajnoki címet és négy Magyar Kupát nyert a Ferencvárossal, valamint tagja volt az 1975-ben KEK-döntőig jutó együttesnek is.

(Az eset 8.22-nél…)

1-1-es állásnál Paintsil beadására Böde Dániel lépett volna vissza, a méterekről becsúszó Tőzsér Dániel azonban akasztotta. Iványi Zoltán nem ítélt büntetőt, az utolsó fél órában pedig nem született újabb találat.

Egyértelmű tizenegyes volt, a debreceni játékos elhúzta Böde lábát – értékelte az esetet korábbi labdarúgónk, a Fradival bajnoki címet és Magyar Kupát nyert Szokolai László, akivel korábbi csapattársa, a négyszeres MK-győztes, magyar bajnok és KEK-döntős Martos Győző is egyetértett.

Tőzsér alácsúszott, meg kellett volna adni a büntetőt.

Szőke István, kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes, VVK-döntős támadónk szerint is fújhatott volna a játékvezető.

Bödét egyértelműen akadályozták. Maradjunk annyiban, hogy adtak már ilyenért tizenegyest…

(Az eset 5.45-nél…)

A rangadó 10. percében Joseph Paintsil egyértelmű gólhelyzetbe került, lövésre készülő játékosunkat azonban a 16-oson belül Pátkai Máté visszarántotta. Bognár Tamás játékvezető nem ítélt büntetőt. A 91. percben Fernando Gorriaran tört be a 16-oson belülre, ahol Juhász Roland leütközte. A nyilvánvaló testi kontaktus ellenére Bognár Gorriarannak adott színészkedésért sárga lapot, és mivel ez a második volt a meccsen uruguayi középpályásunknak, eltiltása miatt a következő, Vasas elleni mérkőzésen sem léphetett pályára.

Paintsil nagyszerű szólót mutatott be, 70-80 métert vitte a labdát – idézte fel az első esetet Szőke István. – Megrántották, tizenegyes lehetett volna. Ha elesik, talán meg is adják… Gorriaran nem olyan típusú játékos, aki dobálja magát, Juhász nyilvánvalóan meglökte. Úgy látszik, a védőknek ennyit még engednek, az viszont biztos, hogy a kiállítás nagy játékvezetői hiba volt.

Egyértelmű szabálytalanság volt, le kellett volna fújni, Pátkait pedig kiállítani – mondta Paintsil esetéről Bálint László, aki két bajnoki cím és négy Magyar Kupa-siker mellett VVK- és KEK-döntőben is pályára lépett a Ferencváros játékosaként. – A hajrában Gorriaran abszolút vétlen volt: Juhász beállt elé, ő pedig lepattant róla. Nem volt 11-es, de műesésről sem lehetett szó, hiszen a lendületével nem tudott máshogy megállni.

Paintsilt Pátkai megrántotta hátulról, megadható büntető lett volna. Gorriaran kiállítása teljes tévedés: akart volna futni tovább, Juhász pedig belépett elé – foglalta össze véleményét Martos Győző.

Több szakértőtől hallottam, hogy Paintsilnek azért nem adták meg a tizenegyest, mert nem esett el – kezdte Szokolai László – Lehet, hogy akkor ő is sárga lapot kapott volna, mint Gorriaran, aki egyértelmű, test a test elleni kontaktus miatt esett el. Szerintem az első eset tizenegyes volt, mert azzal, hogy Paintsilt megrántotta a védő, kibillentette, ezért nem tudott jól lőni.

Mucha József még tovább ment:

Paintsil esete egyértelmű tizenegyes volt, de Gorriarané is igen érdekes szituáció. Juhász Roli leütközte, nálam tizenegyesgyanús eset, a támadó elleni ítélet pedig semmiképpen nem volt helyes.

(A két eset 1.29-nél és 4.03-nál…)

A Ferencváros Miha Blazic góljával 1-0-ra vezetett, amikor Davide Lanzafame került ziccerbe. Lövését Dibusz Dénes lábbal hárította, majd az olasz támadó elesett kapusunkban, Farkas Ádám játékvezető pedig néhány másodpercnyi habozás után büntetőt ítélt, Dibusznak pedig sárga lapot adott. Lanzafame értékesítette a 11-est, így pontot szerzett a Honvéd.

A találkozó után az M4 Sport Góóól! című műsorában Bozsik Péter, korábbi szövetségi kapitány is elmondta, hogy nem kellett volna 11-est ítélni. Egyetért vele Bálint László is, aki túl szigorúnak tartja az ítéletet, Szokolai László pedig még élesebben fogalmazott.

Köze nem volt a tizenegyeshez! Dibusz a lábával elérte a labdát, és Lanzafame ütközött bele utána Dibuszba a lábával.

Szőke István szerint sem volt szabálytalan kapusunk.

Dibusz elérte a labdát, ennél jobban nem tehette volna a dolgát. Ha így nem lehet védeni, akkor nem tudom, mi a szabályos…

Többször, alaposan megnéztem az esetet, de nem volt tizenegyes, tévedett a bíró, még ha nem is volt könnyű a helyzete – mondta Mucha József.

Martos Győző is csatlakozott a többiekhez.

Nem volt tizenegyes: Dibusz elrúgta a labdát, a támadó átdobta magát rajta, a bíró pedig megette.

(Az eset 7.22-nél…)

Ha ezen a négy mérkőzésen más ítélet születik, és a Ferencváros négy döntetlen helyett négy győzelmet ér el ezeken, öt pont lenne az előny, és jó esély lenne a Fradi bajnoki címére. Így viszont ehhez két Videoton-botlásra lenne szükség az utolsó két fordulóban.

Lehet tévedni, de a Fradi ellen nagyon sok rossz ítélet született, ami úgy néz ki, a bajnokságba kerül. Nem tudom, miért vannak ennyire a Fradi ellen – szomorkodott Szőke István, ahogy felidézte a fenti eseteket.

A Ferencváros a 32. fordulóban a DVTK-t fogadja, míg a Videoton a Honvéd ellen játszik.

forrás: fradi.hu