A jó nevű nemzetközi tanácsadó cég, a KPMG az elmúlt 5 év európai stadionépítéseit tekintette át.

A 2013 óta átadott európai futball stadionok közül Clubunk új otthona a gazdaságosságával emelkedik ki, csak néhány török pálya és a Loki stadion épült olcsóbban, mutat rá az Inside World Football cikke. A világszerte ismert tanácsadó cég, a KPMG labdarúgással, annak gazdasági háttérelemzésével foglalkozó Football Benchmark részlege összehasonlította az elmúlt öt évben épült 30 legkiemelkedőbb európai stadionberuházást. A januárban közreadott jelentés szerint a Fradi pálya és a debreceni Nagyerdei Stadion nem csupán összköltségét tekintve, hanem az egy ülőhelyre eső fejlesztési költség tekintetében is a 10 leggazdaságosabb stadion közé tartozik. A Ferencváros otthona valamivel több, mint 2 ezer euró/ülőhely fejlesztési költsége alá – a nagyjából megegyező költségekkel rendelkező Nagyerdei Stadion mellett – szinte kizárólag törökországi stadionok kerültek.

Az összeállításból kiderül, hogy miközben az oroszországi világbajnokságra épített pályák a legdrágább létesítmények, jó pár nyugat-európai csapat otthona is jóval drágábban készült el. Hogy almát az almával hasonlítsanak össze, a korrektség jegyében a KPMG munkatársai kiszámolták az egy ülőhelyre jutó fejlesztési költséget. Kevesen gondolták volna, hogy a takarékosnak hitt svédek a stockholmi Tele2 Arénában 9 ezer eurót költöttek egy ülőhelyre. De nem spóroltak a franciáknál sem, Lyonban majdnem 7 ezer euróba, Nizzában közel 6 ezer euró volt az ülőhelyenkénti fejlesztési költség, tehát a háromszorosa annak, mint amennyit a Ferencváros otthonára költöttek. A svédekhez, az oroszokhoz és a franciákhoz képest a spanyoloknál már olcsóbban készültek el az új pályák, de még így is a magyarországi költségek dupláját szánták egy-egy stadionra. Az Atletico Madrid új otthonában 4500 euróba, az Athletic Bilbao stadionjában pedig 4 ezer euróba került átlagosan egy ülőhely.

A KPMG várakozásai szerint a stadionépítés költségei folyamatosan nőnek, ennek egyik oka a magas UEFA és FIFA elvárások, a másik, hogy a gazdaságosság miatt egyre inkább előtérbe kerül, hogy a stadionok multifunkcionálisak legyenek.