Női labdarúgó csapatunk vezetőedzője a barcelonai ECA konferencián járt és a helyi csapatot is meglátogatta, erről számolt be.

Női labdarúgó-csapatunk vezetőedzője, Dörnyei Balázs Barcelonában járt az Európai Klubok Szövetségének konferenciáján.

Dörnyei Balázst 2015 végén választották be az Európai Klubok Szövetségének (ECA) női labdarúgás bizottságába. A mester az elmúlt napokban Barcelonában találkozott a legnagyobb európai klubok képviselőivel.

Sok különböző téma szóba jött, többek között előadást tartottak arról, hogyan építik a Barcelona női csapatát, a Twentétől megtudhattuk, hogyan lehet fenntartani egy csőd szélére kerülő csapatot, míg a svéd Linköping elöljárói arról beszéltek, hogy miként lehet szurkolókat csábítani a női mérkőzésekre – idézte fel a legfontosabb témákat Dörnyei.

Edzőnket rendkívül barátságosan fogadták első bizottsági ülésén.

Most kerültünk be a klubok vérkeringésébe, ám régi kedves ismerősökként kezeltek minket. Vezető menedzserekkel és edzőkkel tudtunk beszélgetni, ez azért volt előnyös, mert már szó volt jövőbeli edzőmérkőzésekről, tornarészvételekről vagy csak általános szakmai kérdésekről.

A megbeszéléseken kívül jutott idő edzések és mérkőzések látogatására is.

Igyekeztem tanulni, hiszen nagyon szeretem azt a játékfilozófiát, amelyet a Barcelona képvisel. Mi agresszív, támadó felfogású focit játszunk, és ezt jól lehet vegyíteni azokkal az elemekkel, amelyeket a spanyolok edzésén láttam.

A vezetőedző az ott szerzett tapasztalatokat próbálja majd a Ferencváros javára fordítani, több dolgot is feljegyzett, amik bár apró különbségek, de az évek folyamán jelentős változást generálhatnak a többi csapathoz képest.

Az érdekelt elsősorban, hogy ezt a magas szintű labdabirtoklást hogyan érik el, és milyen módon készítik fel erre a középpályásaikat. Amit nagyon jól csinálnak, az a 360 fokos látás a pályán. Minden középpályásuk folyamatosan forog a pályán, tudatosan végzik a labdanélküli mozgást is. Mire megkapják a labdát, már tudják, hogy milyen helyzetben vannak. A játékosok különböző jelzésekre figyelnek, és ezt próbáljuk beleépíteni a mi edzéseinkbe is. Olyan helyzetek elé állítom a lányokat, hogy máshogy kelljen reagálniuk, mint normál helyzetekben.

A másik dolog, ami Dörnyeit érdekelte, hogy miért nem tud a Barcelona klasszis csatárokat nevelni.

Nagyon érdekes, hogy a korosztályos csapatokban sem látni kimondottan center alkatú futballistát. Valószínűleg rájöttek, hogy ezzel gondjuk van, és ezt a szélsőkkel próbálják kompenzálni.

A Ferencváros azon kevés csapatok közé tartozik, amely már legyőzte a Barcelonát Magyarországon, és a katalánok filozófiájából sok minden visszaköszönhet a jövőben csapatunk játékán.

Fradi.hu