Manhercz Krisztiánnal és Sedlmayer Tamással beszélgetett a VLV.

Manhercz Krisztián

– A következő két évet a Ferencvárosnál töltöm. Már tavaly megkeresett a Fradi, hogy szeretnék, ha oda igazolnék, de akkor úgy döntöttem, hogy még egy évig Szegeden maradok. Ezt nagyon korrekt módon elfogadták és azt mondták, hogy térjünk vissza erre a kérdésre az idei szezon végén. Meg is kerestek ismét és viszonylag hamar sikerült dűlőre jutnunk, így a következő két évet a Ferencvárosban töltöm.

– Jelent a hétköznapjaid szempontjából változást a mostani átigazolás? Emlékszem, hogy az egész eddigi utánpótlás-, meg kicsit a felnőtt pályafutásod is azzal telt, hogy állandóan mindenhol bizonyítani kellett, mindig rád rakták a legnagyobb terheket, és ez azért hosszú időn keresztül elég kimerítő. Szerinted ez most hogy fog változni? Számolsz azzal, hogy kevesebbet játszol, de amit vízben töltesz, azt nagyon hatékonyan kell csinálni? Ezeket végiggondoltad?

– Végiggondoltam, és azt gondolom, hogy nekem szükségem volt és szükségem is lesz arra, hogy “teher alatt” játsszak. Mindig szerettem azt, amikor kihívásnak kellett megfelelni, figyeltek rám, bizonyíthattam. Ez így lesz a Fradiban is, hiszen igaz, hogy fiatal vagyok, de szeretnék már most olyan játékos lenni, aki meghatározó szerepet tölt be mind a válogatottban, mind pedig a klubcsapatában.

– A Fradinál milyen közeg vár, mire készülsz? Izgatott vagy amiatt, hogy mi lesz ott? Azért viszonylag kevés klubban voltál eddig.

– Két klubban voltam eddig összesen, ez viszonylag kevés, jól látod. A Fradiban jelenleg nagyon sok olimpiai bajnok játékos van, tehát mindenképpen olyan közegbe kerülök, amelyet nagyon sok nemzetközi, és klubrutinnal is rendelkező játékos határoz meg. Azt várom, hogy tudok majd mind az idősebb játékosoktól, mind pedig a szakmai stábtól tanulni, ez a karrierem, a fejlődésem szempontjából nagyon fontos lehet.

– Felkészültnek érzed magad arra, hogy egy új korszak kezdődjön, és te ennek az új korszaknak az egyik húzóembere, emblematikus magyar vízilabdázója legyél?

– Nem mondom, hogy erre százszázalékosan készen állok, de mindent meg fogok tenni ennek érdekében. Húszévesen még nehéz ilyet elképzelni, de a feladattal tisztában vagyok és ami rajtam múlik, azzal nem lesz gond sem klubszinten, sem a válogatottnál. A cél mindig az, hogy a csapatunk előrébb végezzen, az, hogy az én játékomat dicsérik-e vagy sem, számomra mellékes, hiszen a vízilabda csapatjáték, és mindig az is lesz.

Teljes interjú: VLV

Sedlmayer Tamás

– Varga Zsolt régóta hív engem, gyakorlatilag azóta, hogy a junior válogatott egy éven át az OB1-ben szerepelt. Mikor az a szezon véget ért, a társaságunk szétszóródott, a legtöbb játékos kiöregedett az utánpótláskorosztályból és megkezdte felnőtt pályafutását. Zsolt azóta minden évben megkeresett, én pedig most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy “engedjek a kísértésnek” és a Fradiba igazoljak.

– Milyen konkrét poszton számítanak rád a Fradinál?

– Leginkább rossz kéz hátul, de nyilván, ahogy a helyzet hozza.

– Rögzítsük azért, hogy te jobbkezes vagy.

– Igen. De a Vasasnál az utolsó évemben és a Szegednél az első évemben szintén a rossz kéz oldalon játszottam.

– Ez a Fradi egyértelműen az Eurokupa és a bajnoki cím nagy esélyese lesz, bár Zsolt a komoly igazolások után is mindig arra int, hogy a legjobb játékosoknak is össze kell érniük és ehhez időre van szükség. Mennyire számítasz arra, hogy ez egy más világ lesz számodra az eddigiekhez képest?

– Kétségtelen, nem azért megyünk majd a legjobb ellenfelekhez sem, hogy “meglepetéspontot, -pontokat” szerezzünk, hanem mindig elvárás lesz a győzelem. Természetesen eddig sem kikapni utaztunk az idegenbeli meccsekre, de biztosan más a teher akkor, ha nyernünk kell, mint úgy, ha meglepetést jelent a pontszerzésünk. Mivel nem voltam még ilyen helyzetben, számomra ez új élményt jelent majd, de szerintem meg fogom tudni oldani. Vagyunk néhányan fiatalok, – talán még Manó nevében is beszélhetek, aki klubszinten szintén nem játszott eddig ilyen csapatban, – akiket arra sarkall ez a szituáció, hogy átálljunk egy más mentalitásra. Ebben nemcsak a pszichológus segíthet szerintem, hanem maga az az érési folyamat, aminek következtében az új csapat kialakul.

Teljes interjú: VLV