A két kapust kérdezték a rangadó előtt.

Balajcza Szabolcs és Dibusz Dénes is 6-6 kérdést kapott a Goal.com kollégájától, íme a két hálóőr válaszai.

Mennyivel más számotokra egy ilyen rangadó? Máshogy készültök a Fradi ellen? Van valami különös rituálétok, amelyeket csak ilyenkor alkalmaztok?

Balajcza Szabolcs

– Különösebb rituálém nincs, de ilyenkor azért érzem magamon, hogy a szokásosnál kicsit feszültebb vagyok, de ez inkább a meccsdrukknak köszönhető. A Fradi elleni derbi, helyezéstől függetlenül, mindig óriási dolog, aki nem élte még át akár a pályán, akár a lelátón, az nem tudja milyen érzés ez.

Dibusz Dénes

– Szabolcshoz hasonlóan nekem sincs olyan szokásom, amelyet az Újpest elleni derbi előtt szoktam beiktatni. Igazából olyan sűrű most a programunk, háromnaponta vannak meccseink, hogy csak csütörtöktől, a Honvéd elleni kupapárharc után kezdtünk el a lilákra fókuszálni. Persze azoknak az új igazolásainknak, akik nemrég érkeztek és nem játszottak még egy ilyen derbin, meséltünk a hangulatról, próbáltuk őket kicsit képbe helyezni, hogy mire számítsanak.

Balajcza Szabolcs

Mikor védtetek először és hányszor sikerült védenetek a Fradi és az Újpest ellen?

Balajcza Szabolcs

– Emlékeim szerint 2009-ben, amikor a Fradi visszajutott az első osztályba, nyertünk 2-1-re, Kabát Peti és Rajczi Peti rúgták a gólokat. A bajnoki- és kupameccseket számítva összesen körülbelül 20 derbin vettem részt a zöld-fehérek ellen.

Dibusz Dénes

– A 2014/15-ös idényben tavasszal védtem először, akkor nyertünk is az Újpest ellen. Én még nem tartok olyan szép sorozatnál, mint Szabolcs, nekem 10 alatt vannak a meccseim száma a lila-fehérek ellen.

Melyik volt a legemlékezetesebb derbitek?

Balajcza Szabolcs

– Egyértelműen a 2010-es őszi 6-0, az egész egyszerűen felejthetetlen derbi volt. Viszont sikerült kétszer nyernünk is 1-0-ra az Üllői úton Kabát Peti és Diagne győztes találataival, ezek mindenképpen emlékezetesek, hiszen a Fradi otthonából elhozni a három pontot mindig komoly fegyvertény.

Dibusz Dénes

– Ha egyet kell választanom, akkor az előbb is említett első meccsemet emelném ki, amikor hazai pályán 2-0-ra Hajnal Tomi és Varga Roli góljaival nyertünk, ráadásul azon a meccsen nagyon jól ment a védés.

Érezhető valami más a levegőben egy ilyen rangadó előtt akár a csapattársak, az edző vagy épp a szurkolók részéről?

Balajcza Szabolcs

– Igen, egyértelműen, valami megmagyarázhatatlan vibrálás van a levegőben. Ilyenkor nem kell motiválni minket, sőt, inkább vissza kell fogni a játékosokat, most pedig hosszú idő után fogadhatjuk újra a Szusza Ferenc Stadionban a Ferencvárost, ez is plusz lökést ad nekünk.

Dibusz Dénes

– A hét első felében még a Honvéd elleni kuparangadó volt a levegőben, a visszavágóra kellett készülnünk, ez kötötte le a figyelmünket. Viszont a kispestiek elleni siker valóban adhat egy plusz lökést mindenkinek, ezt érzem most már a csapattársakon is.

Taktikai oldalról mit vártok a mérkőzéstől? Mivel készülhet a Fradi és az Újpest ellenetek?

Balajcza Szabolcs

– Minden csapat ellen máshogy készülünk, én figyelek arra, hogy kik lehetnek a kezdőben, vajon 1 vagy 2 csatárral állnak fel, ha kezd mind Böde, mind Djuricin, akkor sok ívelésre kell számítani, a gyors szélsők miatt pedig oldalról is érkezhetnek beadások szép számmal. Nem utolsó sorban pedig elemzem, hogy ha büntetőre kerül sor, akkor ki rúghatja és hova szokta rúgni a tizenegyeseket.

Dibusz Dénes

– Az Újpest korábban szinte minden alkalommal úgy játszott ellenünk, hogy próbáltak letámadni, megnehezíteni a labdakihozatalunkat, kevés teret engedni a támadás építésünknek. Ezt az agresszív letámadást kell semlegesítenünk, ez a komoly kihívás. Emellett Szabolcshoz hasonlóan mi is minden meccsre külön készülünk az ellenfél játékosaiból, persze figyeljük azt is, hogy ki és hova lőheti a büntetőket, de ezt sokszor a pillanat dönti el, hogy épp ki milyen döntést hoz.

Dibusz Dénes

Nem is lehet kérdés, hogy a győzelem a célotok. Amennyiben nyertek, akkor elérhető közelségbe kerülhet a dobogó. Milyen helyezéssel lennél elégedett az idény végén?

Balajcza Szabolcs

– Persze, lehet álmodozni, de reálisan kell értékelni az erőnket és a lehetőségeinket, ezért én azt mondom, hogy a 3-6. helyek közül valamelyik a reális, persze minél közelebb a dobogóhoz, egy Fradi elleni siker pedig ehhez komoly lendületet adhat.

Nektek is a győzelem a célotok. Amennyiben nyertek, akkor továbbra is versenyben vagytok a bajnoki címért, amennyiben viszont pontokat vesztetek, akkor sokak szerint nem lesz már reális esélye a Fradinak az első helyre. Mit gondolsz erről?

Dibusz Dénes

– Tisztában vagyunk a helyzetünkkel, nyernünk kell, nem is lehet más a célunk, de most még felesleges számolgatnunk, hiszen minden riválisunkkal játszunk még, ők is egymás ellen, úgyhogy még semmi nem dőlt el.

Forrás: goal.com