Labdarúgó csapatunk vezetője a Reggeli Start vendége volt.

A téli átalakítás és az új igazolások Orosz Pál vezérigazgató szerint olykor már éreztették a hatásukat a tavasz során, a Ferencváros játékában, de van még mit csiszolni, ahogy az a DVTK elleni kupacsatán (2-1) is látszott. Orosz a érkezők közül néhány játékost ki is emelt a Digi Sport „Reggeli Start” c. műsorában.

– Voltak olyan meccseink, ahol igen. Ha a mostani kupameccset nézzük, akkor az első félidő a legrosszabb álmaimban se jöjjön elő, az borzasztó volt, a második félidőben viszont egy teljesen más Fradit láthattak a szurkolók. Ott már azt a játékot játszottuk, amit tavaly láthattak tőlünk. Kétarcú még a csapat, ez kétségtelen tény, de szerintem szép lassan kezd összeállni. Hatpontos a hátrányunk az NB I-ben az első helyezett Videoton mögött, nekünk továbbra is az a célunk a bajnoki cím megszerzése, ehhez természetesen az kell, hogy az előttünk lévőket meg tudjuk verni, illetve ők is botoljanak. Emellett szeretnénk harmadjára is megnyerni a kupát és megvédeni a címünket. Ilyen talán még a klub történetében nem is fordult elő. (…) szerintem nagyon jó színfoltja a csapatnak Moutari, aki sebességet vitt a játékunkba és gólokat is szerez. De ha megnézzük, Bogesz is fantasztikus volt, ahogy most beállt a kupameccsen, és színt vitt a játékba, amit nagyon jó volt látni. Botka Endre is jóvérű srác, igazi Fradi-karakter, kár, hogy most megsérült.

Megtartani vagy eladni? – a klubvezetőt arról is megkérdezték, hogyan alakulhat a nyáron az átigazolási politikája a Ferencvárosnak, például a nemzetközi szereplés viszonylatában, és elsősorban a lehetséges távozók terén?

– Bevett gyakorlat a nemzetközi színtéren, hogy a játékosok mennek-jönnek. Tudomásul kell venni, hogy ez egy üzlet is. Most már nem az a világ van, mint édesapámék idejében, aki 1952 és 1966 kötött a Fradiban játszott. Mindenki azzal jön például, hogy miért engedtük el Nagy Ádámot? Nyilván hat éves kora óta, mióta elkezdett futballozni, arra vágyott, hogy egy komoly ligában játsszon. Amikor kap egy ilyen lehetőséget, akkor igenis el kell engedni, főleg akkor, ha ebből a klubnak is bevétele van. Semmiféle morális alapunk nincs arra, hogy egy gyereket az álmai megvalósításában megakadályozzunk. Ez nem csak Magyarországon működik így. Természetesen úgy kell kezelni a keret változásait, hogy abból a klub pozitívan jöjjön ki, és be tudjon fektetni újabb játékosokba, így el tudjon hozni például egy Moutarit vagy egy Botkát, de még sorolhatnám. Biztos, hogy lesz, aki elmegy. A Ferencvárosnak kimondott célja az, hogy valamelyik csoportkörbe bekerüljön, de ki kell mondani, hogy az Európa Liga nekünk sokkal nagyobb realitás, mint a BL. Vannak persze véletlenek és elcsúszások, mint volt a Partizani elleni párharc, de a nagy számok törvénye szerint azok a csapatok kerülnek be azért a csoportkörbe, akik komoly háttérrel rendelkeznek. A BL-szereplők egész más háttérrel és büdzsével mennek többnyire, mint az EL-szereplők, a Ferencváros pedig inkább EL-szint.

Edzőkérdést azonban Orosz elmondása szerint az sem vetne fel, ha a Fradi megint nem érné el a hőn áhított nemzetközi célt.

– Hogy Thomas Doll nyomás alatt van-e ezért a célkitűzésért? Nem. Ha megint nem sikerülne a nyári selejtező, vezetőedzőnk állása akkor is biztos. Akkor is Thomas Doll lesz a Fradi vezetőedzője – tette hozzá.

Az FTC nemrég profi szerződést kötött az Eb-re jutott U17-es válogatott egyik alapemberével, Csonka Andrással, így tovább nőtt a fiatalok száma az első keretben, illetve annak hátországában. Orosz szerint ez a tendencia nem is változik majd, de közben azért gondolniuk kell a minél eredményesebb szereplésre.

– A Ferencvárosnál mindig nagyon fontos, hogy legyenek fiatal magyar játékosok, akikre a jövőben lehet építkezni. De azt is tudjuk, hogy nálunk van egy eredménykényszer, így nekünk kombinálni kell a kettőt, kész játékosokkal, adott esetben külföldről behozott futballistákkal, hiszen a Ferencvárosnak mindig az élbolyban kell lennie.

A napokban az FTC a Thomas Doll és Bernd Storck között kirobbanó, de a jelek szerint elsimulni látszó vita kapcsán is a hírek középpontjába került.

– Teljesen jogos volt Thomas Doll felháborodása, szerintem nem mi visszük el a válogatott játékosait, hanem fordítva, ilyenkor szerintem a szövetségi kapitánynak az a dolga, hogy megkeresse az érintett klubok vezetőedzőit. Ez csütörtökön meg is történt, beszéltek körülbelül 40 percet, én pedig beszéltem utána Thomas Dollal, elmondta, hogy nagyon sok mindent tisztáztak, elindult egy párbeszéd, az biztosan jó irányba viszi majd a dolgokat. Jó kérdés, eddig miért nem volt szorosabb az együttműködés, hiszen egy országból is jött a két edző, nyelvi problémák sem lehettek. Szerintem és Thomas szerint sem egy klubedző dolga hívogatni a szövetségi kapitányt. (…) Nem tudom, kit szabad nyilvánosan bírálni és kit nem, de attól függetlenül mi meg fogjuk tenni a bírálatot, hogy mennyibe kerül – mondta aztán Orosz arra a felvetésre, hogy ha a bírókritika 2 milliójába került Dollnak, akkor mennyibe fájhat a szövetségi kapitány bírálata.

A Ferencváros és az MLSZ nem először került a ring két oldalára, korábban a játékvezetés kapcsán is keményen kiállt magáért a klub. Orosz szerint ez a jövőben is így lesz. Azt is elmondta a vezető, miért távozott néhány hónapja az NB I-es bizottság éléről.

– Normális a kapcsolatunk az MLSZ-szel, mindig elmondjuk a véleményünket, mindig el is fogjuk. Van, amikor ez tetszik, van, amikor nem, ez lesz. Egy Ferencváros-szintű klub nem dughatja a homokba a fejét, fel fogjuk emelni a hangunkat, ha kell (…) nem láttam már értelmét, hogy maradjak. Akkor már tudtuk, hogy szeretnénk nagyon erősen képviselni az érdekeinket, nem tartottam volna etikusnak, ha abból a székből teszem ezt. Másrészt nagyon sok olyan döntésünk volt, ami kvázi nem lett figyelembe véve, nem szerettem volna folytatni ezt, és inkább átadtam másnak a lehetőséget.

A játékvezetést érintő, korábbi Fradi-javaslatok kapcsán Orosz a következőket mondta.

– Amit mi kérünk, az nem feltétlenül egy bevett gyakorlat nemzetközi szinten. De nem vagyok benne biztos, hogy azt kell mindig feltétlenül követni, ami a nemzetközi gyakorlat, mert ha mindig megállnánk egy bizonyos szinten, még mindig rajzolgatnánk a barlang falát. Mi valami felvetettünk, hogy ebből mi megvalósítható és mi nem, majd el fog dőlni.

DigiSport, kivonat: Csakfoci