A 2004-es bajnokcsapatból kérdezték Balog Zolit, Rósa Dinit és Tököli Attilát.

Balog Zoltán

Ahogy most beszélünk az ultrákról, már ennyitől is kirázott a hideg. Ennek a tábornak egy jó csapat, ennek a csapatnak pedig egy jó tábor kell, de ehhez a klubtól és a szurkolóktól is kompromisszumra van szükség. Bele sem merek gondolni, hogy milyen hangulatot varázsolnának az ultrák, ha bejutnának a Groupama Arénába. Nem is 12., hanem 13. vagy 14. játékosként hajszolnák bele a csapatot a győzelembe. Lassan mindenkinek be kellene ismerni, hogy a tábornak a csapat mellett van a helye.

Persze nagyon szép ez az új stadion, örülök neki, hogy ilyen jók a körülmények, de nekem például a régi Albert-stadion volt a csoda, a hely, ahova minden alkalommal megtiszteltetés és élmény volt belépni. A meccsnapokon pedig az ellenfeleknek tényleg megremegett a lábuk, valóban féltek hozzánk jönni. Ez a pokoli hangulat most nincs meg, de remélhetőleg ez csak átmeneti állapot, mert a Fradi család igenis létezik, és az élet egyik legnagyobb igazsága, hogy Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz.

A 2004-es volt az utolsó olyan év, amikor még igazán jó focisták alkották a csapatot. Most ezzel nincs gond, most nincs az, hogy kinéz a klub magának egy játékost, és nem tudja megvenni. Akkoriban azért nem dőlt ennyi állami pénz a fociba és úgy összességében a sportba. Ma már több csapat kiváló stadionokban játszhat, minden igényt kielégítő edzőkomplexumban készülhet, a Fradi pedig még ezen belül is kivételes helyzetben van. Mára felhígult a mezőny. Viszont ami nem változott, hogy 12 évvel ezelőtt is mindig mindenki bennünket akart megverni. Ma is akkor írnak napokig egy csapatról, ha legyőzi a Ferencvárost.

A tavalyi nyárhoz képest nem kérdés, hogy sokkal erősebb ez a mostani Fradi. Egy-egy posztra kell meghatározó játékost igazolni, akik még stabilabbá teszik a csapatot, és akkor meglehet a főtábla. Főleg, ha addigra az ultrák is bejutnak a stadionba.

Rósa Dénes

A jó hangulat mindig segít a csapaton, és olvastam azt is, hogy a tábor kompromisszumkész, de el kell fogadni a vezetőség döntését. Én így is megvettem a bérletet, és minden hazai meccsen ott vagyok a lelátón. Mi az utolsó fordulóban lettünk bajnokok, annak is megvolt a szépsége, mint ahogy annak is megvan, hogy a mostani csapatnak egy ilyen őszt lehozva sikerült gyorsan bebiztosítani a bajnoki címet. Annyival másabb a jelenlegi Fradi, hogy jóval kiegyensúlyozottabb, mint amilyenek mi voltunk, legalábbis az őszi szezont nézve. Tavasszal már voltak a hullámvölgyek, de jobb, ha ez most jön ki, mint éles helyzetben. És azt se felejtsük el, hogy Thomas Doll folyamatosan építi a csapatot, a cél az, hogy a BL-selejtezőre stabil csapat legyen a Ferencváros.

Ősszel lehetett látni minden meccsen, hogy ha gyengébben is játszott a csapat, akkor is jött egy 10-15 perces szakasz, amikor bedarálta az ellenfelet, ezt hiányolom most. Nyilván erősíteni kell, a középpálya tengelye már idősebb, egyedül Nagy Ádám a fiatal, illetve most Nagy Dominik kezd el játszogatni. Ahhoz, hogy nemzetközi porondon is meghatározó legyen a Fradi, nem szabad, hogy ennyire csak Böde Danira épüljön, ezért a támadó szekciót is meg kell erősíteni. Szerencsére mióta Radó András felépült sérüléséből, és egyre többet játszik, látni, hogy hosszabb távon húzóembere lehet a csapatnak, ettől függetlenül kell még néhány meghatározó játékost igazolni.

Tököli Attila

Teljesen mások voltak akkor a körülmények. Most olyan helyzetben van a Ferencváros, mint amilyenben mindig is kellett volna, hogy legyen. Sok minden változhat addig [Bajnokok Ligája selejtező]. Örülnék, ha a Ferencváros olyan lenne, mint volt régen. Még aki most a Fradinál van, az is így van vele. Az ultrák és a klub viszonyát azonban bővebben nem szeretném kommentálni. A mi Fradink sem volt az a Fradi, mint a tíz évvel korábbi Fradi, ez a Fradi pedig még annyira sem az, mint amilyen a mienk volt. A fradizmusnak azért sok összetevője van, például az odatartozás, de sok olyan játékos volt akkoriban is, akik nem csak a Ferencvárosban játszottak, mégis át tudták érezni, amikor a Fradiba igazoltak, hogy mit jelent azt a mezt felvenni.

Persze nagyon furcsa volt belépni [az új stadionba], furcsa volt, hogy el van forgatva a pálya. Minden modern, elvileg minden jobb, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy minden más. A tíz évvel ezelőtti stadionnak más hangulata volt.

Abban a csapatban [2004-es bajnokcsapat] is voltak remek focisták, és a mostaniban is vannak. Ma már sokkal több külföldi légiós van a Ferencvárosnál is, teljesen más volt akkor a légkör, mint most. Első körben rögtön egy hatalmas adag szerencse kell hozzá [BL-csoportkörhöz]. A Fradinak egy Bundesliga II-es szintű költségvetése van, ha ezt nézzük, a csoportkörtől még nagyon messze vagyunk.

Teljes riport és körkép: VS.hu