A Vasas ellen a csapatba bajnokin is visszatérő kapussal beszélgetett a hivatalos oldal.

Úgy hallottuk, szereted a kvízeket, úgyhogy mi is azzal kezdjük! Tudod-e, hogy a szombati meccs előtt mikor védtél utoljára az NB I-ben?
2010. szeptember 18-án. A Fradi kapujában pedig 2009. augusztus 21-én álltam utoljára ezelőtt NB I-es meccsen.

Hibátlan. Tudod, mi a közös pont a múlt szombati és az előző NB I-es meccsed között?
A következő meccsel megvan: Urbányi István volt az edzőm Kecskeméten, aki most a soron következő ellenfelet, a Gyirmótot irányítja. A Fradiban pedig legutóbb is éppen a Vasas ellen védtem az élvonalban.

Mind stimmel, de én egy közös csapattársra gondoltam.
Csapattárs? Cukic! Valóban, Kecskeméten is együtt játszottunk, és most itt, a Fradiban is.

Csapaton belül ki a kvízpartnered?
Bogesszal vívunk nagy versenyeket, bár egy-egy érdekes kérdés esetén Dinit és Tonót bevonjuk a játékba.

Hogy zajlik egy ilyen kvíz?
Mindig öt témakör van: sport, történelem, földrajz, egy szabadon választható, illetve egy híres ember, akit pár mondattal kell körülírni.

Melyik területen vagy a legerősebb?
Nehéz kérdés, mindig az a legkönnyebb, amit tudok. Azt hiszem, kicsit sportszerűtlenebb vagyok, mint Bogesz, nehéz kérdéseket adok. De a földrajz és a történelem jól megy, na meg persze a sport is. A választhatóban nem vagyok annyira erős, Bogesz többnyire klasszikus műveszettel, festészettel erőlködik, ami nekem annyira nem erősségem.

Úgy hallottuk, hogy a német légiósok magyartanításában is élen jársz…
Ez azért túlzás, de ha érdeklődnek, szívesen segítek nekik. Sterni és Koch nagyon gyakran kérdezgetnek, hogy ezt vagy azt hogy mondjuk magyarul. Tegnap este épp a szénsavas és a szénsavmentes ásványvíz volt napirenden. Nem ment könnyen, úgyhogy végül maradtunk a bubis és a bubi nélküli kifejezéseknél.

Kicsit komolyabb témára áttérve: hogyan készülődtél a Vasas elleni meccsre?
Egész nap feszült voltam. Nagyon szerettem volna, hogy nyerjünk, és rajtam ne múljon semmi. Nagyon sokat vártam erre, hogy újra az NB I-ben védjek, és külön öröm, hogy a Fradiban jött össze. Nyilvánvaló, hogy erősebb drukk volt bennem, mint Soroksáron a második, harmadik év végén, amikor rendszeresen játszottam. Nem nagyon lehetett hozzám szólni. Annyira bezárkóztam a világomba, hogy a bírócserét se vettem észre, Czakó Petitől hallottam a félidőben. Az a furcsa kettősség, hogy ezt a feszültséget a kapott gól oldja fel. Persze nem örültem, hogy átestem a tűzkeresztségen, de utána már kevésbé voltam feszült.

A kapusedzővel, Balogh Tonóval hogyan zajlott az értékelés?
Vasárnap beszéltünk, addigra már külön-külön megnéztük a meccs felvételeit. Direkt rákérdeztem, hogy van-e benne hiányérzet a teljesítményemet illetően, és nagyon örülök, hogy azt mondta, nincs. Ami feltűnt neki, hogy jobblábas létemre sokszor jobbal a bal lábamra tettem a labdát, aztán azzal rúgtam előre. A gólokat is átnéztük, sajnos mindkét esetben kiszolgáltatott helyzetben voltam.

Ez volt az első tétmeccsed a visszatérésed óta. Mennyire volt nehéz megtalálni a védelemmel az összhangot?
Nyilván az edzések ehhez jó alapot nyújtanak. A mezőnyben sem okoz nagy fennakadást egy-egy kényszerű vagy taktikai csere. Az persze előfordulhat, hogy a rossz passzban lévő kapus bizonytalansága átragad a többiekre, de azt gondolom, hogy a váltás inkább felrázta a csapatot. Nyilván mindenkitől egy picit nagyobb koncentráció szükséges, hiszen nem az a kapus áll mögöttük, akit 100 meccsen át megszoktak. De nem volt félreértés, nem vártunk egymásra. Az első félidőben kifejezetten sokat segített nekem a védelem, jöttek a blokkok, hatástalanítottuk a pontrúgásokat – ekkor nem igazán volt helyzete a Vasasnak. Erre lehet építeni, viszont a Fradinál egy jó félidő nem lehet elég. A második játékrészben pedig sajnos jöttek a hibák.

Hogy állsz a közeljövőhöz, a következő meccsekhez? Mennyi játéklehetőségre számítasz?
Nyilván Dini állapota fontos szerepet játszik ebben a kérdésben. Most úgy készülök, hogy a hétvégén én védek Gyirmóton. Aztán jön a kupa: nem lebecsülve a Budafokot, de egyértelműen mi vagyunk az esélyesek. Nem érzem, hogy nagy kockázat, ha én védek Dénes helyett, ez pedig a kupameccsre hatványozottan igaz. Úgyhogy bízom benne, hogy jut még nekem tétmeccs a következő hetekben. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy Dini 1-2 hetes kihagyása nem törli el az elmúlt három évet. Biztos úgy dolgozik ő is, hogy minél hamarabb visszatérhessen a kapuba, de nekem is az a célom, hogy ott lehessek a pályán. Akkor lennék a legboldogabb, ha a hátralévő összes meccsen én védenék, aztán meglátjuk, mennyi jön össze.

Néhány hónappal a visszatérésed után hogy érzed magad a Fradiban?
Összességében jól. Amikor kezdődött a bajnokság tavaszi része, volt egy rosszabb periódus, amikor nehezen éltem meg, hogy nem játszok. Készültem ugyan erre, de a korábbi 4-5 évben mégiscsak alapember voltam az aktuális csapatomban, Soroksáron két és fél éven keresztül minden meccsen én védtem. Kellett pár hét, amíg magamban ezt tisztáztam, most pedig jött a lehetőség. Sajnálatos módon ehhez most Dénes sérülése kellett, viszont azt gondolom, hogy én megdolgoztam a lehetőségért, egyrészt az elmúlt hónapokban, másrészt az utóbbi 4-5 évben is. Úgyhogy most boldog vagyok, és várom a következő lehetőséget. Az összkép is pozitív, élvezem a közös programokat. Pár játékossal különösen jóban vagyok, közülük is kiemelném Bogeszt. Egyszerre kerültünk ide, az NFL és a rájátszás az első pillanattól adott közös témát. Aztán másról is beszélgettünk, kiderült, hogy egy húron pendülünk. Az edzőtáborban kérésünkre szobatársak is voltunk, az még jobban összehozott minket. Na meg ott indultak a kvízpartik is!

(fradi.hu)