Noni túl van az érettségi írásbeli részén.

Könnyebbség, hogy túl vagy az írásbeli érettségin?
Kicsit igen, de a szóbeli még hátravan, június második felében lesz csak, szóval addig még van gondom vele.

Melyiket érzed nagyobb feladatnak?
Az írásbelitől jobban tartottam, és amíg az eredményeket nem tudom, addig nem is nyugszom meg. Jó másfél éve nem jártam be a suliba a kézilabda miatt, nem hallottam, amit a tanárok mondtak, magyaráztak az órán, és így azért nem könnyű a helyzet. De az jó hír, hogy a vizsgán nem találkoztam ismeretlen feladattal…

Megnézted a javítókulcsot, számolgatod, hogy hány pontod lehet?
Nem, csak bosszantana, ha látnám, hogy rosszul válaszoltam valamire. Biztosan megviselne, hogy miért nem sikerült, miért nem azt írtam, pedig utólag teljesen egyértelmű a helyes válasz… Ez van, maximalista vagyok, és ha nem sikerül, kicsit összetörök.

Épp úgy, mint a kézilabdapályán?
Pontosan, ezért is nem ment a kettő együtt. Kilencedikben, tizedikben jó tanuló voltam, sőt, még tizenegyedik elején is, aztán elértem odáig, hogy választanom kellett, mert képtelen voltam a kézilabdát és az iskolát egyaránt maximális erőbedobással csinálni.

Mi lesz az érettségi után?
Nem akarom abbahagyni a tanulást, de őszintén, még nem merek egyetemmel számolni. Előbb inkább OKJ-s képzést tartok valószínűnek, személyi edzőnek szeretnék tanulni, azt gyorsan elvégezni, aztán csak a kézilabdára koncentrálni egy ideig. Fontos, hogy legalább egy végzettségem legyen, amire tudok építeni később, aztán, ha lesz erő és motiváció, néhány év múlva újra érettségizhetek, akár új tárgyakból is, remélem, addigra a nyelvtudásom is tökéletes lesz. Jól hangzik a diploma, büszke lennék magamra, ha összejönne, de sokan nem tudják kihasználni, és talán ezért nem is vonz annyira. Személyi edző képzésen azt tanulhatom, ami érdekel.

Melyik volt a legnehezebb az írásbeli érettségik közül?
Az angol, csütörtökön, amiatt izgultam legjobban.

Ráadásul előtte este Békéscsabán játszottál közel sem tétnélküli mérkőzést.
Reggel ötkor keltem, nyolctól már írtam a törit, izgultam, hogy megtaláljak mindent az atlaszban, aztán, hogy időben átérjek “Fradira”, hogy legyen még időm ebédelni a busz indulása előtt. Ezek után nem tudtam pihenni utazás közben, mindenféle nyűg utolért, vagyis közel sem volt zavartalan a meccsre való rákészülés. Nyertünk tizenkettővel, de többel kellett volna, és bántott, hogy rengeteg lövésem lett kapufa vagy ment fölé, miközben rohantunk haza, hogy időben ágyba kerüljek a csütörtök reggeli angol előtt. Ugyanakkor nem kereshetek kifogásokat, más is átesett már ilyenen, és ez nem az a szint, ahol, mondjuk, egy kapufát magyarázhatok azzal, hogy mit csináltam aznap…

Aztán az angol megírását követően már a junior válogatottnál volt jelenésed, hogy pénteken újra meccset játssz… Iszonyatos a terhelés. Szoktál azon gondolkodni, hogy az átlag érettségizők ehhez képest tanulnak, készülnek, pihennek, amíg te edzel vagy meccset játszol?
Nem foglalkozom azzal, hogy másnak milyen lehet, mert rendben, én tudom, hogy a többiek sokat készülhettek, de a vizsgabizottságban senki sem lesz erre tekintettel, nem írhatom rá a papírra, hogy bocsi, én csak egy órát tanulhattam. Egyáltalán nem vagyok rá büszke, hogy számomra ez így alakult, mert a tanulás igenis fontos, próbáltam kihozni a maximumot, remélem, a tudásomhoz képest sikerült is, de az tény, hogy rettenetesen kimerültem.

Fradi.hu