Kiszámoltuk, ki jár jól s ki rosszul a három körös bajnoksággal. Az MTK nagyot bukott, az UTE és a Vasas jól járt – igaz, mi sem panaszkodhatunk. Amikor bejelentették az új, 3×11 fordulós bajnoki rendszert, sokan tartottak tőle, hogy nem lesz igazságos a harmadik kör sorsolása. A félelmek, mint később láthatjuk, jóval inkább többé, mint kevésbé beigazolódtak. Pedig, ha már az MLSZ elnöksége ragaszkodott is a három körös modellhez, meg lehet volna találni egy ideális, vagy legalábbis közel ideális sorsolást még a speciális igények (kik ne játszanak egy fordulóban egy pályán, stb.) figyelembevételével sem. Egy egyszeri progmat-hallgatónak például nem jelentett volna komoly kihívást egy ilyen, sokkal igazságosabb beosztást kiszámító program megírása. A problémára egyébként az idei bajnoki rendszer bejelentésekor felhívtuk az MLSZ figyelmét.

Számításainkat úgy végeztük, hogy minden csapathoz rendeltünk a tavalyi bajnokság alapján, fordított sorrendben egy értéket (Videoton 12, Fradi 11, MTK 10 … Haladás 3, Vasas 2, Békéscsaba 1), s a hazai meccsek az ellenfél értékét hozzáadtuk, idegenben kivontuk az adott klub értékéből. Ideális esetben az első hat ‘szerencseértéke’ egy nullához közeli pozitív, míg a második hatnál nullához közeli negatív értéket kellett volna kapni, hiszen az előbbi csoport hatszor, utóbbi ötször játszik otthon a tizenegy fordulós harmadik kör során.

A sorsolás egyértelmű vesztese az MTK, akik az első hatból (nyilván magukon kívül) mindenkihez látogatóba mennek, hazai meccseiket a második hat ellen játsszák: számukra ez volt a lehetséges legrosszabb kimenetel. Rosszul járt még a Felcsút, akik az első hétből csak a testvércsapatukat, a Videotont fogadják, rajtuk kívül csak az utolsó négy helyre rangsoroltat.

Csapat (erőszám)Szerencseérték
Dózsa (7)19
DVSC (9)17
Paks (8) 14
Ferencváros (11)13
Videoton (12)6
Vasas (2)0
Békéscsaba (1)-7
DVTK (6)-8
Haladás (3)-15
Honvéd (4)-22
MTK (10)-26
Felcsút (5)-33