Ferenczi Attila járta végig a budapesti csapatok edzéseit.

Megnézve az FTC edzését egyértelműen kiderült, az a fajta olajozott és gördülékeny csapatjáték, amit láthatunk a Fraditól, nem a véletlen szüleménye, nem a játékosok szellemi terméke, nem a “sztár” ösztönös megoldásaira hagyatkozó, belátható időn belül kipukkadó lufi, hanem a klubvezetés átgondolt koncepcióját megvalósító szakmai stáb tudatos oktatásának az eredménye.

A Fradinál a gyakorlatsorok nem hirtelen intuícióból, az edzés előtt negyed órával születnek. Az edzésfelépítés átgondolt, tervszerű. Ezért ahogy kell, mire a gyepre lép a csapat, már előre felbábuzott a pálya. Nincsenek szétbontva a játékosok, nincs “első csapat” és külön készülő másodrangúvá degradált “maradék”, hanem együtt gyakorol a komplett keret. Ezzel motivált marad, fejlődik a kezdőbe ritkán bekerülő fiatal és kellő nyomást érez a rutinos öreg játékos is. Bárki lehet kezdő, bárki kerülhet kispadra.

A Fradi edzésének gyakorlattípusai a csapatjáték összműködésének elmélyítését és a támadók és védők poszttechnikai képzését szolgálták, erre adnak mintát.

Ha már edzők: a szakma egyik legfontosabb kelléke a hibajavítás. E mentén lehet leginkább lemérni a trénerek hozzáértését. Ki, mikor avatkozik be a folyamatba, ki, kinek, és mit mond. Ugyanannak a gyakorlatnak teljesen más futballértéke lehet attól függően, hogy az edző milyen mentális üzenetet rendel a gyakorlat mellé, hogyan, milyen üzenettel, mikor, milyen hangnemben javítja a hibát.

E téren Thomas Doll nálam kitűnőre (5) vizsgázott, Nebojsa Vignjevics nagyon erős négyesre, míg László Csaba és Simon Antal kettesre.

Amíg Doll és Vignjevics utasításai mindig a működésre hatottak, hogy ki, mikor, mit csináljon, addig László Csaba és Simon és másodedzője Ferenczi István utasításai csak az esemény leírását célozták. Például olyan általánosságokat pufogtattak, mint koncentrálj, kreatívan, pontosan, ergo nem a helyes és követendő megoldás felé terelték a játékosokat, csak korholtak és/vagy biztattak.

A teljes elemzést ábrákkal kiegészítve ide kattintva olvashatjátok.

Ferenczi Attila – 24.hu