Továbbra is klubunk olimpiai bajnoka lesz a kötöttfogású nemzeti csapat vezetője, a felnőttek mellett a fiataloknál zajló munkát is felügyeli majd – a SportReggeli vendége volt.

A Ferencvárosi Torna Club szakosztályvezetőjét, olimpia bajnokát, Sike Andrást 2015 őszén nevezte ki a kötöttfogású szakág szövetségi kapitányává a Magyar Birkózó Szövetség. Idén egy eredményes pályázatot követően, a testület 2+2 évre meghosszabbította Sike megbízatását.

2015-én őszén, amikor olimpiai bajnokunkat felkérte a birkózó szövetség, a fő cél az ötkarikás játékokra való kijutás volt, most az új kinevezéssel Sike már hosszabb távra tervezhet. „Az első évemet kapitányként felemásra értékelem, ugyanis az akkor megfogalmazott célokat részben teljesíteni tudtuk, az egy meglévő kvótához szereztünk még hármat, így az olimpián a hat súlycsoportból négyben volt magyar induló. A riói játékokon viszont csalódást keltően szerepeltünk, mert nem tudtunk érmet szerezni. Nem akarom a külső körülményekre fogni, de sajnos ott nem jött ki a tényleges tudásunk” – értékelte első évét szövetségi kapitányként Sike András.

Sike András, új 2+2 éves megbízatása már egy összetettebb feladatkört jelent, ugyanis munkája során nem csak a felnőtt csapat felkészüléséért felel majd. „A jövőben hozzám fog tartozni az egész kötöttfogású szakág, így négy korosztály felkészüléséért is felelek majd. Én teszek majd javaslatot a szövetségi edzők személyére is.” Az új feladatkör több munkával is jár majd, ezért Sike András számára komoly változást hoz a 2017-es év. „A felnőtt csapat edzésein továbbra is ott szeretnék lenni, de egy kicsit más jellegű lesz a munkám, ugyanis többet kell a tervezéssel és a szervezéssel foglalkoznom. Én fogom összeállítani a felkészülések menetét, valamint a versenynaptárakat. Össze kell majd hangolnom a négy korosztály edzőtáborait, hogy teljesen átlássam a kötöttfogású versenyzők helyzetét.

Sike a szövetségi kapitányi pályázatánál feltérképezte a teljes szakágat, így pontos képe van arról, hogy mi a helyzet a többi korcsoportban. „Korábban dolgoztam már a junioroknál, így látom, hogy vannak tehetségeink, akikre nagy feladat fog hárulni a jövőben, ugyanis a tokiói olimpián jobban akarunk szerepelni. Természetesen az idősebbek is megfelelő felkészítést kapnak majd, Bácsi Péterék a budapesti világbajnokságig mindenképpen folytatni akarják a birkózást, de a koruk miatt velük a következő olimpiára már nem tervezhetünk.

Ugyan Sike András újabb kinevezése hivatalosan csak 2017 januárjától lép életbe, a szakember számára még komoly feladatok várnak ebben az esztendőben. „December 8. és 11. között két fontos verseny is lesz Budapesten a SYMA Csarnokban, előbb a kötöttfogásúak klubvilágkupája lesz, majd pedig a nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága. Természetesen mindkét eseményen szeretnénk jól szerepelni, a versenyzők utána kapnak két hét pihenést, majd december 27-én már kezdődik a felkészülés a 2017-es évre.

A december 8-án kezdődő kötöttfogásúak klubvilágkupáján három ferencvárosi birkózó is elindul, 66 kilogrammosok között Krasznai Máté, a kilencvennyolc kilogrammosok mezőnyében pedig Németh Iván és Török Zsolt.

Fradi.hu