A Fővárosi Közgyűlés többek között két legendánkat is kitüntette.

Feri bácsi a hivatalos oldalnak nyilatkozott:
– Jézus Mária, ennél nagyobb hírt nem is mondhatott volna most nekem.

– Úgy hallatszik, különös örömmel tölti el a kitüntetés híre.
– Olyan nagy dolog, hogy ha most nem beszélnénk, csak eltátanám a számat. Nem is tudom, mit mondjak. Olyan régen volt már, amikor a Fradiban futballoztam, és amiért kaphattam ezt az elismerést, hogy a legtöbben talán már el is felejtették volna. Azért is örülök különösen, hiszen ezzel is példát mutathatok a fiatal generációnak. Ebből is látszik, hogy érdemes hajtani, jól szerepelni, mert az embert még ennyi idő után is megbecsülik.

– Budapesten született, és itt vált klasszis labdarúgóvá is. Milyen a kapcsolata a fővárossal?
– Remélem, elérem a 100 esztendőt, akkor elmondhatnám magamról, hogy egy évszázada Budapesten élek. A X. kerületben születtem, édesapám a KTC-ben futballozott, és én is itt, Budapesten rúgtam először labdába. Rengeteg élmény köt a városhoz.

– Feri bácsi mellett posztumusz Varga Zoltán is megkapta az elismerést. Milyen játékosként emlékszik rá?
– Kivételes képességű, rendkívül tehetséges labdarúgó volt. Nagyon sokan irigykedhettek a tudására. Annak azonban, aki kicsit is értett a futballhoz, el kellett ismernie a kvalitásait. A legkiválóbb játékosok egyike volt.

– Labdarúgóink éppen ebben a pillanatban is játszanak. Hogyan látja a Fradi mostani menetelését?
– Már régóta vártam egy hasonló sorozatra. Akinek ilyen arénája van, mint a mostani csapatnak, annak méltón kell szerepelnie benne. Hál’ Istennek, úgy tűnik, hogy ez most valóra is válik.

A képviselők döntése alapján Budapest díszpolgára lett Hámori József Széchenyi-díjas biológus, Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, Rudas Ferenc korábbi válogatott labdarúgó, Portisch Lajos, a nemzet sportolója címmel kitüntetett sakkozó, valamint Rudolf Péter és Bálint András, akik egyaránt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészek. A Fővárosi Közgyűlés a díszpolgári címmel együtt bruttó egymillió forintot adományoz. A felsoroltakon kívül posztumusz kapott díszpolgári címet Kerkápoly Endre mérnök és Varga Zoltán magyar olimpiai bajnok labdarúgó.

MTI