Egy kis szubjektív arról, hogy miért nem tartom továbbra sem jónak, az egyébként tegnap már finomhangolt, kötelező utazási formát.

Mint talán emlékeztek, az előző szezonban már morogtam egy sort az MTK elleni idegenbeli örökrangadó kapcsán, amely végén azon szűk csoportba kerültem be, amely tagjai zsebükben több pénzzel jöttek ki a Fotex-székházból, mint amennyivel beléptek, persze ez sem a józan észnek volt köszönhető, hanem egy adminisztrációs hibának.

Azóta mindenféle úton jártam már Fradi-meccseken, a Honvéd pályára például Fradi kártyával vettem jegyet a hazaiak közé, a tegnapit megelőző derbire bementem egy ismerős segítségével a lila-fehérek közé, komoly kulturális sokkot kaptam Diósgyőrben a hazaiak között, az MLSZ kártyával bejártam több ellenfelünk stadionjának oldallelátóját.

Tegnap pedig, bár a fejem továbbra is nemet mondott, de az érzelmek gyakran felülírják a józan észt, főleg, ha a csapat is ráerősít a remek teljesítményével, elfogadtam a feltételeket. Most is lehetett volna a hazaiak közé menni, de a végkifejletet ismerve lehet, hogy bajba került volna az ember.

És miért nem tartom jónak? Rengeteg időt igényel, bár számunkra vidéki túra ez is, Dunakeszi-alsóra, de egyáltalán nem normális, hogy egy papíron budapesti mérkőzésre annyit kell rászánni, mintha elutaznék Fehérvárra, vagy Felcsútra.

Összeírtam a „programot” a tegnapi napról:

17.38: indulás otthonról, az Üllői útra, fele idő alatt elérhető tömegközlekedéssel, mint a Pólus center, amely azért több fradistának könnyebbséget jelentett.
18.00: megérkezés a Népligethez.
18.10: rövid hangolás az Ági Presszóban, mert az ismerős kb. fél hétre ér ki.
18.25: belépés a Groupama Aréna területére, vénaszkenneres (!!!) ellenőrzés után – hogy mit nézett a vénán és a kártyán kívül, azt nem tudom, de nekem egyből adta a zöld jelet – a lila-fehérek biztonsági emberei motoznak.
18.43: várakozás után felszállás a buszra.
18.51: indulás a Megyeri útra. Az útvonal szerencsére optimalizálva lett, az alábbi térképen látható, hogy merre haladt a konvoj, végig rendőri biztosítás mellett.

terkep

19.28: érkezés és beléptetés jegyellenőrzés nélkül, de újabb motozással, a továbbra is felháborító fémketrecek között (ez vajon miért nem szúrja soha senkinek a szemét?).

Meccs, győzelem, ünneplés.

22.32: felszállás a buszokra, pozitívum, hogy ezúttal nem kell hosszan várakozni, megvárni, míg minden dózsás hazaér.
22.39: indulás a Népligetbe.
23.17: megérkezés a Népligetbe.
23.40: hazaérkezés tömegközlekedéssel.

Nem csodálom, ha vannak, akik ezt nem vállalják be még egy rangadóért sem. A stadion vendégszektora mellett szinte közvetlenül ott egy parkoló, elfoglalva a rendőrök által, amit nyugodtan használhatna az, aki nem veszi igénybe a szervezett utazást, amelyre egyébként igény van, de nem teljesen ilyen formában. Remélhetőleg a közeljövőben megoldódik ez a probléma is.